+420 730 235 493

Hvězdníky a amarylky

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 3. srpna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Když se na ně podíváte, neuvidíte skoro žádný rozdíl. Mnozí žijí v domnění, že se jedná o tutéž rostlinu. V tomto čase mnohé již těší první květy. Ti, kteří začínáte s pěstováním, vězte, že k tomu, aby kvetly, vyžadují období sucha, chladu a předchází mu také bohaté letní hnojení a zálivka.

Amarylky

Mezi amarylkou (Amaryllis) a zornicí (Hippeastrum) je zásadní rozdíl. Podívejme se na obě rostliny podrobněji a představme si je.

Amarylka

Amaryllis vs Hippeastrumje v podstatě jen jeden druh na podzim kvetoucí cibulnatá trvalka. U nás se však pěstuje jako hrnková rostlina, protože nezvládne mrazivé období.

Amarylku charakterizuje amarylka krásná (Amaryllis belladonna), která má několik kultivarů bílé a růžové barvy a jejich odstínů. Amarylka kvete bez listů. Vyroste květní stonek a až potom listy. Květy jsou menší a na jednom stonku jich může být 6 a více.

Takže pokud pěstujete doma zářivě červenou amarylka nebo dokonce s pásky a vícebarevnou, není to amarylka, ale zornice.

Hvězdník

má asi 80 druhů cibulnatých trvalek, které se v našich podmínkách také pěstují v nádobách. V létě však mohou být na záhoně, kde naberou do cibulek více živin.

Kvetou od zimy do jara. Není pravidlem, že květy vyrůstají spolu s listy nebo jsou květní stonky podobně bez listů jako u amarylky. Není to až tak důležitý rozlišovací prvek. Ve většině případů se však vyvíjejí současně listy i stonky. Květenství je velké a má 3, 4 až 6 květů.

Mají různé zbarvení od bílé, přes růžovou, červenou, dokonce jsou dvoubarevné, s lemem nebo proužky, zeleným panašované kultivary.


Vyberte si z nabídky hvězdníků v našem eshopu


Toto jsou nejzákladnější rozdíly, které Vám pomohou při identifikaci a také při správném pěstování.

Amaryllis pěstování

Důležitá je výsadba. Cibule se sázejí do vhodného vzdušného a výživného substrátu, asi do poloviny cibule, čili část cibule bude trčet ze substrátu. V období kvetení i v období růstu listů a po odkvětu vyžadují hnojení a bohatou zálivku. Když zaznamenáte žloutnutí listů, zálivku omezte postupně až na minimum a cibule přeneste do tmavé a chladné místnosti. Nezalévejte. Takto je můžete ponechat 2 - 3 měsíce.

Hvězdník pěstování

Jak pěstovat hvězdník? Pěstování je v podstatě shodné, jen zornice v zimě, po období odpočinku přeneste do teplejší místnosti a začněte se zaléváním. V průběhu ledna až března Vás překvapí nádherné bohatě kvetoucí stvoly květů.

Dejte při koupi pozor na jejich kvalitu. Cibule musí být pevná, ne měkká a bez poškození. Před výsadbou ji ponořte na pár hodin do vlažné vody a pak vysaďte.

TIP: Mezi oblíbené cibuloviny patří i lilie. Přečtěte si článek, ve kterém se zabýváme právě pěstováním lilie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty