+420 730 235 493

Ochrana rostlin před zimou

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 26. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zima, zima, zima, už se k nám blíží. Nejsme nadšeni, ale také zahrada a vše v ní si musí odpočinout po náročné sezóně. Rostliny rostly, bujnely, kvetly, některé vytvořily i plody a nyní nadchází čas, kdy musí načerpat síly do jarního probuzení.

Ochrana rostlin před zimou

Určité druhy jsou zvyklé na sněhovou pokrývku či silné mrazy a nevyžadují žádné přikrývání. Mnohé rostliny však bez naší pomoci zimu nepřežijí.

Mráz versus vyschnutí

Toto je snad nejčastější problém zimního období. Pro mnoho začátečníků pěstitelů končí období pravidelných zálivek s poklesem teplot. Slunce nesvítí, je chladno, zalévat netřeba. To je omyl. Během celého podzimního období, dokonce i bez mrazivé zimy, je zálivka pro mnoho dřevin a rostlin tou nejdůležitější součástí kvalitního přezimování. Jedná se nejvíce o stálezelené jehličnany, starší a nové výsadby, živé ploty, okrasné dřeviny jako javory, komule, vajgélie, růže.

Mnohé dřeviny bez vody přežijí sice dlouho, ale pokud je jí nedostatek, projevuje se to v kořenech, které v zimě mráz poškodí a na jaře už je pozdě na cokoliv, i na reklamace. Na jaře, když všichni kontrolujeme záhony a počítáme škody po zimě, první čeho si všimneme je, že keř, strom se neprobudil, větve jsou bez života, vymrzlé.Zimní ochrana rostlin

Pravdou však je, že vyschl, během mrazivých dnů zimy a na jaře už neměl dostatek sil. Prevencí je dostatek vody. Samozřejmě netřeba vytvářet bažiny, ale určitě zalévat. Podzimní deště jsou velmi prospěšné, ale nejsou tak intenzivní, aby nahradily kvalitní podzimní zálivku, která rostliny zásobí na zimu.

Zimní ochrana rostlin

Jiné rostliny, zejména ve skalce kromě zálivky vyžadují přikrývání. Vhodným materiálem je chvojí, větve ještě s listím, které když opadají, vytvoří dokonalý kryt.

Choulostivé druhy, kterých by nám bylo líto, raději v chladných oblastech vykopejte a zasaďte do nádob a přezimujte na místě bez mrazů (fíkovníky).

Okrasné trávy vyžadují svázání, dokonce i některé příliš košaté jehličnany, které by se mohly pod váhou sněhu polámat. V hornatějčích oblastech České republiky je nutné přikrývat i trvalky, které pocházejí ze Středomoří - bylinky a levandule, okrasnou trávu lalang (imperata).


Bohatý sortiment okrasných rostlin pro podzimní výsadbu naleznete také v našem eshopu


Dokonalé zakořenění a ukotvení je dalším úspěchem přezimování. Vysoké dřeviny s kmenem, zejména ty, které nyní vysazujete musíte i přivazovat ke kolíku a jiným oporám, aby je silný zimní vítr nevyvrátil. Snažte se je vysazovat mimo směr silného severního větru a místa, kde se vítr točí. Pokud je to nutné, dřeviny vhodně upevněte a také zajistěte měkkou podložku, která zabrání odírání kmene o kolík. Platí to i o nových výsadbách stromkových růží a ovocných stromů

Ovocné stromy a jiné dřeviny, zejména vysázené v blízkosti lesa, louky a pozemků bez oplocení obalte zaječím pletivem. Ochráníte mladé stromky před okusováním. Velmi rádi si na mladé kůře pochutnávají srny a zajíci. Pokud je pozemek oplocený, zkontrolujte stav pletiva a oplocení, zahrabte jámy a zpevněte plochy, kudy by se zvěř mohla dostat k jednoduché potravě.

Vysoké trvalky, které kvetou, svažte a odstraňte až na jaře. Listy, které již nyní nevypadají vábně a působí na záhoně neesteticky nemusíte odstraňovat je to výborná a přirozená ochrana rostlin před zimou, mokrým sněhem nebo holomrazy. Jarní úklid v záhonech bude o to radostnější, když zjistíte, že Vaše rostliny se bez problémů probouzejí a v zimě se jim dařilo dobře i díky Vám.

TIP: Pokud právě plánujete výsadbu rostlin do okrasné zahrady, inspirujte se například článkem o stálozelených dřevinách.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: zimní zahrada
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu