+420 730 235 493

Nejkrásnější kvetoucí stromy do zahrady

Vytisknout
Autor: Adriána Francová 31. května 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Nic není krásnějšího než rozkvetlá zahrada. Každá by měla mít jednu dokonalou dominantu, která během každého ročního období uchvátí svým vzhledem, ať už je to květem, habitem, listím nebo jen tím, že poskytne dokonalý stín.

Nejkrásnější stromy do zahrady

Ne každá zahrada však splňuje parametry pro vysazení stromu, který v dospělosti dosáhne obrovských rozměrů. Zpravidla však platí, že dominantní velké stromy poskytnou zahradě neopakovatelné kouzlo. Spolu s okolní výsadbou, jemnými křivkami záhonu a celkovou koncepcí, navodí tu správnou atmosféru, dokonce i samotný příběh zahrady. Nečekejte však zázraky. Od samotného vysazení mladého stromu musí projít určitým obdobím, aby strom zmohutněl, nabyl svou šířku a výšku a tím i rozkvetl do podoby, kterou chceme vidět.

V dnešním článku vám představíme trojici stromů, které můžeme právem zařadit mezi nejkrásnější kvetoucí stromy.

Zmarlika

Okrasný strom s růžovými květmi - ZmarlikaZmarlika (Cercis) je zajímavá zejména růžovými květy, které rozkvétají již v dubnu na bezlistých stoncích. Květy často vyrůstají i z kmene a starších větví. Později se tvoří listy.

Vybrat si můžete z několika druhů a kultivarů. Zmarlika Jidášova, čínská a kanadská.

Nejznámější je asi Cercis siliquastrum (Zmarlika Jidášova), která dostala jméno podle legendy, že právě na tomto stromu ukončil svůj život biblický Jidáš. Keř nebo strom pochází z Balkánu a Východního Středomoří.

Trsy růžových motýlovitých kvítků vyrůstají přímo z kmene a z větví. Tento jev se nazývá kauliflorie a byl popsán poprvé právě u zmarliky Jidášovy.

Pěstuje se obyčejně jako solitér. Má ráda vápenatou půdu, slunné stanoviště a dobře zvládá podmínky i bez pravidelné závlahy, samozřejmě ne bezprostředně po výsadbě. V mládí je náchylná na mrazy a proto vyžaduje ochranu. Po kvetení, které trvá 3 - 4 týdny, se začnou tvořit srdcovité listy, které mají modrozelený nádech.

Pokud toužíte po tomto stromu a máte malou zahradu, sáhněte po zmarlice čínské (Cercis chinensis), která dorůstá jen do výšky 3 m. Zvládá stejné podmínky jako výše popsaná zmarlika Jidášova, jen je tedy menších rozměrů. Obzvláště kultivar 'Avondale'. Listy má však žlutozelené, na podzim se zbarvuje do zlatova. Takže opravdu v každém ročním období překvapí a zahraje své divadlo.


Nádherný okrasný strom s růžovými květy - zmarlika v našem eshopu


Liliovník

LiliovníkLiliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera) snad nemusíme ani představovat. Kdo by po něm netoužil, kdo by ho nemiloval. Jeden z nejkrásnějších a nejmohutnějších listnatých stromů na světě pochází ze severní Ameriky, kde na původních stanovištích dorůstá až do výšky 50 m a šířky 15 m.

Spolu s magnoliemi patří mezi nejpůvodnějším krytosemenné stromy. Má velmi zajímavé čtyřlaločné zvláštní vykrojené listy lyrovitého tvaru.

Květy se objeví v květnu a jsou opravdu plné noblesy a elegance. A přestože nejsou barevně výrazné, svým vzhledem připomínají rozkvétající tulipány. Květy jsou oboupohlavní, žlutozelené.

Strom je náročný na obsah živin v půdě a vyžaduje i dostatečné zavlažování. Dobře odolává mrazům.


Liliovník z nabídky našeho eshopu


Je to výborná a atraktivní solitéra, která však vyžaduje i dostatek prostoru. Kvete asi po 7 letech pěstování. V našich podmínkách dorůstá cca 30 m. Pokud mu opravdu neodoláte, dopřejte mu výjimečné místo ve vaší velké zahradě s trávníkem, kde bude Váš pohled přitahovat právě tato dominanta.

Paulovnie

PauloniePaulovnie plstnatá (Paulownia tomentosa) patří do okrasné zahrady z několika důvodů.

Výjimečná je zejména díky květům. Jen málokteré dřeviny kvetou růžovofialově tak bohatě jako ona. V dospělosti a zejména ve starším věku se jedná o mohutný strom.

Patří mezi nejrychleji rostoucí elegantní stromy pro svůj habitus a celkový vzhled. Je to dominantní dřevina vhodná jako solitér do velké zahrady. Dorůstá do výšky 9 m.

Má obrovské měkké listy a nádherné květy růžovofialové barvy, které mají různé žluté tečkování a pásky zároveň. Květy kvetou ještě před vyrašením listů, takže se Vám naskytne neuvěřitelný pohled na rozkvetlý strom bez listů jako v pohádce. Později se z květů vyvíjejí tobolky, které jsou nejdříve zelené, na podzim hnědnou a poskytují řadu semen. Květiny navíc voní vanilkově a lákají množství hmyzu. Patří mezi energetické stromy.

Dobře zvládá řez a je nenáročná na pěstování. Hlubokým řezem na hlavu se podporuje velikost listů na úkor květů a dá se pak pěstovat jako keř. Pěstovaná v podobě stromu potřebuje jen prostor.


Vyberte si paulovnie z nabídky našeho eshopu


Dá se pěstovat i v nádobě, kde roste pomaleji a častěji je jí třeba doplňovat živiny a nový substrát. V mladém věku může namrznout. Dobře zvládá jakýkoliv řez, i z vyříznutého kmene dokáže obrůst.

Pokud máte prostor, je to ideální strom do zahrady. Poskytuje nádherný pohled na celkový habitus a rozvolněnou korunu, pod kterou budete rádi sedět. Přesvědčili jsme Vás? Věříme, že ano. Tyto stromy jsou výjimečné a patří do zahrady jakéhokoliv tipu.

Tip: Doplňte svou zahradu o zajímavé keře.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Hosta ´Big Daddy´ / Funkie / Bohyška, K14