+420 730 235 493

Zajímavé popínavky

Vytisknout
Autor: Adriána Francová 14. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Podlehli jste kouzlu romantických zahrad, kde dominují popínavé rostliny, a nemůžete si vybrat? Také zde platí pravidlo výběru podle stanovištních podmínek. Nabízíme Vám prohlídku některých zajímavých druhů, které osloví díky vzhledu, vůni, nenáročnosti pěstování a rychlostí růstu.

Zajímavé popínavky

Pak už záleží na Vás, zda chcete dekorovat nebo skrýt nepěkná místa.

Popínavé rostliny na slunce

Vhodná popínavka na slunné stanoviště je například plamének (Clematis), platí zde však pravidlo, kořeny ve stínu, hlava rostliny na slunci. Přečtěte si více o pěstování plamínků.

Užitek v podobě plodů budete mít z další popínavky - aktinidie (Actinidia, A.kolomikta). Mezi klasiku, která nikdy nezklame patří popínavé růže (Rosa), také přísavník (Parthenocissus quinquefolia, Parthenocissus tricuspidata), mučenka (Passiflora caerulea ), jasmín (Jasminum officinale), hortenzie (Hydrangea anomala- petiolaris), vistárie (Wisteria floribunda).

Popínavé rostliny do polostínu

PopínavkySem můžeme zařadit opět plamének, berberidopsis (Berberidopsis corallina), Kobea - vilec (Cobaea scandens), lapagéria (Lapageria rosea), zimolez (Lonicera x heckrottii), břečťan - panašované kultivary. I všechny výše uvedené druhy bez problémů přežijí lehký polostín.

Popínavé rostliny do stínu

Mezi vhodné tahavé rostliny do stínu můžeme zařadit břečťan.

Jednoleté popínavky

Vhodná je thunbergie křídlatá nebo černooká Zuzana (Thunbergia alata), lichořeřišnice (Tropaeolum majus), hrachor vonný (Lathyrus odoratus), povijnice (Ipomoea), Kobea - vilec (Cobaea scandens), u nás pěstovaná jako jednoletá.

Pozor na invazivní a rychle se rozrůstající se druhy - chmel obecný (Humulus lupulus), Trubač kořenující (Campsis x radicans), pohanka nebo křídlatka (Fallopia baldschuanica).

Ačkoli mají některé i své nevýhody, protože rychle rostou a je obtížné zbavit se jich, vynikají množstvím květů a listů, které v krátké době dokáží zakrýt ošklivé zdi, stěny, konstrukce na uschování popelářských nádob nebo skladiště. Mnohé opravdu lákají hmyz svými dokonalými, barevnými a voňavými květy. Některé se zbarvují na podzim, ale mnohé zároveň zůstávají zelené během celého roku.


Aktuální sortiment popínavých rostlin z našeho eshopu


U většiny se vyvíjejí plody, které jsou nejedlé, ale najdou se i druhy, které rodí jedlé plody. Ty vyniknou zejména v eko zahradách a na plochách, kde je dostatek slunce a místa na pěstování. Nyní si už určitě vyberete.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu