+420 730 235 493

Čechrava pěstování - kráska k zahradnímu jezírku

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 2. dubna 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Načechrané rostliny, které vaši zahradu zahalí do závoje krásných barev. Tak lze stručně charakterizovat čechravy. Tyto zajímavé trvalky vyniknou nejen v záhonech, ale i v blízkosti vodní plochy nebo třeba v nádobě na terase.

Záhon čechrav v tmavě růžové barvě

Jak pěstovat čechravy, aby se vám odvděčily svými krásnými květy? A na co si dát v tomto ohledu pozor?

Charakteristika čechravy

Čechravy (neboli astilbe) jsou opadavé trvalky pocházející z východní Asie. V závislosti na konkrétním druhu mohou dorůstat výšky od 40 cm do 1 m. Listy čechrav jsou dvakrát až třikrát dělené a přízemní. Květy se na rostlině objevují v průběhu června až srpna.

Je čechrava jedovatá?

Ne, čechrava jedovatá není. Vzhledem k tomu ji lze bez problémů pěstovat i v zahradách, do nichž mají přístup malé děti či domácí mazlíčci.

Druhy čechrav

Čechrava v zahradě může mít mnoho podob. Záleží totiž, pro jaký konkrétní druh se rozhodnete.Různé odrůdy čechrav v bílé růžové barvě

Například Astilbe arendsii ´Bella´ zaujme svými krásnými latami drobných růžových květů. O něco světlejší odstín nabídne Astilbe arendsii ´Bressingham Beauty´, u níž mají květy podobu jemných načechraných pírek. Krásného odstínu dosahuje také Astilbe ´Delft Lace´.

Sněhobílými květy se pyšní například odrůda Astilbe arendsii ´Brautschleier´. Bílé květy a vyšší vzrůst nabídne Astilbe arendsii ´White Gloria´, která skvěle vynikne na samostatném záhonu.

Pokud hledáte kultivar, který bude dobře snášet i sušší podmínky, lze doporučit čechravu čínskou. Ta dokáže i v poměrně krátkém čase vytvořit hustý trs. Astilbe chinensis var. Pumila zaujme nápadnými fialovorůžovými květy, které mohou vykukovat například pod stromy či vyššími keříky.

Astilbe japonica 'Köln' si libuje v polostínu a stínu, přičemž bohatě kvete růžovými až tmavě růžovými květy. Astilbe japonica ´Europa´ nabídne spíše pastelovou barvu květů.

Za jednu z nejkrásnějších čechrav je považována Astilbe x arendsii ´Fanal´ s drobnějším vzrůstem a purpurovými květy. Astilbe x arendsii ´Diamant´ zaujme naopak nádhernými bílými květy.

Mezi zajímavé kultivary se řadí také Astilbe x arendsii ´Younique Pink´ se zelenými krajkovými listy a hustými sytě růžovými soukvětími nebo Astilbe ´Spinnel´ s krásně červenou barvou květů.


Vyberte si sazenice čechrav v našem e-shopu a pusťte se do práce. S jejich pěstováním si hravě poradí i začátečníci. Není se tedy čeho bát


Pěstování čechravy

Čechravě se nejvíce daří v polostínu, snese však i slunné stanoviště. Pokud se pro něj rozhodnete, je třeba dbát na pravidelnou a dostatečnou zálivku. Z hlediska půdy volte humózní a dobře propustnou variantu. Suché a písčité půdě se vyhněte. Rostlina vyžaduje dostatečnou vlhkost, proto ji nenechte vyschnout.

Před samotnou výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem či jiným organickým hnojivem, díky čemuž se zlepší její struktura a zadržování vláhy.

Kdy sázet čechravu

Ideální období pro zasazení čechravy do zahrady panuje od konce dubna do září. V létě (zhruba od konce června do srpna) se přitom dočkáte krásných květů.

Čechrava po odkvětu

Čechravám se po odkvětu nestříhá květenství. Nového vykvetení totiž tímto způsobem nedocílíte. Pokud naopak květenství rostlině necháme, bude vám dělat radost i během zimních měsíců. Stejně tak se na zimní období neodstraňuje ani nadzemní část s listy, která poslouží jako ochrana rostliny před mrazy.

S čím kombinovat čechravy

Čechravy se skvěle hodí do stinných či polostinných zahrad. Vyjímat se budou u zahradních jezírek a jiných vodních ploch. Skvěle vypadají v kombinaci s trvalkami s podobnými nároky. Doporučit lze například kapradiny nebo bohyšky, které mají shodné požadavky týkající se půdy.

Čechravy lze také vysadit společně s hostami, bergéniemi či popelivkami. Vysoké druhy čechrav skvěle doplní i keřové výsadby. V blízkosti vodní plochy se pak budou čechravy vyjímat po boku dalších tradičních travin. 

Čechrava a škůdci

Čechrava je obecně odolná vůči většině škůdců a chorob. Přesto však rostlina někdy může být napadena mšicemi, slimáky nebo plísněmi. Pokud něco takového zaznamenáte, včas zakročte s použitím vhodného insekticidu či fungicidu.

TIP: Vytvořte si ve své zahradě tu pravou oázu klidu. Přečtěte si také náš článek zaměřený na pěstování pivoněk a těšte se z jejich nádherných květů.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu