+420 730 235 493

Balkon, který kvete po celý rok

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 20. dubna 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kdo by si nepřál, aby mu na terase během celého roku něco kvetlo a bylo zajímavé, voňavé a estetické? Samozřejmě dá se to. Třeba si jen sednout, vybrat rostliny a vhodně je vysadit tak, aby kvetly postupně a zaujaly třeba barevně, listy, habitem a vůní.

Balkonové květiny

Když mluvíme o balkonovkách, nemusí jít striktně o muškáty a petúnie. V podstatě můžeme mluvit o jakékoliv trvalky, dřevině, kterou budete pěstovat na balkoně nebo terase a během ročního období nějakým způsobem změní svůj vzhled.

Kvetoucí balkón po celý rok

Nápadité a pestré čtyři roční období

Na JAŘE jsou balkony zaplněné jarními cibulovinami, tulipány (Tulipa) a narcisy (Narcissus), sedmikráskami (Bellis), maceškami (Viola), kvetou šácholany (Magnolia) a okrasné třešně (Prunus avium), čilimníky (Cytisus) i zlaté deště (Forsythia).


Kompletní nabídka jarních cibulovin z našeho eshopu


Balkonové květy

LÉTO je charakteristické oleandry (Nerium), sanvitálie (Sanvitalia), muškáty (Pelargonium), petúniemi (Petunia), letním šeříkem (Buddleia), krásnoočkom (Coreopsis) a různými trvalkami jako echinacea (Echinacea), třapatka (Rudbeckia)...

PODZIM je ve znamení barev a okrasných trav. V nádobě vynikne ostřice (Carex), ozdobnice (Miscanthus), vousatec (Pennisetum), imperata (Imperata), přísavník (Parthenocissus), javory (Acer), brslen (Euonymus), chryzantémy (Chrysanthemum), starček (Senecio). Nezapomeňte vysadič jarní cibuloviny do nádob. Ty Vás potěší brzy na jaře, dokonce některé vykvetou i z pod sněhu.


Podívejte se na všechny okrasné trávy na balkon i do zahrady


ZIMA je trochu komplikovanější ale není těžké vybrat dřeviny, keře a trvalky tak, aby zaujaly i v tomto nepříznivém období. Vyniká břečťan (Hedera), vřes (Calluna), vřesovce (Erica). Hlavními dřevinami jsou však stálozelené jehličnany a keře (túje, borovice, cypřiše, jalovce, smrky, bobkovišeň, zimostráz, skalník ). A to, že nekvetou? Zajmou určitě tvarem, výškou a zbarvením jehliček, které nemusí být striktně jen zelené.

Do větších nádob můžete vysadit dřeviny, které Vám rozkvetou v zimě, v předjaří, například vilín (Hamamelis), líska (Corylus). Určitě jsme Vás z části inspirovali.

Samozřejmě existuje několik stovek dalších rostlin, které se dají pěstovat a vzájemně kombinovat na balkoně a terase. Pokud chcete hezký balkon a terasu, určitě tyto prostory využívejte během celého roku. Ani zima Vás nesmí odradit.

TIP: V dalším článku se dozvíte více o výsadbě balkónovek a jejich pěstování.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    To je nám ľúto. Ak zmrzla, treba prekontrolovať výhony, či sú pružné, vo vnútri so...
  • Jak přimět vistárii kvést
    11. května 2024
    Dobry den, cela vistarie mi zmrzla, nekvete, ani listy nerasi. Co delat? Mam ji zastrihat, aby...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Dobrý deň, každý brečtan začína šírkou a potom sa začne ovíjať na výšku. Neplazí sa...
  • Břečťan pěstování
    9. května 2024
    Břečťan se nechce plazit po fasádě, rozrůstá se do šířky. Mám ten správný?...
  • Blýskavka pěstování
    7. května 2024
    Dobrý deň, tento kultivar my v ponuke nemáme ale áno, starostlivosť aj rez je rovnaký, plus...
Archív blogu