+420 730 235 493

Cesmína pěstování

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 31. srpna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Cesmína (Ilex) je stálezelený keř (některé druhy však mohou být opadavé). V České republice se tyto rostliny přirozeně nevyskytují, pěstujeme je pouze jako okrasné. Cesmínu si spojíme především s obdobím Vánoc. Poznáme ji podle tuhých, ostnitých listů a sytě červených bobulovitých plodů.

Cesmína pěstování

Některé druhy cesmín však mohou mít listy hladké a celokrajné, plody pak klidně fialové barvy, silně připomínající borůvky. Pro všechny zástupce však platí, že jejich plody jsou poměrně dost toxické.

Naopak listy, obsahující mimo jiné také kofein, se používají k přípravě povzbuzujících nápojů. Další využití našly listy cesmíny i v lidovém léčitelství a medicíně. Kromě listů se z keře využívá také dřevo. To je poměrně drahé a vzácné, často nahrazuje eben.

V angličtině cesmíny známe pod názvem „holly“ – zajímavostí pak je, že právě z tohoto jména vznikl název jednoho z nejznámějších míst USA – Hollywood.

Jak pěstovat cesmínu?

Pěstování cesmíny závisí na konkrétním druhu, nicméně pro většinu z nich jsou společné tyto podmínky – půda by měla být spíše humózní a kyselá. Při výsadbě je tedy zapotřebí vyhloubit jámu trochu více a její dno vysypat rašelinou. Co se týče nároků na světlo, cesmíny preferují polostín až stín. Přímé slunce jim příliš nesvědčí, a to zejména v zimě.

Keře jsou poměrně odolné, co se sucha a horkého počasí týče, ovšem není žádoucí je nechávat úplně vyschnout. Při letních tropech cesmínu raději pravidelně zalévejte.

Cesmína je odolná vůči znečištěnému prostředí, dokonce má tendence smog a částečky prachu zachytávat a mírně pročistit vzduch ve svém okolí. To z ní dělá perfektní rostlinu do města, zejména pak do blízkosti průmyslových oblastí. Pokud z ní vytvoříte živý plot, neproniknou přes něj nejen nečistoty, ale v případě ostnolistých odrůd ani nevítaní hosté.

Chcete-li si cesmínu namnožit, nejefektivnějším způsobem je řízkování. Mladé vrcholové řízky odebíráme z matečné rostliny v květnu, případně pak v červnu až červenci. Odebrané řízky necháme chvíli uložené v igelitovém sáčku na stinném místě, poté je můžeme potřít stimulátorem pro zakořenění a původně spodním koncem zapíchnout do květináče se směsí zahradního substrátu a rašeliny.Cesmína druhy

Cesmína odrůdy a druhy

Cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium) – jak již druhový název napovídá, listy této cesmíny jsou ostnaté. Plody jsou sytě červené, samozřejmě prudce jedovaté. Právě tento druh je často spojován s Vánocemi, zejména pak v USA, kde se jedná o oblíbený vánoční symbol. U nás se pěstuje jako okrasná rostlina. Z odrůd tohoto druhu můžeme zmínit například odrůdy ‚Alaska‘ nebo ‚Argentea Marginata‘ s bílo-zelenými listy.

Cesmína vroubkovaná (Ilex crenata) – jedná se o stálezelené keře s hladkými, lesklými listy. Ty rostou střídavě a poměrně hustě, a tak působí keř velmi košatě. Dobře se tvaruje a je vhodná jako solitérní keř i do živých plotů. Mezi oblíbené odrůdy patří ‚Fastigiata‘ nebo ‚Golden Gem‘.

Cesmína altaklarenská (Ilex altaclerensis) – tento druh má mírně zoubkaté listy a červenohnědé plody. Je stálezelený a vhodný k pěstování v živých plotech i jako solitér. Oblíbenou odrůdou je například ‚Golden King‘ se zlatavými okraji listů.

Mezi další známé druhy patří třeba cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis), cesmína Pernyova (Ilex pernyi), cesmína přeslenitá (Ilex verticillata) nebo cesmína americká (Ilex opaca).


Rádi byste svoji zahradu zkrášlili jedním z těchto krásných keřů, případně z nich rovnou vytvořili působivý živý plot? Vybírejte z oblíbených druhů a odrůd cesmíny na našem e-shopu


Květ cesmíny

Květy cesmíny mohou být buď jednoduché, nebo uspořádané v řídkých vrcholících či svazečcích. Vzhledem k tomu, že jsou květy jednopohlavné, pro vytvoření plodů je potřeba mít v zahradě více zástupců cesmíny, tedy rostliny samčí a samičí. Květy jsou opylovány hmyzem, produkují totiž množství sladkého nektaru, který opylovače láká.

Květ má obvykle žlutou barvu, může být však také narůžovělá, zelená, bílá nebo červená. Po odkvětu se na jeho místě objevuje plod, kterým je dužnatá peckovice červené, hnědé nebo černé barvy. Plod prudce jedovatý, proto se nedoporučuje mít keře v zahradách, ve kterých se pohybují malé děti.

Cesmína na kmínku

I přesto, že se některé druhy cesmín snadno tvarují, se keřík ve většině případů na kmínek roubuje. Nejčastěji se jedná o cesmínu ostrolistnou, modrou nebo vroubkovanou. Jestliže se na roubování mladého keře na podnož necítíte, lze rostlinu v této úpravě již zakoupit. Není to však nic složitého a postupuje se stejně jako u roubování jiných rostlin – zvolíte si vhodnou podnož, z mateřského keře odříznete asi 4 životaschopné větve a připevníte je za kůru podnože přímo v její vrchní části. Vše pak dobře stáhněte folií.

Jak řezat cesmínu?

Cesmíny mají tendence neuspořádaně přerůstat, proto je důležité dát keři tvar, a to každoročně. Řez provádíme od konce března, klidně až do června. Větve sestřihujeme poměrně radikálně, klidně jen na délku 45 centimetrů. Důležité je se keřem trošku probrat – při řezu odstraňte i odumřelé větve, na kterých se neobjevují listy, nebo příliš tenké větvičky, které budou za pár týdnů z keře opět vyčnívat.

Silné větve brzy obrazí a rostlina bude opět hezky košatá. Pokud chcete keř tvarovat podobně jako třeba buxus, je cesmína tou pravou volbou.

TIP: Mezi další okrasné keře, které ozdobí zahradu nejen svými listy, ale také plody, patří například hlohyně. Více o pěstování hlohyně šarlatové najdete v tomto článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu