+420 730 235 493

Bylinková spirála

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 28. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Máte rádi bylinky a nevíte kde je pěstovat? Zkuste si vybudovat bylinkovou spirálu, která se tak stane neodolatelnou součástí Vaší romantické zahrady.

Bylinková spirála

Výhodou je, že prostě zapadne do celkové koncepce architektury a okolí, zároveň ušetříte prostor a spotřebujete snadno dostupný materiál, protože na výstavbu se používají materiály jako cihly, kameny, tašky. Na jednom místě tak soustředíte všechny zdraví prospěšné koření, ochucovadla a bylinky na osvěžující čaje a nápoje. Osvěžíte s nimi saláty a výborně dochutíte ryby či maso.

Bylinková spirála by měla být umístěna na slunci nebo v částečném řídkém polostínu, protože takové stanoviště právě vyhovuje většině bylinek. Její umístění by mělo být soustředěno v blízkosti domu, terasy, abyste měli zelené bylinky po ruce během celého roku a nemuseli jste tak jít až na konec zahrady.Bylinky v bylinkové spirále

Průměr bylinkové spirály by měl být 2 m a výška taková, abyste na ni dosáhli, obvykle 1,5 m. Pokud však máte méně prostoru nebo chcete pěstovat malé množství bylinek, které i reálně využijete v kuchyni, může být i menší. Je to záhon stočený do spirály, kde v dolní části mají místo bylinky, které se více rozpínají a vytvářejí mohutné kompaktní tvary nebo vyrůstají do výšky. V místě stočení, se vytváří stín a to je místo pro bylinky, které mají rády částečný stín. Postupně do výšky můžete vysazovat bylinky, které upřednostňují přímé slunce, sucho.

Použijte bylinky a zeleninu, kterou nejčastěji využíváte v kuchyni. Množství volte střídmě, neboť na malé ploše se rychle rozrostou a pokryjí celou cestičku spirály.

Použít můžete některé z těchto tradičních i méně tradičních bylinek. Česnek (Allium), kopr (Anethum graveolens), celer (Apium graveolens), cibulka (Allium), pažitka (Allium schoenoprasum), máta (Mentha) a její různé druhy jako čokoládová, jahodová, banánová, jahodová, meduňka (Melissa officinalis), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis), pelyněk (Artemisia), šalvěj (Salvia), fenykl (Foeniculum vulgare), koriandr (Coriandre aetheroleum), mateřídouška (Thymus serpyllum), tymián (Thymus vulgaris), yzop (Hyssopus officinalis), rozmarýn (Rosmarinus officinalis).

Samozřejmě, další jsou již na Vašem zvážení. V mírně zastíněné části pěstujte petržel (Petroselinum crispum), pažitku (Allium schoenoprasum) nebo heřmánek (Matricaria chamomilla).


Podívejte se i na naši kompletní nabídku semen bylinek, v sortimentu najdete i bio semena


Základní kameny nebo cihly se na sucho ukládají do pískového lože do vykopané rýhy. Pak se spirála stáčí do pravé strany a do výšky, kterou si sami určíte. Středový a zároveň konečný bod je vlastně nejvyšší bod spirály, který by měl být nejstabilnější, nejvyšší a opěrný. Ostatní kameny nebo cihly se přesýpají zeminou. Spirála se vysype dostatečnou vrstvou štěrku, která bude sloužit zároveň jako drenážní vrstva.

Pak tam nasypte dostatek vhodného, propustného substrátu s podílem písku a začněte vysazovat bylinky. Druhy máty nevysazujte vedle sebe, mohli byste do budoucna přijít o původní druh. Vždy mezi ně vysaďte jinou bylinku. Pokud se bylinky rozrostou, nebude zde místo pro plevele.

Pravidelně je odstříhávejte, používejte, omlaďte nebo sušte. Nepoužívejte hnojiva ani žádné chemické přípravky. Bylinky nejsou náročné na pěstování a zároveň je nejméně napadají choroby a škůdci. Pokud jim chcete přilepšit, poskytněte jim zelené hnojivo v podobě posečené trávy, kterou povrch zamulčujete. Zalévejte střídmě. Většina bylinek je suchomilná a nevyžadují mnoho vody.

TIP: Přečtěte si jak je možné i na balkoně vytvořit malou eko-zahrádku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. ENGO Hnojivo pro kvetouci rostliny, 500 g