+420 730 235 493

Péče o květiny v zimě

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 3. listopadu 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zimní období je charakteristické minimem kvetoucích rostlin. Ty, co jste přenesly ze zahrady a terasy do bytu, nadále potřebují péči a specifické podmínky, které zajistí příjemné prožití a odpočinek do jara. Nadále Vás těší svěží zelenou barvou, případně panašované kultivary pestrými listy.

Péče o květiny v zimě

V bytě je v zimě tepleji než obvykle, neboť i nám zimní období rychleji ubíhá v příjemném teplém prostředí. Ne všem rostlinám však vyhovují vysoké teploty kolem 22 - 25°C.

Jsou rostliny, které v zimě vyžadují absolutní odpočinek v podobě minimální zálivky a nižších teplot. Takto přezimují hořcový stromeček (Solanum rantonnetii resp. Lycianthes rantonnetii), olovník (Plumbago auriculata), muškáty  (Pelargonium), fuchsie (Fuchsia), oleandry (Nerinum oleander). Postačuje jim teplota kolem 5-10°C. Vánoční kaktus (Schlumbergera) vyžaduje před obdobím kvetení několikaměsíční období bez zálivky a chladné podmínky, aby právě v období Vánoc vykvetl do krásy.

Pokud podlehnete kráse vánoční růže (Euphorbia pulcherrima) vězte, že když ji přenesete do teplého bytu, v krátkém čase přijde rostlina o veškeré listy. Vyžaduje hodně světla a chlad. V prodejnách je obyčejně prodávána levně, ve velkém množství, často je prolita, dokonce napadena houbovými chorobami. Pokud se Vám líbí, umístěte ji jen krátkodobě jako kvetoucí dekoraci na prostřený vánoční stůl. Jinak ji pěstujte v chladné místnosti, na chodbě s nízkou zálivkou. Je to trvalka, ne jednorázová vánoční dekorace.

Květiny, které během celého roku pěstujete v bytě, jsou zvyklé i na zimní období v teple. Je však třeba dodržovat pravidelnou zálivku a znát jednotlivé rostliny a jejich požadavky na množství vody. Na parapetech se daří violkám (Saintpaulia) - vyžaduje zálivku do misky, když proschne substrát, tchýniným jazykům (Sansevieria) - vyžaduje teplo a sucho, lopatkovcům (Spathiphyllum) - vyžaduje zálivku až když proschne substrát a spíše sucho než vlhko, orchidejím, jasmínu pokojovému (Stephanotis), které se zalévají jednou za týden. Ve větších nádobách v blízkosti okna umísťujte palmy, dracény a juky. Rostlin je mnohem více, každý pěstuje něco jiného. S něčím máte zkušenosti, některé rostliny pěstujete poprvé.

Zde je několik zásad, které je třeba dodržet :Rostliny na terase

V zimě nepřihnojujte, výjimkou jsou kvetoucí rostliny, kterým dopřejte hnojivo střídmě a optimálně

Větrejte, ale nezpůsobujte průvan

Dopřejte jim maximum světla

Zalévejte podle teploty prostředí, ve kterém rostliny pěstujete, případně dle požadavků jednotlivých druhů

Listy otírejte od prachu, popřípadě druhy k tomu určené můžete osprchovat

Mírně opadávání listů je v zimním období běžným jevem

Kontrolujte výskyt škůdců a chorob

V případě výskytu rostlinu izolujte od ostatních a ošetřete

Rostliny minimálně přenášejte

Přezimování muškátů v bytě

Muškáty i jiné balkonové rostliny vyžadují péči podle toho, v jakých podmínkách je pěstujete. Pokud jsou vystaveny vyšším teplotám kolem 20 ° C, je nutné je také pravidelně a více zalévat. Rostliny pěstované v chladu nevyžadují vydatnou zálivku.

Je nedostatek slunce, proto by měly být umístěny v těsné blízkosti okna. Nadměrný opad listů je běžným jevem zejména po přenesení rostlin z vnějších podmínek do bytu. Rostliny se tím přizpůsobují novým podmínkám. Shazují listy a tím snižují odpařovací plochu. Nebojte se, ve většině případů s přicházejícím příznivým obdobím začnou růst nové.

Dávejte však pozor na větrání během mrazů. Když odcházíte z domu či bytu, zkontrolujte okna, nejen kvůli zlodějům, ale i kvůli rostlinám. Mnohé by několikadenní mrazivé dny u okna nepřežily. Také se může zdát, že rostliny jsou vytáhlejší, slabší.

Pravidelně je otáčejte, umístěte je na okno, snižte teplotu. Pravidelně kontrolujte výskyt škůdců. Smutnice v substrátu nejsou nebezpečné, ale nepříjemné. Zmenšete intenzitu zalévání, případně zkontrolujte substrát. Na oleandru a datuře si všímejte třásněnky a včas se je snažte likvidovat. Echeverie a jiné tlustice pěstujte v chladnějších podmínkách a méně zalévejte. Pokud se vytáhnou za světlem, na jaře je zasaďte níže do substrátu.

Pokud v bytě nemáte dostatek místa na uskladnění a přezimování všech balkónových rostlin, můžete je přenést k známým do sklepa nebo jednoduše muškáty nepřezimovávat a každoročně si kupovat nové. Nějaké druhy však přežijí cca 4 - 5 měsíců s 2 - 3 zálivkami i ve sklepě bez světla. Jde zejména o muškáty, verbeny, sanvitálie (oba druhy se dají přezimovat podobně jako muškát) či opadavé dřeviny pěstované v nádobách.

TIP: I v bytě se můžete věnovat pěstování rostlin. Třeba i takových, které mají i využití pro naše zdraví. Přečtěte si článek o pěstování rýmovníku nebo o tom, jak pěstovat aloe vera.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty