+420 730 235 493

Ochrana ovocných stromů

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 21. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Sezóna prací v zahradě v polovině či koncem listopadu nekončí, ale pokračuje dalším koloběhem prací. Kromě nových výsadeb se musíme postarat o ovocné stromy, které jsme čerstvě vysadili i o jiné mladé stromy, které již v zahradě jsou. Kromě ukotvení stromků během výsadby bychom měli hlavně v sušších letech dbát na důkladnou zálivku, která je zárukou přezimování.

Ochrana ovocných stromů

Bělení stromů

Bělení kmene - mýty či pravda?

Názory jsou různé. Přesto má to své výhody i nevýhody. Počasí v pozdním podzimu je proměnlivé, noci a rána studená, mrazivá, přes den se teploty mohou dostat poměrně výš a působením těchto změn a slunce dokáže během zimy kůry na stromech praskat. Tím, že se kmeny natírají vápenným mlékem, bílá barva odráží sluneční paprsky a dokáže snížit teplotu kůry přes den o cca 5 °C.

Stejný a i vyšší efekt bez nátěru dosáhnete tehdy, pokud o kmen stromu opřete desku, která také zabrání přímému vlivu mrazu na kmen a dokonce dokáže teplotu snížit i o 10 °C. Bělením se prý zamezuje výskytu různých chorob a škůdců. Vápno ztvrdne a pokud jsou v kůře nějací škůdci, zabrání jim to na jaře vylézt ze svých úkrytů. Neochrání je to však natrvalo a už vůbec ne před nemocemi. Tam musíme zakročit jinými prostředky.Ochrana kmenů ovocných stromů

Ochrana kmenů ovocných stromů

Nezapomeňte na ochranu kmene, abyste mladý stromek nepoškodili sekačkou, kosou nebo jiným zahradním pomocníkem. Postačí kolem kmene v dostatečné vzdálenosti umístit pletivo. Trávu kolem si pak jednoduše vystřihneme nůžkami. Také v podzimním a zimním období by mohla mladá kůra lákat srny a zajíce. Zaječí pletivo zabrání okusování. Pokud tam však napadá listí, je to i vhodný úkryt pro drobné hlodavce.

Nejnáchylnější jsou na mrazy meruňky, broskve a nektarinky, pro které je spíše charakteristická teplá pěstitelská oblast. Proto pečlivě vyberte místo pro výsadbu. Ideální, v blízkosti závětrné stěny, plné stěny oplocení, kde příliš neproudí vítr, v blízkosti domu, kam se bude často opírat slunce. V místě, kde jsou kořeny můžete navrstvit kopu mulčovacího materiálu.


Ještě pořád je vhodný čas i na výsadbu ovocných dřevin - vyberte si z naší nabídky


Pokud z nějakého důvodu nestihnete ovocné stromky vysadit, umístěte je do pilin nebo rašeliny do chladného sklepa bez mrazů a počkejte na vhodné jarní období.

Pokud jste tak ještě nestihli udělat, v ovocné zahradě posbírejte všechny plody. Shnilé a jinak poškozené zlikvidujte. Pohrabte listí a skompostujte ho. Větve už neřežte. Rány by se do zimy nezacelili a hrozilo by vymrznutí. Takto ovocné dřeviny v klidu přečkají zimu a probudí se na jaře.

TIP: Důležitá není jen ochrana ovocných stromů, přečtěte si článek o ochraně jiných rostlin před mrazem.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Cotoneaster dammeri ´Skogholm´ / Skalník, 30-40 cm, K9