+420 730 235 493

Balkonové ovocné stromy

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 19. května 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zkoušeli jste už něco netradičního? Pěstovat ovocné dřeviny v nádobách přímo na balkoně nebo terase? Samozřejmě je to možné. Dokonce jsou na pěstování v nádobách určené speciální kultivary nebo druhy do menších prostor.

Ovocné stromy na balkon

Ovocné stromy na balkon

Kromě zeleninových sazenic a bylinek můžete pěstovat na balkoně a terase i ovoce. Pro tento účel jsou jako stvořené baleríny - ušlechtilé kultivary stromů s jedním terminálem, které dorůstají do šířky minimálně, tvoří malý obrost.Balkonové ovocné stromy

Přesto se můžete těšit plodem a navíc nevyžadují téměř žádný řez. Dorůstají maximálně do výšky 4 metrů a šířky 1 metru. Byly vyšlechtěny v Anglii a úspěšně splnily účel zejména v malých a úzkých zahradách. Velmi dobře se dají pěstovat i ve větších nádobách,což je pro mnohé výzvou.

Vyžadují stejnou péči jako ovocný strom v zahradě s akcentem na řez. I když jsme zmínili, že řez je minimální, je nesmírně důležitý. Důležitost spočívá v období provádění řezu a v technice. V letním období se zaštipují letorosty, které se pak rozvětví, a tak vzniká rodivý obrost. Ideální termín je od konce července do poloviny září.

Řez bočních větví se provádí tak, že výhonek seříznete za třetím pupenem. V případě bujného růstu se může zkrátit i terminál. Toto řezání se provádí v zimním období nebo v předjaří, ještě před pučením.

Baleríny jsou obyčejně pěstovány na pomalu rostoucích podnožích, ale i na středně bujně rostoucím podnoži révy MM106 a tehdy dokážou dorůst i do výšky 4 metrů. Na ošetřování a sklizeň pak musíte použít i žebřík. Obyčejně to platí pro pěstování v zahradě, v sadě.

Tip: Rozdělení podnoží pro ovocné stromy.

Na hrnkové pěstování vyberte ovocné stromy na pomalu rostoucím podnoži révy, který pak dorůstá do výšky 2 - 3 metrů. Plodivost nastupuje brzy, ale do 3 let není vhodné nechat stromek přerodit. Musíte provést probírku plodů, kterou však realizujte až po samovolném červnovém opadu plodů. V prvních letech ponechte na stromku minimum plodů. Později se ponechává adekvátní množství plodů, cca 10 cm od sebe, aby se plody mohly vyvíjet a byly dostatečně velké.

 

Vyberte si sloupovité ovocné stromy z nabídky našeho eshopu

 

Na plodivost má vliv i opylování. Baleríny jsou cizosprašné, a proto kvůli jednoduššímu opylení vysaďte ještě alespoň jednu odrůdu do druhé nádoby.

Podívejte se na detailní dělení ovocných druhů podle opelivosti.

Ovocné keře na balkon

Z drobného ovoce můžete pěstovat stromečkové angrešty, borůvky, brusinky, aktinídie, stromečkové rybízy.


Kompletní přehled drobného ovoce z naší nabídky


Nečekejte však úrodu srovnatelnou s pěstováním ve volné půdě na zahradě. Dřeviny mají omezený prostor v kořenové části, v korunkové části vzhledem k prostoru na balkoně. Není to však nemožné. Dopřejte jim výživný substrát, dostatečně velké nádoby, drenáž, vhodné světelné poměry, dostatek vláhy, protože substrát v nádobách rychleji prosychá. Vhodné umístění nádob má vliv na samotnou životnost dřevin. Prudké a přímé celodenní slunce nevyhovuje žádné dřevině.

Velmi vděčné jsou jahody v závěsných nádobách a také jednoleté maliny. Z exotičtějších rostlin je balkon vhodný na sezónní pěstování citrusů a také fíkovníku, granátového jablka a banánovníku. Počítejte také se zvýšenou ochranou vůči chorobám a škůdcům a také je důležitá výživa. Pokud zvolíte vhodný substrát a dodržíte všechny agrotechnické podmínky k úspěšnému pěstování, dočkáte se i úrody.

Správný řez je kromě uvedených podmínek jedna z nejdůležitějších věcí, která značně ovlivňuje úrodnost, velikost a násadu plodů. Vyzkoušejte jeden druh, například i příjemnou převislou moruši, která opravdu osvěží svými plody, ale i dotvoří prostor zajímavým hábitem. Před zimou musíte dbát na důkladné zazimování nádob v kořenové části, protože v nádobě kořeny spíše promrznou než v půdě.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Cercis canadensis / Zmarlika kanadská, 60-80 cm, C2