+420 730 235 493

Jak jednoduše založit zahradu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 13. ledna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zimní období není obdobím nicnedělání. Právě naopak. Je aktivním odpočinkem a přípravou na jarní a dlouhé období zahradničení. Nyní je to správné období doladit všechny detaily ohledně nově založené zahrady nebo jejích částí.

Jak založit zahradu

V pohodlí domova stačí vzít papír, míry zahrady, zakreslit existující stav a stromy a pak je tu už jen prostor na Vaše myšlenky, potřeby a plnění snů. Každá zahrada něco stojí. Kromě námahy je to i finanční stránka a po návrhu a výsadbě i každodenní péče. Vše se odvíjí od velikosti zahrady a Vašich potřeb. Někomu postačí zelený trávník, velký záhon a prostor pro děti. Někdo má v oblibě jezírko nebo bazén, skalku a ovocný sad.

V první řadě dejte na papír vaše plány. Rozvrhněte je do prostoru na papír podle mír. Zvažte finanční stránku s prací a materiálem.

Zahrada svépomocíKromě toho se zamyslete a zkoumejte dané podmínky prostoru:

orientaci světových stran
směr převládajícího větru
zastínění budovami, stávajícími stromy
půdní vlastnosti
velikost pozemku
blízkost okolních pozemků

Od těchto vlastností se odvíjí použití samotných rostlin a dřevin a jejich následný úspěšný růst.

Zimostrázu vždyzelenému se nebude dařit na přímém slunci ani červenolistému javoru (Acer palmatum "Atropurpurea").

Levanduli (Lavandula angustifolia) se nebude dařit v těžkých půdách a nádherná kortaderie nepřezimuje v nepropustných půdách.

Toto vše se dá najít v literatuře nebo na internetu, případně můžete požádat o pomoc zahradní experty a architekty, kteří všechno kromě Vašich představ vyřeší za Vás. Finančně to bude samozřejmě o něco dražší než práce svépomocí. Dá se to však zvládnout, pokud budete postupovat podle těchto rad.


Informace o jednotlivých rostlinách a jejich pěstování můžete čerpat také z našeho blogu. Články naleznete přehledně seřazeny v kategorii okrasná zahrada, užitková zahrada a samozřejmě nezapomínáme ani na balkonovou zahradu


Vše kreslete, načrtněte v měřítku, aby se Vám do zahrady vše i vešlo. Záhony vyměřte, stejně tak plochu trávníku i chodníky. Zaměřte terasu. Vypište si druhy rostlin a dřevin, které se Vám líbí. Zapište si jejich vyhovující podmínky a reálnou výšku či šířku, kterou dosahují v dospělosti, a přirovnejte je k Vašim podmínkám.

Podle toho vybírejte vhodné jedince do stínu, na přímé slunce, do mozaikového stínu, ke zdi nebo velké solitéry do trávníku či zajímavý kultivar do předzahrádky. Prostor zbytečně nezaplňujte. Rostliny časem naberou na objemu a vyplní prázdná místa v záhoně. Při přeplněném záhoně Vás v budoucnu čeká odstraňování rostlin. Svahy se také dají vyřešit půdopokryvnými rostlinami, opěrnými zídkami a terasami.

I my Vám umíme kdykoliv poradit. Naši odborníci a dlouholetí pěstitelé mají zkušenosti s množstvím rostlin, které pěstují. Nikdy se nevzdávejte svých snů. Každá zahrada umí být krásná, pokud má koncepci, která osloví.

Posted in: Okrasná zahrada Tags: jarní zahrada
Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu