+420 533 312 793

dubna 2015

Posezení v zahradě

Autor: Ing. Adriána Francová 27. dubna 2015 Žádné komentáře

Posezení v zahradě        Skončilo období, kdy jsme jen přes okno koukali ven do zahrady. Teď nás to láká být venku co nejdéle a při práci si i odpočinout v zahradě, na oblíbeném křesle či sezení a kochat se okolní přírodou či zahradou, v níž se probouzí život. Každý den doslova vidět, jak některé rostliny a dřeviny vyrostli a doplnili prostor. Určitě si nenechte ujít východ slunce, pokud máte terasu situovanou na východ. Teplé sluneční paprsky zahřejí i probudí. Možná ještě s dekou ale i s kávou či čajem v ruce, se Vám podaří rozběhnout a přivítat den. Připravte si snídani na terase a den bude určitě hezčí. Na to, abyste si posezení opravdu užili, potřebujete kvalitní sezení a pěknou kompozici a rostliny kolem.

Dřevěný nábytek je nejbližším materiálem z přírody. Je to vhodný materiál na stolovací servis, posezení. Obyčejně se ošetřuje nátěry ale i neošetřované dřevo zapadne do kterékoliv kompozice, může být i uložen mimo sezónu i ponechán venku během celého roku. Sezení z exotického dřeva je finančně nákladnější, ale velmi často preferované. Dostupnější materiály jako plast a kov je vhodné umístit na terasu i balkon.

Pohodlí a praktické využití na jedné straně a styl na druhé se nemusejí vzájemně vylučovat. Určitě si pamatujete na časy dětství, kdy jsme seděli na pařezech a různých dřevech a opékali vuřty dlouho do noci. I takové sezení je vhodné do venkovského prostředí. Kromě doplňků však zahradu v první řadě tvoří samotné rostliny, které Vám dotvářejí prostor, tvoří hlavní kostru kompozice, vytvářejí soukromí, příjemné zákoutí nebo působí naopak majestátně a dominantně.

Každá zahrada by měla mít jednu živou a jednu neživou dominantu. Kromě dominantního altánku se sezením i zajímavý strom, který vyniká květem, vůní, tvarem nebo jinými vlastnostmi. Stačí když si přenesete byť ratanové křeslo do trávníku a posedíte si v zahradě. Den bude určitě hezčí.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: architektúra

Stévie a jiné zdravé bylinky

Autor: Ing. Adriána Francová 17. dubna 2015 Žádné komentáře

        Na jaře máte určitě nové plány, co se týká zahrádky a pěstování a možná i se změnou životního stylu a jídelníčku.

Stevia rebaudiana

Chcete začít žít zdravě? K tomu Vám na úvod postačí bylinky ze zahrádky a jejich přímé použití v kuchyni a při grilování. Kromě výjimečné chuti zažijete opravdu zajímavé chvíle při jejich používání a kombinování. Výjimečnou chuť mají například pažitka, řeřicha, petrželka, dobromysl nebo oregano, tymián, mateřídouška, šalvěj, saturejka, rozmarýn, stévie cukrová, lípie sladká (Aztécký cukr), máta, bazalka.

Výše zmíněné určitě ještě nejsou všechny, ale je jich mnoho a každá z nich je charakteristická svou vůní a použitím. Některé použijete na nápoje, jiné na maso a ryby, do koláčů a na zdobení, do těstovin, na chléb a grilovanou zeleninu či do salátu.

Nenáročné a vytrvalé

Postačí jim samostatný bylinkový nebo smíšený trvalkový záhon, bylinková spirála, dokonce i nádoby. Dařit se jim bude i v chudších půdách, bez hnojení, na přímém slunci nebo v mírném polostínu. Pokud je chcete pěstovat v nádobě, pozor na přelití.

Zkuste sladit bez cukru

Mezi méně známou, ale v poslední době velmi atraktivní a záhadnou bylinku patří stévie cukrová (Stevia rebaudiana), která je sladší než bílý cukr a tedy i cukrová řepa. Snadno se pěstuje, může se pravidelně a vícekrát do roka stříhat a sbírá se kvetoucí nať a listy, které se suší nebo se používají čerstvé na přípravu nápojů a čajů, dokonce na přípravu zákusků. Je výborná pro diabetiky a urychluje hojení ran, hojí štípnutí, zlepšuje trávení a pomůže i při ústní hygieně. Její sladkost je závislá na pěstitelských podmínkách. Sušené lístky jsou sladší než čerstvé. Její všestranné účinky již objevili staří Indiáni, kteří ji nazývali sladká bylina. Zkuste si ji vypěstovat v zahradě a vyzkoušet její účinky. Kromě toho získáte zajímavou okrasnou rostlinu do zahrady.

Ze zahrady do kuchyně

Autor: Ing. Adriána Francová 10. dubna 2015 Žádné komentáře

        Naše babičky by nám uměli dlouho vyprávět o tom, jak vypadaly kdysi jejich zahrádky na venkově a co všechno v nich pěstovali, na co bylinky používali. V dnešní uspěchané době řešíme všechno striktně, minimalizujeme práci v zahradě, aby jí bylo co nejméně, protože nestíháme. Velkou plochu zabírá decentně střižený trávník a záhon s kamínky nebo kůrou. Ano i to je krása, estetika, ale obíráme se o to nejdůležitější, o krásu různorodých druhů květin, vůni, motýly, včely na květech trvalek, letniček a bylinek a zejména o vlastnoručně vypěstovanou a zdravou zeleninu a ovoce.

Ze zahrady do kuchyně (Lavandula)

Krásné i užitečné

V babiččině zahradě nesměly chybět voňavé růže, divizna, levandule, heřmánek, pivoňky, a všechny ty zázračné bylinky na každou nemoc, jablka do závinu, hrušky na kompot a zelenina snad do každého jídla. Ještě dnes, po letech si pamatujete na vůni čaje babičky, ve kterém nesměli chybět pelyněk pravý, meduňka, heřmánek a šípky.

Bylinkové zahrady i dnes mají své kouzlo a určitě si najdou místo v každé zahradě. Ideální je záhon s bylinkami založit v blízkosti domu, u terasy, abyste měli vše po ruce. Nyní je správný čas na realizování vašich plánů. Rozvrhněte si bylinkový záhon na papír, určete si druhy a množství, uspořádejte je v pravidelných výsadbách nebo na volno. Jarní období bude ideální pro výsev a výsadbu. Zvolte však jen takové množství, které jste schopni i reálně využít v kuchyni nebo během grilování a opékání.

Koření z Vaší zahrady

Klasické bylinky se dobře kombinují i s jinými trvalkami. Ale výjimečně působí ve speciálních bylinkových vyvýšených záhonech ve volné úpravě nebo striktně pravidelné jako v historických zahradách. Bylinky se vysazují do zeminy s podílem písku, jsou spíše suchomilné. Nevyžadují zvýšenou péči, ani mnoho vody. Ve Vaší kuchyni se určitě neobejdete bez petrželky, bazalky, saturejky, tymiánu, meduňky, pažitky, šalvěje. Výhodou pěstování bylinek je, že je minimálně napadají choroby a škůdci, krásně voní, mají všestranné použití, jsou krásné během kvetení i v zeleném stavu jako hmota. Zároveň odpuzují komáry a nepříjemný hmyz.  Stejnou roli hraje vše pěstované ovoce a zelenina. Víte, jak ji pěstujete, jak hnojíte či postřikujete. Čerstvá zelenina a ovoce sehrává v jídelníčku a ve zdravé výživě to nejdůležitější.

Pokud máte tu možnost a prostor, určitě ho využijte a vysejete si řádek mrkve, ředkvičky, nebo brambor. Zapojte do práce i děti, budou mít radost.

Jak na výsadbu růží?

Autor: Ing. Adriána Francová 8. dubna 2015 Žádné komentáře

        Růže můžete vysazovat během celého roku, ale záleží na tom, zda jsou kontejnerované nebo jsou prostokořenné. Bez kořenového balu se mohou vysazovat od října až do května, kromě měsíců, kdy je trvale zmrzlá půda. Nejvhodnější je však vysazování na podzim, kdy se dostatečně zakoření a do jara nastoupí se silným růstem, díky postupnému oteplování půdy a s dostatkem vláhy, pokud je v zimě sníh.

Jak na výsadbu růží?

Jarní výsadba je také vhodná, ale růže vyžaduje vyšší péči v oblasti závlahy, případně stínění, pokud je příliš horké jaro. Od května se prodávají i kontejnerované růže, které musí být dostatečně nakořeněné už v nádobě, aby se uchytily po přesazení do volné půdy ve Vaší zahradě. Důležitá je výsadba, výběr stanoviště a závlaha.

Kondice a vzhled rostliny ovlivní další růst

Po výsadbě hned nehnojte. Až když růže zakoření. Při koupi si všímejte zdravotního stavu růže a celkového vzhledu. Slabé a povislé výhony v nádobě nejsou ani estetické ani vhodné k prodeji. Rostlinu je nejlepší ponořit na půl dne do kbelíku s vodou, pak ji vyjmout a vložit do připravené jámy, zahrnout zeminou a ještě důkladně zalít. Místo očkování by mělo být 5 cm pod povrchem země a tak je do budoucna chráněna před zimními mrazy. Na podzim se musí nakopcovat a v dubnu se nakopcování odstraní.

Vysazovat se mohou i kvetoucí růže. V příštím roce se Vám ukážou ještě v lepším světle a s bohatším kvetením. Kontejnerované rostliny jsou však náchylnější na vyschnutí, proto se jim náležitě věnujte a nepodceňujte zálivku.

Vhodné stanoviště na výsadbu: slunce až polostín, místo s pohybem vzduchu, hluboké a výživné půdy s humusem, dostatečná zálivka.

Nevhodné stanoviště: úpal, stín, trvalé zamokření, jílovité těžké půdy, nedostatek živin, příliš písčitá půda, blízko vysazené konkurenční rostliny a jejich kořeny, blízkost stromů a místo, kde se již v minulosti růže pěstovali.

POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Hvězdníky a amarylky
    20. dubna 2021
    Dobrý deň, ďakujem za reakciu, máme svojich dodávateľov :-)...
  • Předzahrádka
    20. dubna 2021
    Dobrý deň, určite ako dominantu môžete dať magnóliu, pripadne azalky, rododendrony,...
  • Předzahrádka
    13. března 2021
    Dobrý den, přemýšlím jaké rostliny vysadit na předzahrádku cca 7*2m, která je ale na...
  • Hvězdníky a amarylky
    18. listopadu 2020
    Hodně druhů krásných amarylek najdete na www.cibulkyzholandska.cz Jedná se o obrovské...
  • Zahrada v květnu
    3. dubna 2020
    Nebo si také vysadit doma jahodníky s postupním zběrem. ...
Archív blogu