+420 730 235 493

Balkónové rostliny do truhlíků - návod na pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 24. února 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Líbí se Vám rozkvetlé balkony, lodžie a terasy a také sníte o množství květů ve své blízkosti? Již nyní můžete uvažovat o druzích, které si vysadíte na balkon do nádob. Nezapomínejte na orientaci balkonu. Pokud ji budete akceptovat a vyberete správné rostliny, kterým se daří v aktuálních podmínkách, tak pak očekávejte rozkvetlé vodopády květů.

Zahrada na balkoně

Výsadba balkónovek

Čas na výsadbu je ideální zrealizovat koncem března až v dubnu. Do té doby máte dostatek času věnovat se samotnému výběru a kombinacím. Samotnému výběru však podléhá i příprava nádob a výběr vhodného substrátu. Nádoby musí být dostatečně velké a hluboké. Od velikosti nádoby se pak odvíjí i samotný počet vysazovaných rostlin. Do truhlíků s délkou asi60 cmpostačí na výsadbu 4 - 5 ks rostlin. Pokud zvolíte tmavé nádoby, ty se prohřívají mnohem rychleji než bledé.

Nezapomeňte na správný substrát

Substrát musí být propustný, výživný, ve spodní části nejlépe s drenáží. V každém případě dbejte na odtokové díry ve spodní části nádoby. Je to velmi důležité. Mnozí pěstitelé používají samozavlažovací nádoby, které si již našly své místo v pěstování rostlin a zejména se jejich oblibě těší ti, kteří kromě květů mají rádi i odpočinek mimo svou zahradu.Balkonovky

Samozavlažovací nádoby na čas zajistí rostlinám dostatek vláhy. Rostliny vysazujte tak, aby výšší byly v pozadí, nížší v popředí, případně previsaly přes nádobu. Počítejte také s tím, že nádoby, které budou vysazeny převážně z převislých rostlin, časem mohou převažovat samotnou nádobu. Proto ji musíte zajistit.

Vzbuďte zazimované bohatství

Pokud máte uskladněné a zazimované své balkónové rostliny, v tomto období, byste je měli zkontrolovat, sestříhat asi o 1 / 3 (zejména muškáty) a začít se zálivkou, případně otužováním koncem března a za vhodných vnějších podmínek. Pokud jste je přezimovaly v nádobách, ve kterých byly i loni pěstované, určitě jim vyměňte substrát. Původní již neobsahuje dostatek výživných látek.


Dopřejte si s příchodem jara barevný balkon a vyberte si z nabídky rostlin, které jsou vhodné právě pro pěstování na balkoně


Samotné kombinace rostlin již necháme na Vás. Někdo si libuje v klasické výsadbě jako muškáty a petúnie, někomu se líbí výsadby ve stejných barvách s více druhy. Někdo rád experimentuje a kombinuje netradiční balkonovky a letničky s trvalkami. Pozorně nás čtěte a dozvíte se více o barevných a zajímavých kombinacích, péče během celého roku.

Stručné shrnutí zásad pro pěstování na balkonech a terasách:

 – použijte kvalitní substrát, nemíchejte si zeminu sami

 – na výsadbu použijte větší nádoby (truhlíky, závěsné květináče),

– na půlmetrový truhlík je třeba 3-4 rostliny

– polévejte podle potřeby, sucho škodí, ale nadbytek vlhkosti ještě víc, je tu možnost vzniku hniloby kořenů, která se projeví žloutnutím listů

– nezapomeňte pravidelně přihnojovat! První měsíc hnojivem s vyšším obsahem dusíku, později hnojivem podporujícím kvetení, dodržujte návod výrobce hnojiva!

– odkvetlá květenství je potřeba odstraňovat

– za jednu sezónu se substrát znehodnotí, proto se vyplatí každoročně zakládat výsadby z nových sazenic a nového substrátu

– své výsadby pravidelně prohlížejte, v případě výskytu chorob nebo škůdců rychle proveďte chemické ošetření podle rady odborníka, předejdete tak možnému zklamání.

V době prvních teplých jarních dnů lze balkónovky přes den otužovat, na noc je ale třeba vzít je dovnitř. Truhlíky se umísťují na balkón nejdřív začátkem května.

TIP: Je-li prostor balkonu vaše jediná možnost na založení zahrádky, určitě chcete aby byl barevný i v zimě. Přečtěte si článek jaké rostliny zvolit pro balkon v zimě.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Omphalodes verna / Pupkovec jarní, C1,5