+420 730 235 493

Pěstování a zazimování rostlin na balkoně

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 7. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ne všichni mají tu možnost vlastnit zahradu. Ti, co ji nemají k dispozici, využívají právě balkony jako svou odpočinkovou mini zahrádku a zároveň i jako vnější obývák během léta. Váš balkon nemusí být prázdný ani v zimě. Nebudete tam moci pěstovat žádnou exotickou flóru, ale mnohé dřeviny a trvalky zimu přežijí i na balkoně v nádobách, pokud je vhodně zazimujete.

Pěstování a zazimování rostlin na balkoně

Vše závisí na vhodném výběru dřevin, velikosti nádoby, drenážní vrstvy a zálivky. Není dáno, zda se daří více jehličnatým nebo listnatým druhem. Vše závisí na péči. Jehličnan, stejně tak i opadavý strom dokáže během zimy vyschnout.

Více se však pěstují jehličnaté druhy, které přinášejí estetický zážitek právě v zimním období, kdy je většina dřevin bez listů. Pokud však máte možnost pěstovat druhy na kmínku, které jsou naopak charakteristické zajímavým zbarvením kůry, kmene, případně barvou výhonků, určitě v zimě vyniknou také (například vrby, břízy, platan, svída).

Z jehličnanů se nejčastěji pěstují túje, cypřiše, borovice, jalovce. Aby kořenový bal nepřemrzl, je nutné zvolit správnou nádobu. Výhodou je, pokud to není plast, který opravdu hodně reaguje na vnější podmínky. Vybírejte výrobky z pálené hlíny, keramiky či betonu. Vnitřek nádoby vystelte textilií, starou dekou nebo pytlovinou a až potom nasypte štěrk, kameny jako drenáž a dřevinu vysaďte do vhodného a vzdušného substrátu, který dobře saje vodu. Nezapomeňte na podmisky a otvor v květináči.


Vyberte si z kompletního sortimentu jehličnanů v našem eshopu


Jehličnan můžete před Vánocemi vyzdobit jedlými ozdobami jako sušená jablka a pomeranče, skořicí, kolečky, na které nalepíme různá semínka slunečnic a máku, případně zavěsíte vyloupané ořechy a perníčky. Brzy uvidíte na balkoně mnoho nových návštěvníků, kteří si rádi odtrhnou ze stromku pochoutku.Pěstování rostlin na balkoně

V zimě je důležité nádoby ještě obalit, zejména pokud se přece jen rozhodnete dřeviny pěstovat v plastu. Nádoby poklademe do dřevěné bedýnky, kterou můžete vystlat slámou, senem, polystyrenem, suchým listím nebo bublinkovou fólií. Barevně je můžete obalit do flísu, plyše nebo pytloviny, dekoviny, a tak jí dát zase jiný vzhled.

Nezapomeňte na pravidelné zalévání. Neznamená to v tomto případě každodenní, ale přiměřené vůči počasí. Nespoléhejte na to, že je zima, že nepotřebujete zalévat. Rostliny i dřeviny vodu potřebují, a aby se dožily jara, je to nutnost. Zalévat je vhodné tak jednou za týden v době kdy nemrzne, vydatně a přebytečnou vodu slijete.

Úplně stejně v nádobách můžete pěstovat vysoké okrasné trávy, které musíte před zimou svázat. Přestože na balkoně nehrozí nadměrná vlhkostani množství sněhu, ochráníte je takto před mrazy. Svázáním vytvoříte kužel, jenž si můžete ozdobit také a na jaře suchou trávu ostříháte.

Trvalky jsou na pěstování také vhodné. Vybírejte druhy, které se však nezatahují do země. Jinak se může stát, že na ně zapomenete, případně se budete zbytečně trápit nad tím, že asi vyhynuli. Na jaře by Vás však možná opětovným růstem překvapily. Jedná se o funkie a kapradiny. Vyžadují však polostínné stanoviště.Balkónové květiny na podzim

V podzimním období je stále možné ozdobit balkon i květy. Určitě Vám chybí rozkvetlé vodopády letniček a muškátů či petúnii, které v tomto období právě dokvétají a měli byste je už uložit do sklepů a bytových přijatelnějších podmínek, kde neklesají teploty pod bod mrazu. Balkon však nemusí zůstat prázdný. Naopak, dokážete pomocí vhodných rostlin vyčarovat velmi pěkné kombinace.

Balkónové květiny na podzim

Nejžádanějšími trvalkami podzimního období jsou určitě chryzantémy. Od maličkých rostlin, které se vejdou do truhlíků po muškátech, si můžete vysadit i velké chryzantémy v samostatných nádobách. Dokonce je umíte zakoupit v dvoubarevných a tříbarevných kombinacích.

Chryzantémy jsou však náchylné na mráz. S prvními intenzivními mrazy ztratí krásné květiny a zůstanou jen listy. Některé můžete vysadit na záhony. Pokud se chcete těšit z jejich krásy co nejdéle, umístěte je co nejblíže ke stěně nebo je přikrývejte na noc bílou textilií. Menší rostliny se dobře kombinují s jinými na podzim kvetoucími trvalkami, jako jsou vřesy, vřesovce, stříbrný drátek, rozchodníky.

Pokud toužíte po částečně stálezelené kráse, vysaďte trvalky spolu se zakrslými jehličnany do nádob. Vřesy a vřesovce vyžadují kyselou půdu, proto nezapomeňte zakoupit balení rašeliny. Jinak se jim dařit nebude. Také je vhodné dbát na počet rostlin v nádobě. Přestože v přeplněném květináči vyniknou víc, nebude se jim dlouhodobě dařit. Jednotlivé mísy a nádoby můžete ozdobit větvičkami keřů s okrasnými plody, dýně a barevnými listy.

Výhonky břečťanu a nejen toho zeleného dokážou vytvořit nápadné převisy a odlehčit celkovou výsadbu.

Kombinujte, vymýšlejte a tvořte. Balkon je rozšířeným obydlím člověka, Vaše další obývací místnost, ačkoli nyní už chladná, ale díky květům může být stále příjemná a barevná.

TIP: Víte, že na balkoně se dá pěstovat i ovoce? Přečtěte si více v článku o pěstování balkónových ovocných stromů.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty