+420 730 235 493

Nejkrásnější stromy do velké zahrady

Vytisknout
Autor: Adriána Francová 30. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Velká zahrada je zajímavá prostorem, volností a také možností používat zajímavé a velkolepé stromy s rozložitými a širokými korunami, které dodají romantický až parkový vzhled. Pokud se obklopuje vzácnou zelení, nebudete potřebovat vysoké ploty, větrné clony, a prachové lapače či žaluzie.

Velké stromy do zahrady

Vhodné kombinace použité přímo z přírody jsou nám nejblíže, tak proč se obklopují vysokými betonovými zdmi a stěnami. Všechno má však své výhody i nevýhody. Mnoho stromů znamená i spoustu listí, drobných větviček, možná i nějaká ta zvířátka, pokud jste v blízkosti lesa nebo na venkově.

Nic se však nevyrovná pocitu, že Vaše zahrada je ta nejkrásnější široko daleko a to nejen na jaře ale během celého roku, kdy jednotlivé druhy mění barevné provedení listů.


Ve velké zahradě kombinujte jehličnany a listnaté stromy z nabídky našeho eshopu


Každá plocha vyžaduje jednu dominantu, ostatní menší stromy, keřovitá etáž a jiné rostliny, které kvetou a dotvářejí plochu. Velká zahrada zvládne i obvodovou etáž z vysokých stromů. Nejvhodnější je, pokud se střídají druhy jehličnaté s listnatými, samozřejmě v přirozeném poměru, s přihlédnutím na okolí, rozmanitost a dendrologická složení podle oblasti. Každému se může líbit něco jiného a také si ve velké zahradě může dovolit vysadit i enormně velké stromy.Stromy na stínění

Velké stromy do zahrady

Mezi nejkrásnější však habitem patří mezi jemně převislé stromy jako břízy, vrby, sakury, obecně druhy s názvem Pendula.

Pro někoho jsou atraktivní globózní formy platanů, javorů, katalp a lip. Ty jsou menšího až středního vzrůstu. Výši ovlivňuje kmen. Někdo upřednostní nádherně kvetoucí druhy okrasných třešní, jabloní a švestek, magnólie, Paulownia, liliovník, katalpy.

Jiného zaujme kůra: břízy, platan nebo i plody, které obohatí zahradu o podzimní efekt a na mnoha si můžete i pochutnat: moruše, jeřáb, fíkovník, jabloně, okrasné jabloně, muchovník.

Takto bychom mohli ještě pokračovat. Důležitý je výběr a umístění stromu, stromů v poměru k zahradě, k domu. Pozor na sousední objekty, oplocení, případné stínění.

Z jehličnanů jsou krásné cypřiše, borovice, cedry nebo smrky.

Tip: Pokud jste majitelem spíše menší zahrady, přečtěte si, které stromy jsou vhodné do malé zahrady.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu