+420 730 235 493

Rozkvetlá zahrada = šťastná včela

Vytisknout
Autor: Adriána Francová 5. května 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Známý fyzik Albert Einstein kdysi řekl: "Když umře poslední včela, lidstvu zbývá méně než 5 let života". Pro někoho možná přehnaný výrok, ale bohužel je pravdivý. Právě včely zajišťují to, abychom měli na stromech úrodu a tvořily se semena. V opylování jsou na prvním místě. A právě to opylování má pro lidstvo obrovský význam.

Trvalky pro včely

Můžeme je podpořit a přilákat do zahrady právě správným výběrem trvalek a stromů, které lákají hmyz a zejména včely. Kromě tohoto přínosu získáme i okrasnou zahradu s množstvím rozkvetlých záhonů, kvetoucích od jara až do prvních mrazů. V našem sortimentu najdete množství trvalek, okrasných i ovocných stromů a keřů, které včely přilákají do zahrady.

Včely láká kromě vůně i barva a tvar květu. Včely vidí barevně. Jen červenou barvu vnímají jako šedou až černou, proto je důležité vysazovat rostliny, které mají různé barvy, různou intenzitu vůně a mají odlišný tvar květu.

První krátké přelety včel začínají už při teplotě 10 ° C, hromadné přelety již od 15 ° C. Proto je třeba zajistit kvetoucí rostliny a dřeviny již při těchto teplotách. Vděčné jsou drobné jarní cibuloviny, kvetoucí ovocné stromy a keře a zejména vrby. Mnohé ovocné dřeviny jsou cizosprašné, čili k opylení je potřebný pyl z jiné dřeviny, a opylení zajišťují právě včely. Větrem opylovány jsou například líska, rakytník, ořech i kaštan.Zahrada pro včely

Trvalky pro včely

Ráj pro včely určitě vytvoříte vysazením těchto rodů kvetoucích trvalek: levandule, echinacea, mateřídouška, yzop, Kleopatřina jehla.


Na jaře kvetoucí rostliny a dřeviny: sněženky, bledule, prvosenky, modřence, kosatce, vrba.


V létě a na podzim kvetoucí rostliny: levandule, šalvěj, lichořeřišnice, echinacea, rudbekie, mateřídouška, komule, přísavník,všechny druhy máty a meduňky, Kleopatřina jehla, šanta, kokarda, kopretiny, rozrazil.

I rostliny v trávníku mají pro včely své opodstatnění. Vyskytují se v něm zejména pampelišky, jetel, sedmikrásky, které včely rády navštěvují. Pokud máte prostor, vytvořte jim květinovou louku. Na velkých plochách je ideální, pokud sečete postupně. Ponechte v pásech nebo kruzích určitou vykvetlou část nebo přirozenou louku. V tomto prostoru najde útočiště a potravu více druhů hmyzu a mnohé zde dokončí i svůj vývojový cyklus. Nezapomeňte na vodní prvek, misku s vodou nebo napajedlo. V horkém létě budete překvapeni, kolik návštěvníků se při něm vystřídá.

 

Kromě vypěstovaných květů lze použít i semena lučních květů z naší nabídky


Vhodným doplňkem a dekorací v zahradách je v posledním období domeček pro hmyz. Můžete ho vytvořit z různých kousků dřeva, stébel, mechu a rostlinného materiálu. Umístěte ho na tiché a ničím nerušené místo v zadní části zahrady. Pak můžete jen sledovat, jaký hmyz se v něm usídlí. Ušlechtilá včelí rodina to asi nebude, ale mohou to být včely divoké a jiné druhy včel.

Včely kromě květů potřebují mnohem více. Květy pro včely jako potrava jsou jen jednou z podmínek nezbytných pro jejich existenci. Potřebují i útočiště, domov, zdravou přírodu bez chemických postřiků a herbicidů. Přispějme tedy i my správnou květinovou výsadbou, a kromě včel potěšíme i sebe, svou rodinu, zkrášlíme okolí a zahradu.

TIP: Zaujala vás možnost potěšit sebe i užitečný hmyz? Přečtěte si článek jak úspěšně založit louku z lučních květů.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty