+420 730 235 493

Hortenzie pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 14. září 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Květy, které si mnozí pamatujete jako neodmyslitelnou součást zahrady své babičky. Nedalo se přehlédnout jejich nádherné a bohaté hlávky, které svítily už z dálky.

Hortenzie pěstování

Pokud jste si hortenzie oblíbili a chcete oživit vzpomínky na dětství, máme pro vás dobrou zprávu. Tyto nádherné trvalky opět patří mezi vyhledávané a populární na pěstování v záhonech, případně ve velkých nádobách. Na to, abyste je mohli úspěšně pěstovat v zahradě, je třeba vědět pár informací, které vám teď prozradíme.

Jak vypěstovat modré hortenzie

Jak vypěstovat modré hortenzieJe neskutečné množství kultivarů a barev. Někdy se stává, že si zakoupíte modře kvetoucí a příští rok vykvete na růžovo. Nebojte se, nikdo Vám neprodal nabarvenou hlávku.

 

Vyberte si z nabídky našeho eshopu modré hortenzie *

* aktuální nabídka podle ročního období

 

To jen díky půdní reakci změnila barvu. Barva hortenzie souvisí s pH půdy a obsahem hliníku v půdě. V kyselé půdě se tvoří modré květy, které jsou původně z růžové. Půdy s vyšším pH 5,5 - 6 tvoří růžové, červené květy. Bílé nejsou ovlivňovány hodnotou pH.

Náš tip: Chcete-li dosáhnout modré zbarvení květů růžové hortenzie, přidávejte v zálivce hnojivo na modré hortenzie. Další možnost na podporu modrého zbarvení je i použití modré skalice rozpuštěné ve vodě.

Nezapomeňte však na to, že aby hortenzie přijala z hnojiva síran hlinito-amonný, potřebuje kyselejší půdu - rašelinu.

Pěstování hortenzie

Bude se jim dařit na chráněném místě, nejlépe ve stínu nebo polostínu tak, aby byly chráněny před sluncem v čase nejintenzivnějšího slunečního záření.

Pěstování hortenzieVysazujeme je přibližně do začátku léta s kořenovým balem a dopřejeme jim dostatek místa. Pro úspěšné zakořenění výsadbovou jámu dostatečně zalijeme vodou aby kořeny mohli ihned čerpat potřebnou vláhu. Dobrý nápad je i použití mulčovací kůry v tloušťce přibližně 5-6cm.


Kompletní nabídka hortenzií do vaší zahrady


K rostlinám během růstu pravidelně doplňujeme rašelinu, kterou jemně zapracujeme do vrchní vrstvy půdy.
Na bohaté kvetení nesmíme zanedbat ani správný řez. Přečtěte si náš článek o tom jak a kdy stříhat hortenzie.

Čas na přesazování hortenzie

Pokud již nějakou dobu pěstujete hortenzie v nádobě a jsou už příliš velké, můžete je přesadit na záhon do zahrady a do nádob si vysadit mladé nebo úplně jiné složení rostlin.
Hortenzie můžete přesazovat od druhé poloviny září až do poloviny října. Zachovejte maximum zeminy kolem kořenů a přesaďte je do předem vyhloubené dostatečně velké jámy a zasypte rašelinou. Dobře zalévejte cca měsíc, aby se zakořenily.

V případě, že chcete přesadit hortenzie osázené přímo na záhonu, můžete je přesadit také do poloviny října nebo i na jaře, cca od začátku dubna. Nejdůležitější je přiměřená teplota, ne extrémní teploty, dostatek vláhy a v případě podzimního přesazování i zamulčování a ochrana před zimou.

Po zvládnutí a dodržení všech těchto jednoduchých pravidel vám budou hortenzie přinášet radost v podobě bohatého kvetení a bujného růstu.
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
  • Jak přimět vistárii kvést
    5. září 2023
    Mě vykvetla 2 krát za rok je září a kvete ...
  • Pěstování mrkve
    3. srpna 2023
    Osivo treba kupovať od overených predajcov, ktoré prechádza niekoľko x testom klíčivosti....
Archív blogu