+420 730 235 493

Ovocné stromy v okrasné zahradě

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 8. října 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Je to novější způsob pěstování ovocných druhů přímo na záhoně spolu s okrasnými dřevinami a trvalkami. Osvěží to celkový záhon a plody můžete sklízet z nízkých stromů a keřů přímo při ošetřování trvalek a okrasných trav.

Ovocné stromy v okrasné zahradě

Vhodnými dřevinami na výsadbu do záhonů jsou například broskve. Na jaře krásně kvetou, v létě poskytnou šťavnaté plody a na podzim vybarví své listy do nádherné červené. Výhodou je, že ušetříte prostor, nemusíte manuálně obhospodařovat samostatnou užitkovou část a samozřejmě esteticky zvýšíte hodnotu Vaší zahrady.Ovocné stromy do okrasné zahrady


Krásné kvetoucí broskve nebo prostorově nenáročné zakrslé ovocné stromy jsou vhodné do okrasných záhonů


Každý strom či keř se dá pěstovat i v záhoně mezi trvalkami. Některým se možná nebude líbit opadnutí listí na kamenech či kůře, ale dnešní moderní stroje a vysavače dokážou zázraky i na záhonech. Vaše zahrada již nebude obyčejná, ale zajímavá.

Pěstování ovocných dřevin a keřů vyžaduje alespoň základní odborné znalosti při způsobech ošetřování a péče, stříhání, při aplikaci postřiků a hnojiv. Na malou plochu se snažte soustředit adekvátní množství rostlin, nejdete přece zakládat ovocný sad, ale chcete osvěžit zahradu o plody.

Zajímavé jsou například druhy na kmínku. Nezabírají tolik místa, pod jejich korunkou se dají pěstovat trvalky nebo bylinky. Vhodné jsou moruše převislé na kmínku, stromkový rybíz a angrešt, nízké tvary jabloní a broskví, zimolez kamčatský, borůvky i brusinky a fíkovník.

Altán a pergolu můžete nechat porůst fazolemi, dýní nebo révou, aktinídií nebo ostružinami. Trávník také nemusí zůstat bez květů. Na vyhrazeném místě můžete založit jedlou louku. Vysazením jitrocele, sedmikrásek, pampelišky a podbělu obohatíte salát o množství zelených listů a trávník už nebude fádní. Je to jen na Vás. Možností jak tvořit a zvelebovat zahradu je mnoho. Možná si vyberete právě některou z nich.

TIP: Fíkovník je jedna z rostlin, které jsou vhodné pro pěstování v okrasných záhonech. Přečtěte si více o pěstování fíkovníku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Scaevola Ventia Blue / Vějířovka, bal. 3 ks, 3x K7