+420 730 235 493

Množení řízkováním

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 25. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kromě výsevu z mateřských rostlin a rozmnožování rostlin dělením můžete v létě získávat nové rostliny pomocí řízků. Jde o rychlejší a jednodušší způsob rozmnožování.

Množení řízkováním

Podmínkou je vybrat z dřevin takové výhonky, které nejsou příliš dřevnaté, ale ani příliš bylinné. Musí být vyzrálé, dostatečně velké, ale bez květu.

Bobkovišeň množení

Množení rostlin řízkováním je u některých druhů jednoduché. Řízkovat můžete tímto způsobem právě zmíněný bobkovišeň, komuli, vajgélie, brslen, zimostráz, bobkovišeň, kalinu a růže. Rychle se rozmnožuje zlatý déšť, tavolníky i pustoryl, ale tyto dřeviny je vhodnější řízkovat na jaře, kdy právě vyrůstají nové výhonky.Rozmnožování řízkováním

V krátkém čase dokážete z jedné rostliny získat několik set až tisíc mladých rostlin například na založení živého plotu. Ušetříte množství peněz i času. Je to nejpraktičtější způsob rozmnožování.

Z trvalek takovýmto způsobem můžete získat nové a mladé rostlinky rozmarýnu či levandule.

Z odřezků můžete získat i jehličnany. Odřezek je však nutné získat s patkou a na zakořeňování používejte raději urychlovač a stimulátor.

Nařízněte několik výhonků, protože ne všechny Vám musí zakořenit. Pokud mají velkou plochu listu, sestřihněte ho na polovinu. Vysaďte je do polostínu nebo do nádob, které můžete zakrýt fólií nebo skleněnou lahví. Neumísťujte nádoby na přímé slunce, určitě by spíše vyschly, než by se zakořenily. Do jedné nádoby vysaďte jen několik kusů, aby se navzájem nedotýkaly listy. V takovém mikroskleníku je v případě zvýšené vlhkosti vhodné prostředí pro rozvoj houbových chorob, které se mohou tvořit právě pod listy. Proto je důležité řízky s velkými listy zkrátit a spodní listy odstranit.

Množení růží v bramboře

Slyšeli jste už o rozmnožování růží řízkováním, které zapíchnete do bramboru? Je to výborný způsob, jak získat novou rostlinu. Odřezek dlouhý alespoň 30 cm očistěte od spodních listů a trnů, zapíchněte jej do zdravého bramboru. Vyhlubte hlubokou rýhu a do ní vysaďte bramborové hlízy s růžovými řízky. Na jaře uvidíte nové lístky a rostlinky, které pak můžete vysadit na trvalé stanoviště.

TIP: Blíží se podzim a ta je vhodná na rozmnožování trvalek dělením trsů. Přečtěte si článek, který se věnuje právě tomuto tématu.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: letní zahrada
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu