+420 730 235 493

První jarní květiny

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 8. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Mezi první jarní květiny v zahradě můžeme zařadit drobné cibuloviny. I když samotný název mluví o drobnokvětých cibulovinách, dokážou udělat asi nejatraktivnější záhon díky delšímu kvetení oproti klasickým velkokvětým druhům jako tulipány a narcisy.

Drobné jarní cibuloviny

Mezi zajímavé drobné cibuloviny, které často vyčnívají již koncem ledna a v únoru zpod sněhu, patří: sněženky (Galanthus nivalis), šafrán (Crocus sp.) a modřence (Muscari), později vykvétá talovín (Eranthis), scilla (Scilla), puškínie (Puschinia) a ladonička (Chionodoxa).

Kromě nádherných květů rychle vyplní každé místo a jsou vhodné jako podrost, případně dělají společnost vyšším druhům cibulovin. Dají se pěstovat i v nádobách. Kvítky často voní a dají se z nich vytvořit i první jarní aranžmá. Určitě je nezapomeňte v budoucnu vysadit pod opadavé stromy s řídkou korunou, na okraje záhonu nebo do smíšených cibulovinových záhonů do popředí. Vysazují se v podzimním období, mělce a nevyžadují žádnou další péči. Jsou to vděčné květiny, které potěší každého.


Náš aktuální sortiment jarních cibulovin


Mnohé z nich se velmi rychle rozmnožují dceřinými cibulemi a jsou určeny i pro pěstování v trávníku. Takto Vás umí brzy na jaře přivítat i rozkvetlý trávník. Důležité je pak posekat trávník až tehdy, když se cibule zatáhnou a budou mít dostatek zásobních látek na budoucí kvetení. Tyto drobné cibule není nutné každoročně vybírat z půdy. V případě potřeby je můžete rozdělit na více míst. Pokud je pěstujete na zplanění, sami se rozrostou pod stromy. Nečekejte však, že to bude za rok nebo dva. Na to byste potřebovali velký počet cibulí.První jarní květiny

Cibuloviny patří mezi první jarní květiny, bez kterých nevynikne žádná zahrada. Osvěží prázdná místa, často ještě i sněhové mapy, a pokud budou vysazeny před tmavozelené jehličnany, dopřejí jim zajímavé kulisy. Jsou variabilní květinami, vůní a barvami.

Dobře se kombinují se skalničkami a nízkými trvalkami, které v té době často nemají ani pořádně listy a teprve se probouzejí k životu. Vhodným společníkem jsou: rozchodníky (Sedum), kotula (Cotula), barvínek (Vinca), boubelík (Polycodon). Cibule nevysazujte jednotlivě ale do skupiny, do malého kruhu, aby vytvořily objem a vedlejší osázenou trvalku byste také měli znát, aby se v budoucnu nestalo, že překryje i místo osázená cibulovinami.

Cibuloviny v květináči

Cibuloviny je možné pěstovat kromě záhonu a trávníku i v nádobách. Je to důležitý moment zejména pro ty, kteří nevlastní zahradu a své zelené království si tak postupně vytvářejí na terase, balkoně nebo lodžii.

Jsou dvě možnosti jak získat rozkvetlý jarní balkon. Můžete si zakoupit již hotové cibuloviny v truhlíkuv, které již brzy budou k vidění na pultech různých obchodů za lákavé ceny. Nejprodávanější jsou hyacinty, mini narcisy, nízké tulipány a modřence.

Také si takové nádoby můžete připravit sami a potěšit se s nimi o to více, pokud Vám rozkvetou. Nejdůležitější je správná výsadba a splnění teplotních podmínek, aby na jaře vykvetly. Vysadit byste je mohli ještě teď. Rozkvetou o něco později než obvykle. Ideální je vysazovat cibule do nádob okolo prosince.

Můžete vysadit jeden druh do mělké nádoby nebo více druhů do velkého květináče. Nízké druhy jako sněženky, krokusy a modřence jsou kompaktní a vyniknou i samostatně v menších nádobách.

Cibuloviny v květináčiVytvořte na dně květináče drenáž, protože nesnášejí přemokření. Poté zasypte cibule vrstvou substrátu podle toho, jak velká je cibulka. Drobné méně, velké cibule do 3 násobku velikosti cibule. Nastelte na květináče listí, kůru a zazimujte. Nádoby musí zůstat venku, aby prošly obdobím chladu. Bez této fáze na jaře nevykvetou, ale samozřejmě nesmí zmrznout. Nádoby obalte jutou, vložte do krabic vystlaných listím a podobně. Umístěte na terasu nebo do kůlny či sklepa, kde je zima a chlad. Může být i tma. Po cca 2 měsících, kdy uvidíte náznak scházení, nádoby přemístěte do teplejších podmínek. Zaručeně vykvetou a Váš balkon bude ten nejkrásnější a vlastnoručně vypěstovaný. Jednotlivé nádoby pak vykládejte na balkon a těšte se z nádherných a voňavých květů.

Co s cibulemi po odkvětu

Možná se Vám už někdy stalo, že jste dostali jako dárek nádherný hyacint nebo narcisy v nádobě a pak jste ani nevěděli, co s odkvetlými cibulemi dělat. Možná jste se jejich krásou ani dlouho netěšili. Kde nastal problém?

Cibule v nádobě z obchodních řetězců jsou často vystaveny extrémním podmínkám, nemluvě o změnách teplot nebo přebytečné vlhkosti. Po příjezdu do Vašeho bytu také musí čelit novým podmínkám a přizpůsobení se jim. Někdy cibule vyčnívají z nádoby. Máte pocit, že jsou tak nahuštěné, že už nemají ani vzduch. A v krátkém čase po umístění na okenní parapet zjistíte, že květy schnou, listy žloutnou a celkový dojem není takový, jak jste očekávali. Už v obchodě měli zvýšenou zálivku a teplo. U vás možná sucho a teplo. Nádoby nikdy neumísťujte na okenní parapet, pod kterým je radiátor. Dopřejte jim chladnější prostředí, budou kvést déle.

Po odkvětu stále zalévejte, dokud listy nezačnou žloutnout. Pak už nepolévejte a dopřejte jim sucho a teplo, aby se cibule zatáhly, a tím naberou dostatečnou energii na kvetení v příštím roce, pokud je vhodně uskladníte. Můžete je uložit na tmavé a suché místo do pilin nebo do papírového sáčku.

V podzimním období je umíte vysadit přímo na záhon a potěšit se květinami na jaře. Tam se jim bude dařit nejlépe. Nebo je znovu vysadíte do nádob a přirychlením docílíte toho, že Vám vykvetou již v únoru nebo počátkem března přímo na stole v kuchyni. Naše rada: Skladujte jen pevné a zdravé cibule, které musí být dokonale suché, aby vydržely období až do podzimu či další výsadby.

TIP: Chtěli byste uskladnit své zakoupené cibulky a nevíte jak na to? Přečtěte si článek o uskladnění cibulovin a péče o ně.

 

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu