+420 730 235 493

Zahrada na balkoně

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 16. března 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Ne všichni máme tu možnost vlastnit rozlehlou nebo jen malou část zahrady u domu. Jediná plocha, která má něco společného s venkovním prostorem v panelovém bytě je balkon, rozsáhlá terasa nebo lodžie. Proto si vytvořte zahradu zde.

Zahrada na balkoně

Půjde možná o malý kousek, ale o to více se mu můžete věnovat. Fantazii se meze nekladou a není nikde psáno, co můžete a nesmíte pěstovat. Vše závisí na vnějších povětrnostních podmínkách a poloze balkonu, velikosti a Vaší chuti. Dá se zde pěstovat zelenina, bylinky, ovocné stromy v nádobách, převislé okrasné letničky a trvalky, letnit pokojové rostliny, dokonce zde udělat malý koutek pro děti nebo sezení pro relax a "kávičkování".

Prostor je sice omezen, ale je zde možnost pěstovat rostliny v závěsných květináčích a zajímavých taškách/tubách, kde určitě ušetříte prostor a ten můžete díky tomu věnovat jiným nádobám umístěných na podlaze.Balkonová zahrada

Pokud máte balkon menší, vytvořte nebo si zakupte regál (kovový nebo umělý, či dřevěný) ten upevněte na jednu stěnu a na něm můžete pěstovat různé bylinky a trvalky v nádobách. Zvolte i jednotné obaly nebo si je sami vytvořte z plechovek. Vynikne zde pažitka, bazalka, máta. Pokud máte rádi pobyt na slunci, umístěte zde lehátko nebo závěsnou houpačku.

Malé pískoviště nebo v letním období malé koupaliště v plastové mušli uvítají zejména děti. Nezapomeňte na mírné zastínění. Všechny komponenty umístěte tak, aby v žádném případě nebyly přítěží jiným obyvatelům a zároveň, abyste Vy byli ochráněni před nepříznivými pohledy sousedů. Stále mějte na paměti orientaci vůči světovým stranám. Ne každé rostlině se daří na přímém slunci nebo v trvalém stínu.

Jaké rostliny zvolit podle orientace balkonu na světovou stranu se dočtete v dalším článku.

Zahrada na balkoně pro alergiky

Bohužel, jsou mezi námi i tací, kteří s příchodem jara pociťují určitou nevolnost a starosti, jak zvládnout kvetení jednotlivých druhů, na které jsou alergické. Ale i alergici mají právo obdivovat zeleň. Proto si můžete vytvořit na balkoně nebo terase oázu, která Vám rozhodně neublíží.

V podstatě jde o použití většího sortimentu rostlin jehličnatých, nekvetoucích, s různými odstíny zelené, nebo s panašovanými listy.

Na balkoně se zelení bez květů se ochráníte před včelami a vosami, před přímým vlivem pylu a jiných alergenů. Není to však trvalý stav, neboť přímo z vnějšího prostředí Vás mohou ovlivnit jiné dřeviny, trávy a rostliny.

Rostliny nevhodné pro alergiky

Pokud sáhnete přece jen po květech, určitě nepěstujte příliš voňavé druhy jako: hyacinty, šeřík, lilie. Dřeviny s množstvím pylu jsou břízy, lísky a vrby na kmínku. Okrasné trávy jsou také nevhodné. Vyhněte se rostlinám, které dlouho kvetou a mají jednoduché květní lupínky a tedy snadnější přístup k pylu.

Květiny a jiné rostliny pro alergiky

Pěstovat můžete rostliny okrasné listem, kde je květ pouze doplňkem. V době vytvoření květního stonku je odstřihněte. Můžete pěstovat túje, smrky, jalovce. Časem však i ty mohou rozkvést. Vhodné jsou macešky, petúnie a plnokvěté druhy balkónovek, které mají mnoho lupínků a téměř vyplněný střed v části prašníků. Pokud jste však alergičtí na bodnutí hmyzem, raději se vyhněte kvetoucím druhům.

Mezi atraktivní zelené rostliny patří funkie. Vyžadují však polostín. Alergii umí vyvolat i některé rostliny, které produkují mléč, nebo mají bodliny, ostny či plstnaté listy. Takové druhy byste neměli pěstovat ani v případě, pokud máte malé děti. Na výběr je mnoho druhů a i ti s malým handicapem si určitě mohou vytvořit kolem sebe zdravou přírodu.

TIP: Chcete aby váš balkon byl atraktivní i v zimě a zároveň vhodný i pro alergiky? Přečtěte si článek o rostlinách na balkoně v zimě.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty