+420 730 235 493

Zahrada v říjnu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 1. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zahrada v říjnu má své kouzlo. Během babího léta patří mezi ty nejkrásnější. Vyniká trvalkami, které běžně během roku nekvetou. Pokud jste zvolili správné druhy a kultivary, překvapí Vás i na podzim. Vynikají podzimní astry  - vysoké, nízké i převislé, vřesy a vřesovce, rozchodníky. Stále dokvétají poslední letničky, motýlí šeřík a okrasné kapusty.

Zahrada v říjnu

Podzimní zahrada

Samozřejmě typicky podzimním květem je chryzantéma. Jsou zajímavé svou vůní, barvou i velikostí květů. Bohužel první intenzivní mrazy je umí poškodit a květy zhnědnou. Pokud si jejich krásu chcete zachovat co nejdéle, musíte si dát práci s přikrýváním porostů. Postačí Vám na to bílá textilie. Ty v nádobách umístěte co nejblíže ke stěně nebo pod střechu. Částečně je ochráníte a budou déle kvést.

V tomto období je vhodný čas na výsadbu ovocných stromů a keřů, zakládání trvalkových a smíšených záhonů a také zakládání živých plotů z jehličnanů a opadavých keřů. Listnaté dřeviny by měly být již bez listů. Samozřejmě, pokud počasí dovolí, budete mít na to čas ještě v listopadu.

Dalšími kráskami záhonů jsou právě okrasné trávy, na které jste čekali až do tohoto období. Nyní jsou nejkrásnější. Kvetou a husté květenství se jemně pohupují ve větru. Nastříhejte si pár do venkovních aranžmá. Koncem měsíce je můžete už připravit na zimu svázáním do snopů. Okrasné trávy se stříhají až na jaře. Svázáním je ochráníte před vymrznutím, přebytečnou vlhkostí i vyhnitím.

 

V podzimních záhonech vyniknou okrasné trávy a nádherně zbarvené okrasné keře

 

Dekorativní jsou i okrasné keře, kterým se právě vybarvují listy i plody. Na některých si pochutnají ptáci, některé Vás potěší  v různých aranžmá.Zahrada na podzim

Trávník posekejte na vyšší, už ho nehnojte a vyhrabejte spadané listí ze stromů. Pokud jste nestihli jarní vertikutaci, začátek měsíce je posledním vhodným termínem, kdy je vhodné hustý trávník prořezat a provzdušnit. Na jaře bude opět svěží a zelený.

Co dělat v zahradě v říjnu

V okrasné zahradě je asi nejvíce práce, pokud jste se rozhodli založit nový trvalkový nebo dřevitý záhon, zda vysadit živý plot. Kromě toho některé rostliny vyžadují přistřižení, odstranění odkvetlých květenství nebo zazimování. Nezapomeňte vybrat z půdy letní cibule a hlízy, které zimu u nás v půdě nepřežijí. Zde je několik dalších tipů a rad, které určitě v zahradě využijete.

- Vysazujte jarní cibuloviny (tulipány, narcisy, hyacinty, šafrán a jiné cibuloviny)

- Dokončete výsadbu dvouletek

- Keřové růže nakopcujte, odřízněte odkvetlé květenství, poškozené a polámané výhonky

- Pravidelně zavlažujte stálezelené listnáče a jehličnany

- Vysazujte zejména opadavé dřeviny a živé ploty z opadavých druhů

- Z trávníku vyhrabejte listí a naposled posekejte navysoko

- Už nehnojte

- Včas vypusťte vodu z nádob na zalévání a uložte hadice

- Likvidujte letničky v nádobách a nádoby vyčistěte a uložte

- Zazimujte rostliny na terasách a balkonech

- Podle potřeby je seřízněte a zkontrolujte jejich zdravotní stavPodzimní zahrada

- Uložte všechny rostliny do bytu, domu, které jste ještě ponechali na chráněných místech venku

- Trvalky pěstované v nádobách a odolné mrazem připravte na přezimování venku, dobře je zavlažte, obalte nádoby do pytloviny, juty nebo obložte slámou, bublinkovou fólií

- Kvetoucí chryzantémy pěstované v nádobách před mrazy skryjte, nebo umístěte co nejblíže ke stěně

- Chryzantémy pěstované na záhonech přikryjte bílou textilií, déle si tak ponechají svěží a barevné květy

- Jiřiny, které ještě v září kvetly, můžete vybrat z půdy, až když jejich listy spálí mráz

- Vyčistěte všechny vodní plochy od napadaného listí, můžete je přikrýt i fólií, dokud všechno listí kolem neopadá

- Na trvalkové záhony a k dřevinám přisypte vrstvu kompostu

- Okrasné trávy koncem měsíce svažte na více místech, nestříhejte je, zajistíte jim vhodné přezimování a nenamrznou

- Koncem měsíce na zahradu umístíte krmítka pro ptáky

- Posbírejte ze záhonů keramické plastiky a jiné dekorační materiály, které by mohly poškodit silné mrazy a sníh

- Choulostivé druhy nakopcujte, přikrývejte pilinami, kůrou nebo listy

- Vyčistěte všechny záhony trvalek od suchých květenství, odstraňte všechny letničky

- Některé květenství na záhoně můžete ponechat pro podzimní a později zimní efekt, budou i potravou pro ptactvo

- Dřevo, které plánujete na vybudování altánku nebo pergoly třeba vhodně uskladnit, přikrýt nebo přemístit do dílen, či pod střechu

V ovocné zahradě v říjnu je vhodný čas na výsadbu ovocných stromů, keřů i méně známého ovoce. Vyberte si vhodné období, dobrou obuv a náladu. Pokud zakládáte menší nebo větší ovocný sad, vysazujte dřeviny podle předem vypracovaného plánu výsadby. Nemusíte už bezhlavě pochodovat po zahradě se stromečkem v ruce a s myšlenkou, kam ho vysadit. Dodržujte spon a jeho výšku a šířku koruny v dospělosti. Mimo jiné:

- Ukončete sklizeň zimních jablek a hrušek

- Zdravé nepoškozené plody uložte, ostatní využijte pro rychlou konzumaci nebo zpracování

- Spadané plody posbírejte

- Poškozené plody, napadené a nemocné zlikvidujte, aby nebyly zdrojem nákazy

- V druhé polovině října, po opadu listů, vysazujte nové ovocné stromky a keře

- Před samotnou výsadbou upravte kořen

- Korunka už od prodejců bývá většinou upravena řezem

- Dřeviny prostokořenné namáčejte na 6 - 12 hod do vody

- Intenzivně zavlažujte nově vysázené stromy

- Zabezpečte ochranu stromem pomocí pletiva, kolíky vůči vyvrácení

Také v zeleninové zahradě budete pomalu finišovat. Na záhonech je poslední zelenina, která čeká na uskladnění. Pak už jen stačí půdu překopat, odplevelit a vysadit na správné místo podzimní sadbu česneku. Připravená půda a záhony si odpočinou, aby na jaře, bylo políčko opět připravené na výsevy a výsadbu.

- Posbírejte košťáloviny a kořenovou zeleninu na zimní uskladnění

- Vysazujte podzimní česnek

- Koncem měsíce vysaďte větší cibulku - sazečku na jarní sklizeňOkrasná zahrada na podzim

- Příliš husté řádky salátu, špenátu a cibule

- Pažitku připravte na zimní rychlení, vykopejte celé trsy s balem a na chráněném místě nechte zaschnout a promrznout

- Sbírejte teplomilnou zeleninu ve sklenících a fóliovnících

- Záhony vyčistěte, prokopejte

Osvětlení a solární lampy

Hra světla a stínu v zahradě má podstatnou roli. Umocňuje jednotlivé kompoziční prvky a zahradní partie. Jiný pohled se Vám naskytne na trvalkový záhon, když je přes den zalitý sluncem a jiný večer díky večernímu osvětlení. Totéž můžete docílit, pokud chcete po večerech zviditelnit dominantu zahrady, strom, plastiku, záhony, nebo si posedět v příjemném osvětlení na terase či balkoně. Mezi oblíbené letní osvětlení patří solární lampy. Určitě znáte a možná i používáte ty zapichovací, různých velikostí a v různých provedeních.

Zajímavé jsou i skleněné koule a lampy s mozaikou a různé svítící předměty, které se nahřejí působením slunce a začnou svítit po jeho západu. Životnost je až 1500 nabití. Je to alternativa klasického osvětlení, které je finančně nákladnější, i když trvalejší. Světla samozřejmě osvětlují jen na krátkou vzdálenost, ale vjezd do garáže nebo do vzdálenější části zahrady vám určitě dokáží zvýraznit. S klasickými reflektory a osvětlením v trávníku či v dlažbě byste měli počítat už na začátku realizace stavby chodníků a terénních úprav zahrady. Osvětlit se dá i bazén nebo jezírko. Na to jsou však speciální osvětlovací prvky, které zvládnou i ponoření do vody. Jejich instalaci však ponechte na odbornících. Nešetřete na kvalitě. Zapichovací solární prvky působí dekorativně. Jejich funkčnost je také spíše pro potěšení. Pohodu vytvoříte i zápalnými loučemi a svíčkami, kde kromě klasického ohně vynikne i okolí. Také vás částečně ochrání před hmyzem. Existují také speciální svítící lapače a lampy na chytání létajícího hmyzu. Určitě jste si všimli, že svítící předměty večer lákají noční motýly, komáři a hmyz, kteří dokáží být nepříjemní během sezení na terase nebo v zahradě.

Vybírejte s citem. Všechny doplňky do zahrady by měli mít svůj význam a měly by mít i své místo. Pokud chcete zachovat jejich životnost, na zimu je vyberte ze záhonu. Stačí až v období sněhové pokrývky a nízkých teplot pod bodem mrazu.

Podzimní dekorace

Možná uvažujete o tom, jak zkrášlit balkon a terasu po odkvětu muškátů a petúnii. Některé vám ještě určitě kvetou, ale již brzy bude čas je zazimovat nebo existující výsadbu nahradit typicky podzimními rostlinami, které vám zkrášlí okolí až do prvních intenzivních mrazů a sněhu. Vhodnými rostlinami na nákup jsou vřesy, vřesovce, straček, břečťan, chryzantémy a zakrslé jehličnany nebo kompaktní pomalu rostoucí druhy.

 

Ideální rostliny na podzimní dekorace na balkón jsou například břečťany nebo zakrslé jehličnany

 

Kromě rostlin však použijte i různé doplňky a aranžmá, které vám zpříjemní posezení na terase. Stačí se jen poohlédnout po zahradě, po okolí, pokud budete na procházce. Do tvorby můžete zapojit i děti, které většinou mají rádi tvůrčí práce, na nichž jsou také vidět výsledky. Sesbírejte barevné listy ze stromů, drobné stálezelené klacíky a větvičky s plody, které právě dozrávají. Skleněnou čirou vázu naplňte barevnými listy a do ní zapíchněte větvičky skalníku, hlošiny, květenství okrasných trav a šipek.

Barevné listy můžete použít i na zazimování rostlin, které zůstanou i během zimy na terase, tak si jich nasbírejte více i do zásoby. Kromě kytic a věnečků můžete vytvořit i barevné postavičky a spolu s dýní vytvořit zajímavý pohádkový svět. Použít můžete i různé svazky kukuřice, barvené feferonky a chilli navlečené na niti nebo barevnou cibuli, česnek, makovice.

Pokud Vám zůstali okrasné tykvy ze zahrady, naaranžujte je do proutěného koše spolu s feferonkami a listy. Aranžmá vynikne v blízkosti lucerny, ze které sálá teplo a klid.

Zkontrolujte si podle našeho předešlého článku, zda jste stihli všechny práce v měsíci září a pomalu se připravte na listopadové práce v zahradě.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu