+420 730 235 493

Zahrada v dubnu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 1. dubna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jaro vidíme, cítíme a vnímáme. Konečně je v plné kráse i u nás a je to opravdu vidět. Některé kvetoucí květiny nám už nepřipadají tak vzácné. Zahrada však již nyní vypadá opravdu jarně a svěže. Každým dnem přibude něco nového a to je opravdu jako balzám na duši pro všechny zahradníky a milovníky květin. Kromě slunce nás však čeká mix přeháněk, možná i sněžení, vítr a chlad. Typické aprílové počasí.

Zahrada v dubnu

Kromě příprav volných záhonů na zahrádce je důležité definitivně zkontrolovat trvalkové a smíšené záhony a odstranit všechny kryty a suchá stébla na okrasných travách a trvalek. Levandule vyžaduje zkrácení, aby vytvořily kompaktní kopečky a nasadily množství květů.

Stále je vhodný čas na výsevy letniček, trvalek a samotné výsadby okrasných stromů, keřů a rostlin, které se Vám líbí. Nezapomínejte, že se jim bude dařit pouze na takovém místě, jaké preferují a jaké vyžadují. Rozkvetlé tulipány a narcisy vynikají na záhonech a hrdě vztyčují své hlávky plných a barevných lupenů. Mezi menšími kvítky dominují modřence.

Zeleninová zahrada v dubnu

V zeleninové zahrádce Vás čeká milá povinnost vysévat ředkvičky, mrkev, hrášek, petržel, salát. Také je čas na předpěstování dýní, okurek a melounů. Toto je nejdůležitější měsíc pro všechny zelináře, co se týče přímých výsevů do záhonů. Chcete vyzkoušet i něco jiného. Vyzkoušejte pěstování ve vyvýšených záhonech.

Náš tip pro Vás : Záhon před samotným setím vyhrabejte, ale už nerýčujte. Nechte pár dní uležet. Semenům se daří rychleji vyklíčit v nepřekypřené půdě.

Co všechno bychom ještě měli stihnout?

  • pokračujeme ve výsevu salátu, cibulkya časných košťálovin
  • stejně vyséváme do volné půdy ředkvičku, hrách a kořenovou zeleninu
  • předpěstujeme si různé bylinky
  • připravujeme půdu na výsadbu teplomilné zeleniny
  • zakládáme fóliovníky
  • do skleníků vysazujeme sazenice teplomilné zeleniny
  • pravidelně zaléváme
  • od poloviny měsíce můžeme předpěstovat semena dýní, okurek, melounu a cuket
  • koncem měsíce vyséváme kukuřici a fazolky, někde i brambory

Dubnové práce v okrasné zahradě

Duben v zahraděNejvíce práce Vám dá asi trávník, který sice nebyl dlouhodobě pod sněhem, ale neměl ani dostatek výživy a vláhy na růst. Je potřeba ho provzdušnit, odstranit mech a začít s hnojením. Stejně můžete nastartovat závlahový systém.

Stejně je čas na výsadby, přesazování, výsevy i do skleníků a fóliovníků a hnojení. S výsadbou letních cibulovin však ještě počkejte.

Růže také vyžadují Vaši pozornost. Poškozené výhony zkraťte a růže přihnojte. Popínavé růže pouze zkraťte na místech, které jsou poškozené suché a přivažte je k opoře.

Shrnutí v bodech:

  • vyhrabujeme trávník, odstraňujeme mech, případně staré listí a porost
  • v druhé polovině můžeme zakládat nový trávník výsevem nebo koberci, samozřejmě za předpokladu dostatečné zálivky
  • plejeme všechny plochy v zahradě
  • nastartujeme zavlažovací systém
  • vysazujeme jehličnany a okrasné dřeviny
  • vysazujeme trvalky, kapradiny, popínavé rostliny
  • upravujeme záhony a zakládáme nové
  • dokončíme řez okrasných dřevin
  • dokončíme řez růží a vysazujeme nové
  • sestříháme okrasné trávy, stejně je můžeme rozmnožit dělením trsů
  • můžeme začít s výstavbou krbu, altánku, pergol nebo nových chodníků
  • pravidelně zaléváme během teplých dní a přihnojujeme
  • upravíme skalky, definitivně odstraníme všechny kryty
  • překopeme záhony s dvouletkami
  • nenáročné letničky jako hrachor, lichořeřišnice, měsíček, aksamitníku vyséváme přímo na záhon
  • vysazujeme nové živé ploty
  • stříháme živé ploty
  • koncem měsíce vysazujeme truhlíky a mísy s balkónovými rostlinami a muškáty
  • zazimované květiny v nádobách připravujeme na vnější přesun nejdříve otužováním

Ovocná zahrada v dubnu

I ovocnáři budou mít plné ruce práce. Procházku ovocným sadem budete určitě absolvovat s nůžkami v ruce. Nezapomeňte plochy pod stromy udržovat v bezplevelném stavu, aby měli kořeny rychlý přístup k vláze a výživě. V tomto měsíci je čas na tyto práce:

  • řežeme peckoviny
  • ošetřujeme postřikem broskve proti kadeřavosti
  • jádrové ovoce ošetřujeme proti strupovitosti, padlí
  • vysazujeme révu
  • dokončíme výsadbu ovocných druhů s volným kořenem
  • upravíme mísy kolem ovocných stromů a zaléváme
  • vysazujeme jahody s kořeny
  • dokončíme vyčištění sazenic původních jahod a přihnojíme

Domečky pro hmyz

Určitě jste už o nich slyšeli. Není to jen dekorace, i když mnohé láká právě to, že domky jsou atraktivní a zejména "takové" přírodní. Výborně zapadnou do venkovské rozvolněné zahrady, do zahrad s ekologickým podtónem, ale i do té Vaší, pokud mu najdete vhodné místo, aby kromě dekorační funkce plnil právě i to nejdůležitější, a sice aby byl útočištěm pro různý hmyz, který má v zahradě nenahraditelné místo.

Pokud máte před hmyzem respekt, nebo Vám je nepříjemný, asi nemá smysl mít nablízku hmyzí domeček. Okrádáte se však o pozorování těchto malých stvoření, které se začnou v domku zabydlovat. Domečkem může být cokoliv, kde se hmyz dokáže schovat. Staré květináče, nádoby, dřevěný rám s pletivem, ale i jiné netradiční domky. Fantazii se meze nekladou. Důležitá je různorodá výplň, pro různé skupiny hmyzu.

Výplňový materiál: seno, sláma, svázaná stébla okrasných trav, bambusová stébla, mech, větvičky vrb a bříz, tenčí větve, tlustší větve, do kterých můžete navrtat otvory, makovice, šišky, děrovaná cihla, dutý kmen, pár kamínků, šnečí ulity, suché listí atd.

Domečky pro hmyzSuchá tráva naplněná do starých prasklých květináčů může být velmi pohodlná pro škvory (Dermaptera). Mýty o tom, že jsou nebezpeční a vlezou Vám do ucha, nejsou pravdivé. Škvoři si  sice libují v úzkých prostorách, ale je to hmyzožravec. Pokud ho máte v zahradě, je to dobré znamení. Požírá mšice a jiný drobnější hmyz. Je stejně důležitý jako berušky. Běžně ho najdete v listech, ve stinných částech zahrady nebo v lupíncích pivoňky. Možná jste ho do bytu už několikrát přenesli s prádlem, které v létě sušíte venku. Nezabíjejte ho, ale opatrně přeneste ven.


Kromě ubytování je třeba zajistit také dostatek potravy pro užitečný hmyz. Medonosné rostliny jsou pro tento účel ideální


 V dutých stéblech nebo ve dřevě se mohou usídlit divoké včely, včely samotářky, včely čalounice atd. Je jich opravdu velké množství. Mnohé z nich nemají ani žihadlo, takže nejsou nebezpečné a dokáží opylovat mnohem více než včela medonosná.

Berušky jako nejlepší ekologický likvidátor škůdců (zejména mšic) si tu své místo na přezimování mohou najít také. Upřednostní suchou trávu, slámu nebo větvičky. Za svůj život beruška sežere až 4000 mšic.

Umístění hmyzího domku

Domeček by měl být v klidné části zahrady, v blízkosti trvalkové výsadby, ochráněn před silným větrem a deštěm. Závěsné domky je vhodnější umístit výše na zeď nebo oplocení. Pokud máte v zadní části zahrady zeď, je vhodné umístit zde více malých domků, některé i na slunci.

V moderně upravených zahradách si hmyz jen velmi těžko najde útočiště, proto hmyzím domečkem zabezpečíte domov mnohému hmyzu. Tvar i provedení si můžete upravit do Vámi požadovaného stylu, aby ladily s celkovou koncepcí zahrady.

Domek umístěte trvale, nepřenášejte ho. Zadní část (může být i přední nejlépe s otevíracími dvířky, zajistěte pletivem. Ptáci by mohli toto prostředí narušit. Domečky nečistěte, ponechte opravdu všechno na přírodě. Nečekejte zázraky za půl hodiny. Bude trvat, než si hmyz tento prostor najde a vyzkouší.

Do tvoření určitě zapojte i děti. Pomohou Vám s hledáním vhodného materiálu na výplň domku, který najdete v blízkém lese během procházky nebo i na zahradě.

Hmyzí domeček má plnohodnotný význam tehdy, když je zahrada různorodá i druhovým složením. Barevná a trvalková květenství lákají hmyz a nádherné motýly. Věděli jste, že existují i speciální motýlí domky? Stačí, když si na zahradě vysadíte komuli (Buddleja davidii - motýlí keř) a o motýly nebude nouze. Umístěním takového hmyzího hotelu v zahradě snížíte potřebu používaní chemických postřiků.

Inspirujte se také článkem o rozkvetlé zahradě.

Posezení v zahradě

Skončilo období, kdy jsme jen přes okno koukali ven do zahrady. Teď nás to láká být venku co nejdéle a při práci si i odpočinout v zahradě, na oblíbeném křesle či sezení a kochat se okolní přírodou či zahradou, v níž se probouzí život. Každý den doslova vidět, jak některé rostliny a dřeviny vyrostli a doplnili prostor.Posezení v zahradě

Určitě si nenechte ujít východ slunce, pokud máte terasu situovanou na východ. Teplé sluneční paprsky zahřejí i probudí. Možná ještě s dekou ale i s kávou či čajem v ruce, se Vám podaří rozběhnout a přivítat den. Připravte si snídani na terase a den bude určitě hezčí. Na to, abyste si posezení opravdu užili, potřebujete kvalitní sezení a pěknou kompozici a rostliny kolem.

Dřevěný nábytek je nejbližším materiálem z přírody. Je to vhodný materiál na stolovací servis, posezení. Obyčejně se ošetřuje nátěry ale i neošetřované dřevo zapadne do kterékoliv kompozice, může být i uložen mimo sezónu i ponechán venku během celého roku. Sezení z exotického dřeva je finančně nákladnější, ale velmi často preferované. Dostupnější materiály jako plast a kov je vhodné umístit na terasu i balkon.

Pohodlí a praktické využití na jedné straně a styl na druhé se nemusejí vzájemně vylučovat. Určitě si pamatujete na časy dětství, kdy jsme seděli na pařezech a různých dřevech a opékali vuřty dlouho do noci. I takové sezení je vhodné do venkovského prostředí. Kromě doplňků však zahradu v první řadě tvoří samotné rostliny, které Vám dotvářejí prostor, tvoří hlavní kostru kompozice, vytvářejí soukromí, příjemné zákoutí nebo působí naopak majestátně a dominantně.

Každá zahrada by měla mít jednu živou a jednu neživou dominantu. Kromě dominantního altánku se sezením i zajímavý strom, který vyniká květem, vůní, tvarem nebo jinými vlastnostmi. Stačí když si přenesete byť ratanové křeslo do trávníku a posedíte si v zahradě. Den bude určitě hezčí.

Jaro je variabilní, voňavé a stále nás bude překvapovat něčím novým, tak se nechme překvapit. Pokud jste stihli ukončit všechny důležité práce v březnové zahradě, připravte se také na práce, které nás čekají v zahradě v květnu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu