+420 730 235 493

Zavlažování na balkoně

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 23. července 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Vrcholící léto v balkónové zahrádce s sebou přináší řadu radostí, ale i starostí. Radosti zejména z množství barev, kterými ožil náš balkon, a také úrody, která se nám podařila vypěstovat. Na druhé straně, starosti s sebou přináší většinou odchod na dovolenou a otázka, kdo bude zalévat naše rajčata, dokud se mi budeme opalovat někde na pláži a pochutnávat si na vychlazeném drinku.

Zavlažování na balkoně

Správná závlaha je pro zdraví rostlin klíčová. Nedostatek závlahy, a tedy nerovnováha mezi množstvím vody při kořenech rostlin a vlhkostí vzduchu, způsobuje plísňová onemocnění. Stejně však i přemokření a nadměrné množství vody oslabují obranyschopnost rostlin a ty se pak stávají snadnou kořistí pro mšice a molice.

Zavlažování truhlíků

Jedním z řešení jak dosáhnout, aby měli rostlinky vždy dostatek vody, je vysadit je do samozavlažovacích nádob s vybudovaným zásobníkem vody. Pořídit si takové specializované nádoby na celý balkon či terasu však nemusí být vždy jednoduché a levné. Navíc vás limitují při výběru nádoby libovolného designu, po kterém byste sáhli za normálních okolností. Abyste se při volbě nádoby nemuseli omezovat, vyzkoušejte si náš malý trik jak vyřešit samozavlažování na balkoně.Zavlazování truhlíků

Do vydatně zalitého květináče před odjezdem na dovolenou zapíchněte láhev s vodou obrácenou hrdlem dolů, tak jak vidíte na obrázku.

Rostlina si z ní bude postupně táhnout vodu podle toho, kolik jí spotřebuje a kolik se jí mezitím vypaří. Iz důvodu vypařování vody jsou pro balkónové pěstování vhodné co největší nádoby, ve kterých se voda déle drží.

Pár dní před odjezdem na dovolenou si ověřte, jak dlouho vydrží voda v tomto externím zásobníku a v případě potřeby přidejte lahví více.

Nebo můžete použít druhý vylepšováky, který je cenově stejně dostupný - savá látka vedená z nádoby s rostlinkou do nádoby s vodou. Většina rostlin totiž nesnese "mít nohy ve vodě", tedy být postaveny přímo v nádobě s vodou, ale pomocí tohoto šikovného pásu látky nebo motouzu, který vede od jejich kořenů až do nádoby s vodou, si jsou rostliny schopny táhnout přesně tolik vody, kolik potřebují.

Pokud jdete pryč jen na víkend a v předpovědi počasí nehlásí právě tropické počasí, je možné, že vaše zahrada vaši nepřítomnost protrpí, i když ji den či dva nepolejete. V takovém případě však rozhodně přikryjte, tedy zamulčujte zem v nádobách tím, co mate právě po ruce.

V případě, že chcete řešit samozavlažování květů během dovolené speciálními nádobami, přečtěte si náš článek věnovaný pěstování v samozavlažovacích nádobách.

Na zahrádce používáme většinou seno, slámu nebo podrtené dřevo. Doma však většinou nic takového po ruce nemám, tak recykluje to, čeho je u nás vždy dost - karton. Klidně můžete použít i nadbytečné listy, které odlomit z rajčat, jen se předtím ujistěte, že jsou zdravé, abyste eliminovali přenos škůdců z jedné rostliny na druhou. Mulč pomůže zemi déle si udržet vláhu a zároveň umožnuje vodě pronikat dovnitř.

Takže se nemusíte obávat - i kdyby náhodou během vašeho víkendu v horách pršelo, vaše zamulčované rostlinky nepřijdou zkrátka.

Voda v zahradě

Podíváme se také na to jak efektivně využít dešťovou vodu v zahradě a jak správně zalévat. Ideální je zachytit co nejvíce vody ze srážek a tu později využívat na zalévání.

Ideální jsou sudy na dešťovou vodu umístěné pod svody s vlastním ventilem a spony, když je sud plný. Ve většině případů však takové sudy nedokážou pokrýt potřebu v letních parných dnech. Proto, pokud máte možnost nebo máte na zahradě starou nepotřebnou a nevyužívanou žumpu, vyčistěte ji a svody ze střechy pomocí trativodu zaveďte až do žumpy, kde utvoříte zásobník dešťové vody. Pak stačí zajistit jen výkonné čerpadlo a dostanete tak dešťovou vodu opět na povrch a rostlinám dopřejete déšť v umělé formě.Zalévání květin

Pokud musíte zalévat rostliny městskou vodou nebo vodou ze studny, je důležité vědět jak zalévat, abyste neminuli hodně vody a aby to mělo pro samotné rostliny a trávník smysl. Rostliny a dřeviny, které zaléváte, musíte zalévat vydatně, dlouho, aby se voda vsákla až ke kořenům a vytvořila si jakýsi zásobník. Pak stačí zalévat každý třetí den a rostliny jsou v pořádku.

Pokud zaléváte mělce a denně, je to pro rostliny jen horší. Rostliny tak vytváří kořeny jen v horní části, protože se tam drží největší vlhkost. Nešetříte tak vodou a máte každovečerní nebo ranní práci se zaléváním. Navíc jsou pak rostliny nestabilní, mělce kořenící a také náchylné na mráz v zimním období. Dřeviny, jehličnaté i listnaté, či čerstvě vysazené, je třeba zalévat v zimním období i ve dnech bez mrazů. Dostatek vláhy je zárukou přezimování rostlin. Spousta lidí si myslí, že daná rostlina zimu nepřežila, protože vymrzla. Možná, ale 80% rostlin vyschla z nedostatku závlahy.

Pokud zaléváte studniční vodou i balkonové rostliny, není to vhodné řešení. Voda je studená, tvrdá. Nechte si ji odstát ve vědrech nebo použijte dešťovou vodu, která má teplotu vzduchu a je pro rostliny i prospěšná.

Trávník patří mezi nejžížnivější porost v zahradě. Ale pokud ho přelijete, také nebude pěkný. Navíc, půda se stane nepropustnou, vytvoří se hodně mechu a vzniknou v trávníku prázdná místa. Trávník je třeba vydatně zalévat několikrát do týdne, nejlépe regulovatelnou automatickou závlahou.

Vodní prvky v zahradě

máme na mysli vodní nádrže, fontány a jezírka, případně mini bazénky, které umí osvěžit celkový pohled na zahradu.Klidná hladina rozčeřeným větrem nebo voda pohybující se pomocí čerpadla a fontánky umí uklidnit Vaše smysly při pohledu z altánku nebo z odpočinkového křesla či lavičky.

Voda je důležitým prvkem na zahradě. Ne všichni však musíme nutně sahat po tomto architektonickém doplňku. I vodní nádrž či jezírko vyžaduje jistou investici a čas na údržbu. Jezírko s rybami musí být dostatečně velké, aby zapůsobilo. Ve velké zahradě je prostor i pro koupací jezírko a bazén. Celkový dojem však vytvoří právě rostliny. Nemáme teď na mysli typicky vodní či bahenní rostliny, ale rostliny vhodné na výsadbu kolem jezírek a rybníčků.

V malé zahradě si můžete vytvořit malé jezírko v nádobě, které zakomponujete mezi stávající zeleň. Plechovou nebo plastovou nádobu vystelte fólií a napusťte vodu. Voda v malém prostoru však vyžaduje mnohem větší údržbu než velká vodní vodní plocha. Voda v nádobě se přehřívá, ztrácí svou čirou barvu, rychle se zakalí, dokonce se mohou vytvořit řasy.

V malé nádobě zapomeňte na rybky nebo lekníny, pro které je typická hloubka minimálně 0,8 m, aby nezmrzli. Okolí jezírka příjemně zpestří skalník, kosatce, okrasné trávy nebo i převislá vrba či japonská třešeň. Ještě na hladinu položte plovoucí kachnu a klidně se můžete kochat dokonalým pohledem na provedenou práci a výsledek, který je možná maličký, ale účel Vaší spokojenosti určitě splní.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Incarvillea delavayi / Dvojostice, bal. 10 sem.