+420 730 235 493

Zajímavé dřeviny do zahrady

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 15. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Aby zahrada vypadala opravdu nádherně, potřebujete vysadit již teď na podzim, zajímavé na jaře kvetoucí dřeviny, které zaplní vůní celou plochu a každý si Vaší dominanty všimne.

Zajímavé dřeviny do zahrady

Květen je nejkrásnější jarní měsíc plný rozkvetlých třešní a mladých pučících lístků. Ideální počasí, slunce, déšť, vůně posečené trávy, piknik a možná i opékání s přáteli. Pro zahradu je to velmi příznivé období.

Na jaře Vás jistě nezklame starší magnolie. Máte ji už několik let, ale nekvete? Může to mít několik důvodů. Příčinou může být například špatné stanoviště. Magnolie vyžaduje kyselou půdu, bezvětrné stanoviště, slunce až polostín, žádný podrost a okopávání, žádný řez. Druhým případem může být to, že máte semenáč, který kvete až tehdy, když dosáhne určitého věku. Může to být i 5 až 8 let. Začněte přihnojovat fosforečnatými hnojivy na podporu květů, někdy ji tak oklamete. Pokud plánujete koupi magnólie, zakupte si už větší strom, keř, nejlépe již kvetoucí.

Další atraktivní a oblíbenou dřevinou je japonská třešeň - sakura nebo třešeň pilovitá, sakura. Někdo by si z ní nejraději vytvořil celou alej. Atraktivní není jen díky květům, které později ve vánku poletují jako sníh v růžové barvě, ale i listím, které je tmavě fialové, později světle zelené. Jsou různé formy: sloupovité, s kulovitou korunou i převislé na kmínku. Stačí si vybrat.Zajimavé dřeviny na zahradě

Kultivar „Amonogawa“ je neobvyklé sloupovité formy, která je vhodná i do nejmenších zahrad. Kultivar „Kiku – Shidare“ je naopak převislé formy. Výhodou je, že si ji můžete již zakoupit ve výši, jakou potřebujete, nebo jaká se Vám nejvíce líbí. Tyto dva kultivary nejsou náročné na pěstování. Vyžadují slunné až polostinné stanoviště, středně těžké, vlhčí, kyselé, dostatečně hluboké a výživné půdy. Tyto nádherné, na jaře kvetoucí dřeviny s plnými květy vyniknou zejména jako solitéry, nebo jako dominantní dřeviny v keřovitém podrostu. Nebojte se experimentovat. Nechte své zahrady vyniknout a dopřejte si v nich zaslouženou pohodu.

Na jaře vynikne vilín, dřín, šeřík, líska, mandle a zlatý déšť, který můžete pěstovat i jako stromeček.

V létě komule, ruj vlasatá, popínavé růže, ibišky a oleandry.

Na podzim vyniknou zejména dřeviny, kterým se vlivem vnějších podmínek mění barva listů, zejména javory, buk a dřeviny s okrasnými plody - rakytník, muchovník, hlošina, cesmína, mahónie. Pozor však na děti. Některé jmenované druhy patří mezi pichlavé a jedovaté.

V zimním období mají hlavní roli jehličnany a stálezelené dřeviny, které kromě toho, že minimálně opadávají, dokáží zaujmout barvou, vzhledem a texturou. Atraktivní jsou cypřiše, cedry, tvarované zimostrázy i túje. Krásné jsou i smrky, které právě díky kultivarům vyniknou na každé terase, např. kultivar Picea abies "Inversa", stejně borovice - Pinus mugo "Wintergold". Navíc, mnohé jehličnany umí v době Vánoc nahradit vánoční stromeček. Vysazený jehličnan v nádobě zvládne krátkodobě i vyšší bytové teploty bez újmy na zdravotním stavu a vzhledu. Musíte ho však změně teploty přizpůsobit postupným přemísťováním z vnějších podmínek do bytu. Nejdříve do chladnějšího prostředí, pak i do vyhřátějšího obýváku. Vypněte topení na dobu, jakou se jen dá, a zalévejte. Pak proces přemísťování směrem ven zopakujte.

Dominanta zahrady

Nejkrásnější dominantou je strom, který svým charakteristickým rysem dotváří prostor, vypovídá o zahradním stylu nebo působí dominantně kvůli vzhledu, kůře, koruně či květům. I starý strom ze staré původní zahrady dokáže vytvořit dokonalou iluzi romantické zahrady nebo staré zarostlé zahrady ve stínu. Jeho koruna, která dosahuje do neuvěřitelné výšky a šířky, je tím prvkem, kterého si všimnete jako první. Pak následují listy, květy a tedy sezónní provedení. Mít však takový strom v zahradě vyžaduje dostatečně velký prostor.Dominanta zahrady

Pokud takový nemáte, ani si nezkoušejte vysadit kaštan jírovec, ořech, Ginkgo, katalpa, Paulownia, platan nebo dub. Tyto druhy vyniknou jako samostatně stojící druhy v trávníku, popřípadě pod nimiž je volný záhon jako podrost. Pak už jen umístit lavičku, houpačku a můžete v příjemném stínu lenošit celý den. V malé zahradě je prostor pro menší stromy obyčejně s kulovitou nebo převislou korunou, která sice vytvoří menší stín, ale svou funkci dominanty určitě splní.

Často uvažujete o výsadbě navzdory rozměrům? Jsou druhy stromů, které se Vám líbí a dokážete najít i alternativní kultivar, který pomaleji roste a dosahuje menší rozměry v korunní části. Dominantou může být i výrazně zbarvený kultivar nebo bohatě kvetoucí popínavá liána na pergole či stěně altánku.

Štědřenec, vistárie vynikne zejména v období kvetení. Během časného jara, pozdního podzimu a v zimě jsou bez listů a proto vidíte jen spleť lián, které sice esteticky mnohým nevyhovují, ale zato v době květu od nich oči neodtrhnete. Vybrat si můžete cokoli, po čem toužíte.

Nezapomeňte však respektovat podmínky pěstování a nároky na prostor nebo čas na péči. Nic nekvete věčně a bez péče.

Podzimní výsadba dřevin

Podzim je variabilní, barevný a také je to období, kdy si ještě v zahradě neodpočinete. Musíte připravit vše potřebné pro nové výsadby ovocného sadu nebo okrasné zahrady. V tomto období je čas na výsadbu prostokořenných dřevin a keřů stejně jako pěstovaných v nádobách. Ty se dají vysazovat v průběhu celého roku.

V první řadě si vždy připravte plochu nebo jámy, do kterých budete vysazovat. Rostliny ponořte na čas do kbelíku s vodou, aby se kořeny dostatečně napily vody, případně vodu vylijte do jámy a smíchejte se substrátem. Je čas i na výsadbu vřesů a vřesovců, případně založení celého vřesoviště. Vřesovcům připravte kyselou rašelinu. Vysoké dřeviny upevněte kolíkem do doby, dokud se dobře nezakoření. Nejtěžší bude období zimy a silného větru. Po tomto období můžete kůly odstranit. Na příliš větrném místě je ponechte ještě do příštího roku, případně do doby, dokud strom neztuhne.

Podzim je vhodný na výsadbu z několika hledisek: vyšší vzdušná vlhkost, více přirozených srážek, nižší teploty. Do zimy zakoření. Pokud neprší, zalévejte. Stálezelené keře a jehličnany je nutné i během zimy, kdy nemrzne zalévat. Pak nevyschnou ani nevymrzají. Vysazují se všechny ovocné druhy, jehličnany, stálezelené keře, trvalky, jarní cibuloviny, listnaté opadavé keře. Nově vysazené dřeviny a keře již nehnojte. Tím, že jste je vysadili do výživné půdy nebo nového substrátu jste jim zajistili na 2 měsíce dostatek živin, které jim vydrží do jara. Dřeviny vysazené na podzim mají přirozeně na jaře více vláhy  ze zimních srážek, jsou odolnější a lépe rostou. Na jaře tak začnou dříve rašit a růst.

TIP: Plody jsou jistě zajímavá ozdoba zahrady. Přečtěte si více o dřevinách, které zpestří zahradu právě okrasnými plody.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Phyllostachys aureocaulis / Pabambus žlutý, 40-50 cm, C2