+420 730 235 493

Co se vyplatí pěstovat v ovocném sadu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 7. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Samozřejmě v první řadě to, na co máte Vy a Vaši blízcí chuť, co chcete zpracovávat, konzervovat nebo uskladnit na zimu a zároveň vhodné odrůdy podle pěstitelské oblasti.

Domáci sad

Co se vyplatí pěstovat

Někdy však nestačí jen toto. Musíte brát ohled i na velikost pozemku, směr převládajících větrů, orientaci světových stran. Vždy před samotnou koupí ovocného stromku uvažujte o jeho umístění a také o čase, který musíte strávit se samotnou péčí k němu.

Patří sem zálivka, hnojení, řez, probírka plodů, sklizeň ovoce, postřiky. Případně si můžete pořídit osobního zahradníka, který se rád za finanční odměnu o váš soukromý sad postará.Co se vyplatí pěstovat

Pokud máte dostatek volného prostoru pro výsadbu ovocných stromů, dodržujte rozestupy, zvolte výběr podnoží, co se týče rychlosti růstu a výšky koruny v dospělosti, zvolte pěstitelský tvar a v konečném důsledku vybírejte z odrůd podle toho, které Vám například chutnají, které Vám doporučí nebo jsou vhodné do pěstitelské oblasti, ve které se nacházíte.

Říjen je charakteristický výsadbou ovocných stromů a keřů. Můžete vysazovat až do trvalého zamrznutí půdy. Dřeviny budou mít dostatek času na ujmutí se a zakořenění na novém stanovišti. Podzimní období je pro výsadby vhodnější ve všech pěstitelských oblastech kromě příliš chladných a severních oblastí.

Pokud plánujete meruňky a broskve vysazovat na Vysočině, kde je předpoklad mrazů a sněhové pokrývky během dlouhého zimního období, můžete je vysadit i na jaře, kdy pominou nejhorší mrazy. Musíte však zajistit zálivku a vláhu, kterou by jinak získaly vysazením na podzim a v zimním období.

Výhodou podzimního vysazování je i to, že na jaře, když se půda a vzduch pomalu oteplují, probouzejí se postupně i stromy a rychleji vyraší. Po jarní výsadbě jim to trošku trvá a někdy i stromky vyschnou z nedostatečné vláhy

Domácí sad

Správná volba přinese ovoce

V některých případech musíte zvolit i vhodného opylovače. Mnohé druhy jsou samosprašné ale podpora druhé odrůdy, která ve stejném čase kvete, zajistí vyšší výnosy a kvalitnější úrodu.


Základ ovocného sadu tvoří ovocné dřeviny, nezapomeňte ani na drobné ovoce a stále oblíbenější druhy netradičního ovoce


Stromy v ovocném saděPak si můžete vybrat také podle toho, zda chcete plody tvrdé, šťavnaté, zelené, červené, sypké, dužnaté, na konzervování, na přímý konzum.

V malém sadu si můžete dovolit jen menší množství druhů ovocných stromů, případně samosprašné odrůdy nebo sloupovité formy, které nezabírají příliš mnoho místa v korunní části. Počítejte však s nižšími sklizněmi.

Správná agrotechnika a ošetřování má přímý vliv na velikost, kvalitu a množství úrody. Bez závlahy, správného řezu a hnojení to určitě nepůjde.

Proto, pokud máte pochybnosti, nechte si poradit a ptejte se zkušených ovocnářů, dokud si nezabezpečíte dostatek informací alespoň o základní péči o ovocný sad, ze kterého chcete vytěžit maximum.

V dnešní době je množství kultivarů, které se dají pěstovat téměř ve všech pěstitelských oblastech.

Výjimkou jsou mrazové kotliny a extrémně svahové stanoviště s extrémními podmínkami. A také si umíte vybrat z poměrně rezistentních odrůd, kde nemusíte aplikovat tolik chemických postřiků.

TIP: Přečtěte si také článek o opylování ovocných stromů a nezapomeňte při koupi dřevin zohlednit také podnož.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty