+420 730 235 493

Jak přimět vistárii kvést

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 25. března 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vistárie (Wisteria sinensis) patří mezi atraktivní popínavky s mohutným kmenem a silnými výhonky v budoucnosti. Zvolte dostatečně silnou oporu. Dosahuje výšky i 5 m, proto její umístění důkladně promyslete. Má ráda slunce i polostín.

Vistárie

Vistárie pěstování

Pěstování vistárie není vůbec náročné, stačí dodržet několik jednoduchých zásad, které si vysvětlíme v článku. Pro začátek však zdůrazníme, že je třeba zvolit opravdu silnou a stabilní oporu, která unese váhu rostliny. Pozor dejte i na okapové roury ale i vodovodní potrubí. Silné větve i kořeny je dokáží zdeformovat.

Vistárie řez

Na to, aby vistárie kvetla - a to pravidelně a bohatě, vyžaduje správný řez 2x za rok. Na internetu najdete množství informací jak na řez vistárie. A mezi nimi i takovou, že vistárie kvete po 7 letech. Není to docela pravda. Po 7 letech obvykle kvetou semenáče. Zakoupené rouboané rostliny obvykle kvetou po 3 letech. Vyžadují však správný řez.Vistárie pěstování

Řez se provádí v únoru a to na 2 - 3 očka. Zkrátí se hlavní výhon a postranní výhonky. Nebojte se tohoto řezu. Vistárie je rychle rostoucí liána, která dokáže vytvořit za sezóny i 2 metrové výhonky.

Kdy kvete vistárie

Kvete od dubna do června. Po létě a odkvětu se výhonky zkrátí na 20 cm. Tvar udržujte podle potřeby. Pokud ji chcete vést po pergole, altánku nebo stěně, výhonky pravidelně vyvažte.


Voňavé vistárie v našem eshopu


Dá se pěstovat i ve tvaru stromečku, kde korunu udržujte v kompaktním tvaru. Během roku můžete odstraňovat i nevzhledně rostoucí výhonky, či jinak suché a poškozené. Pokud chcete zviditelnit i kmen, můžete výhony omotávat kolem kmene nebo je odstraňovat.

Květy vistárie jsou nádherné a intenzivně voní. Vůně láká množství včel a jiného hmyzu. Proto, pokud plánujete umístit vistárii v blízkosti sezení, počítejte i s tímto návštěvníky.

V oblastech s intenzivními zimami a mrazem může namrzat. Poskytněte jí vhodnou ochranu nebo ji vysaďte v blízkosti zdi nebo na jižní stranu. Není náročná na pěstování.

TIP: Pokud pěstujete růže, přečtěte si článek o tom jak správně řezat růže.

Zdieľať tento blog
Ellen Lukášová 27. února 2016 at 12:05 Odpovědět
Děkuji moc za tyto rady, řez hned dnes provedu, snad mi bude v létě vistárie kvést.
Mila 5. září 2023 at 21:48 Odpovědět
Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete
Adriána Francová 6. září 2023 at 7:37 Odpovědět
Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte zakvitne, nie tak bohato ako na jar ale kvitne. Nech sa Vám darí.
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty