+420 730 235 493

Zapomněli jste vysadit na podzim cibuloviny?

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 12. ledna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jarní cibuloviny jsou asi nejkrásnějšími květy jara. Nejen pro svou variabilnost barev, ale i pro svou rozmanitou výšku, tvar, vůni i použití. Vysazují se na podzim, od konce září až do listopadu.

Jarní cibuloviny vysazené v květináči

Po tomto období však mnozí prodejci rozprodávají své zásoby cibulovin za minimální ceny, kterým mnozí neodolají, případně je můžete vydražit i u nás na FB stránce v namíchaných balících, různé kultivary za výborné ceny. Pak se možná ptáte: "Nač mi budou takové cibule, když už dávno měly být vysazeny?"

Cibule pro jarní efekt kvetení můžete vysadit i později, než je uvedeno. Nesmíte je však vysazovat do zmrzlé půdy. Je to fyzicky náročné, odhrabat kopu sněhu nebo vyhloubit jámu, když je venku -15 °C. Vysaďte je buď v lednu či únoru, stačí na to několikadenní oteplení.Sázení cibulovin

Místo výsadby si můžete připravit i dříve. Do připravené jámy nebo do misek vysaďte cibuloviny standardně jako na podzim. Zaručeně na jaře rozkvetou a potěší Vás svým květem a vůní. Nezapomeňte na správnou výsadbu, co se týče hloubky, případně je přikryjte výživnějším substrátem. Nezalévejte. Pokud je to možné, přikryjte výsadbu sněhem.


Pokud vám žádné jarní cibuloviny nezvýšily, podívejte se na naši aktuální nabídku letních cibulovin, které vysadíte v jarním období


Pokud plánujete výsadbu do záhonu, na kterém máte geotextilii, volte skupinové výsadby jednoho druhu, stejné barvy a textilii v místě otvoru vyřízněte, aby nedošlo k vyhnití cibulek. Zpravidla platí, že textilie nepatří na záhony, kde se nachází těžká, jílovitá půda.

Pokud si chcete vyzdobit interiér, vysaďte některé cibule do nádob, košíků. Nechte výsadbu několik týdnů ve studeném pařeništi nebo na balkoně a pak nádoby přeneste do bytu a postupně jim zvyšujte teplotu.

Nakupujte vždy jen zdravé, velké a pevné cibule. Mohou být naklíčené, ale nesmí být měkké. To je záruka úspěšného pěstování. Pokud Vám takové cibule z nějakého důvodu zůstali doma, uskladněte je na chladném a suchém místě, ne v teple. Ale nejlépe uděláte, pokud je vysadíte. Máme osobní zkušenosti s výsadbami v lednu i únoru.

TIP: Přemýšlíte o tom čím vysadit třeba nevyužívanou louku nebo jinou plochu? Zaplňte ji barvami pomocí drobných cibulovin a vytvořte si rozkvetlou louku.

Zdieľať tento blog
Pavel Grézl 12. ledna 2016 at 20:37 Odpovědět
Zajímavá a užitečná informace. Díky. Příležitostně vyzkouším.
Renata Obložinská 14. února 2017 at 19:43 Odpovědět
A když jsem lilie měla loni a na podzim vyndala cibulky a dala do sklepa do pilin? To se nedělá? Mohu je nechat přes zimu?
Admin rastlinky 4. října 2017 at 19:12 Odpovědět
Dobrý deň, záleží aké ľalie. Orientálne ľalie sa na zimu vyberajú z pôdy. Ázijské môžu byť celý rok v pôde. Nič sa však nestane, ak ich vyberiete. Otázne je, či budú mať vhodné podmienky, mimo pôdy na prezimovanie, lebo obyčajne toto býva problém, že buď zhnijú alebo vyschnú.
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty