+420 730 235 493

Balkón 4x jinak podle světových stran

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 11. března 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Balkon je často pro mnohé jediným místem, kde můžete pěstovat různé květiny, bylinky a zeleninu. Ne všechny rostliny se dají pěstovat ve stejných podmínkách. Pokud máte balkon nebo terasu, v první řadě zjistěte, jak je orientovaná a podle toho můžete vysadit balkon, který bude mít hlavu i patu a zároveň se vybraným rostlinám a dřevinám bude dařit.

Jaké květiny na balkon

Jaké květiny na balkon můžete umístit na různé světové strany se dozvíte v našem článku, kde vám představíme 4 tipy balkonů podle světových stran.. Každý z nich je výjimečný rostlinným složením a využitím.

Jaké květiny na horký balkon

Květiny na horký balkonSlunný jižní balkon preferuje rostliny, které jsou vystaveny celodennímu i přímému slunci. Hodně slunce mají v oblibě skalničky, sukulenty, petúnie (Petunia), muškáty (Pelargonium), vitálka (Sanvitalia), osteospermum (Osteospermum) i šruchy (Portulaca). Můžete pěstovat i voňavé bylinky, okrasné trávy, citrusy, rozchodníky (Sedum). Aksamitník (Tagetes), sporýš (Verbena) a oleandry (Nerinum oleander) vyniknou také v nádobách na každém sluncem zalitém balkoně.

Dlouhotrvající horké podmínky však mohou být i na škodu, proto pokud zvolíte jemné stínění v podobě rohoží určitě si i rostliny odpočinou a budou vypadat svěžejší. Pravidelná zálivka je v tomto případě samozřejmostí.

Téma zavlažování rostlin na balkoně více rozebíráme v dalším článku.

Pokud milujete zeleninu, můžete ji pěstovat v bedýnkách a větších nádobách, některé však budou potřebovat přistínění. Ale vypěstujete chutná rajčata, dokonce feferony, papriky a chilli, lilky a okurky. Kvalitní rajčata vypěstujete v pytli naplněném substrátem s vhodnou oporou.

Přečtěte si více o pěstování zeleniny v nádobách na balkoně v našem článku.

Balkonové květiny na východní stranu

Východní balkon s ranním sluncem vyhovuje rostlinám, které rostou v polostínu a vyhovuje jim ranní slunce, které není tak rozpálené. Mezi atraktivní patří fuchsie (Fuchsia), hortenzie (Hydrangea), begónie (Begonia), zvonky (Campanula), netýkavka (Impatiens) i plaménky (Clematis). Daří se zde i petuniím a muškátům.


Prohlédněte si kompletní nabídku všech rostlin na balkon nebo se inspirujte květinami do truhlíků vhodnými na slunce i na stinné balkony


Květiny na balkon západní strana

Balkonové květiny na severní stranuZápadní večerní balkon je zalit sluncem až na sklonku dne a vyhovující je pro rostliny podobně jako na východním balkoně plus si pořiďte bakopu (Bacopa), hluchavky (Lamium) a plektrant (Plectranthus). Nic nezkazíte opět s muškáty, petúniemi a bylinkami.

Balkonové květiny na severní stranu

Severní - chladný a často větrný balkon je pro mnohé neřešitelný, ale i zde dokážete vypěstovat rostliny a tak si zkrášlit balkon vhodnými rostlinami, které navzdory orientaci budou prosperovat.

Daří se zde rostlinám, které vyžadují polostín až stín. Fuchsie (Fuchsia), pochvatec (Coleus), lobelka (Lobelia), nestařec (Ageratum), hortenzie (Hydrangea), bohyška (Hosta), hluchavka (Lamium), břečťan (Hedera) i různé jehličnany.

Jak vidíte, každý prostor je řešitelný. Ještě zvolit vhodné nádoby: závěsné mísy, koše, závěsné tašky, truhlíky a malé květináče nebo bedničky a barevný venkovní obývák je připravena pro Vaše pohodlí.

TIP: Pokud pěstujete na balkoně hlavně klasické muškáty a zajímá vás s čím je můžete kombinovat, přečtěte si náš článek.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu