+420 730 235 493

Jak zazimovat muškáty

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 24. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Muškáty vydrží na balkoně až do prvních mrazů, pak je nutné je přemístit do sklepů, garáže nebo skladu. Před zazimováním je seřízněte o polovinu. Pokud během zimování opadnou listy, není to problém.

Jak zazimovat muškáty

Muškáty dokážou přežít i v místnosti bez světla, budou mít sice stonky vytažené a bílé, ale na jaře se rychle vzpamatují. Teplota při přezimování by neměla klesat do minusových teplot. V pohodě snesou 10 °C až 0 °C. Na jaře je opět seřízněte hluboce, i na 10 cm, podpoříte jejich hustější růst. Vysaďte je do nového substrátu a s přihnojováním začněte až po měsíci.

Muškáty po zimě

Během zimy jste pravděpodobně kontrolovali muškáty, které strávily zimu ve sklepech a ve skladech a už jste přemýšleli nad jarem, kdy budou opět na svých místech. Nyní je vhodné období na podrobnější obhlídku a zpětný řez muškátů.Muškáty po zimě

Podívejme se tedy na to, jak probudit muškáty po zimě.

Muškáty byste hlavně měli najít v živém stavu - s bílými nebo zelenými výhonky s listy nebo bez nich. Dobře si všímejte přezimující rostliny a určitě nepěstujte rostliny, které jsou napadeny chorobami a škůdci, co se během zimování může samozřejmě stát.

Jak seříznout muškáty

Pokud byly muškáty přezimované bez přístupu světla, výhonky jsou bílé barvy, vytažené nahoru. Není to tragédie, brzy se vzpamatují.

Musíte je však seříznout o 1/3, odstranit všechny suché listy a suché a částečně zdřevnatělé výhony.


Pestrá nabídka různých odrůd muškátů v našem eshopu


Začátkem dubna je můžete umístit na světlejší místo a otužovat. Každopádně je třeba vyměnit substrát, původní je vyčerpán, už téměř prorostlý kořeny a už není schopen ani přijímat vodu. Novým substrátem podpoříte růst a vitalitu rostlin.

S aktivní zálivkou však ještě chvíli počkejte, stejně tak s přidáváním hnojiv do zálivky. Tím, že vyměníte substrát, rostliny získají dostatek živin na nastartování růstu během určitého období.

S přihnojováním pro svěží barvu listů a bujný růst začněte až v květnu, později změňte hnojivo na podporu násady puků a dlouhé kvetení.

TIP: Pokud budete na jaře plánovat nové výsadby na balkon, nemusíte se omezovat pouze na muškáty. Přečtěte si článek o pěstování letniček na balkoně.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu