+420 730 235 493

Výsadba letniček na záhony

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 20. dubna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Letničky jsou variabilní barvou, vůní i vzhledem. I přes značnou pracnost je vypěstovat si našly své místo v nejedné zahradě. Některé však stále odrazuje fakt, že po odkvětu rostlina ze záhonu postupně zmizí. Můžete si však sesbírat semena na jarní výsevy a získáte znovu možnost pěstovat danou letničky na záhoně. Předpěstované sazenice si samozřejmě můžete i zakoupit, pokud nemáte možnosti a prostor na jejich předpěstování.

Letničkový záhon

Navzdory všemu patří mezi oblíbené, zejména ve venkovských zahradách. Často je můžeme vidět i v městských parkových výsadbách. Letničkové záhony mají své kouzlo. Je jich velmi mnoho a všechny se snad ani nedají pěstovat. Nemusíte hned zakládat samostatný letničkový záhon, klidně je vysazujte do trvalkového záhonu. Některé dokážou kvést ještě i zpod prvního napadeného sněhu. Daří se jim i na místech po zatažených cibulovin.

Letničkový záhon

Letničkové sazenice se na záhon vysazují v květnu, po mrazech. Samozřejmě, mnoha druhům se daří vedle treláže, zdi nebo jemně převislé přes závěsné nádoby a mísy.Letničky do záhonu

Dobře se kombinují, protože jsou barevně variabilní a mnoho druhů má i 4 barevné odstíny. Známé jsou ageratum (růžové, bílé, modré), gazánie (bílá, žlutá, oranžová, hnědá, červená, terakota), kráska (bílá, růžová, fialová, červená), aksamitník (vysoké, nízké, keříčková, střední - žluté, oranžové , hnědé, bílé, panašované, s hnědým okrajem), sanvitálie (žlutá, oranžová), verbena (bílá, růžová, červená, fialová) a takto bychom mohli pokračovat ještě dál.

Po výsadbě jim dopřejte odplevelenou půdu a pravidelnou zálivku. Letničky milují slunce a teplo. Tehdy opravdu vzkvétají do krásy. Pokud chcete jejich kvetení prodloužit, odstraňujte odkvetlé květenství a průběžně od léta sbírejte i semínka.

Naše tipy pro Vás:

Pokud pěstujete i nocenku (Mirabilis jalapa), patří mezi letničky, ale na podzim ji můžete vykopat a pokud uvidíte, že má hlíznaté kořeny dokáže ve sklepě přezimovat. Po výsadbě na jaře získáte rychleji velkou rostlinu. Také poměrně rychle roste ze semen, ale nesnáší přesazování, proto se vysévá hned do půdy. Přezimuje se podobně jako jiřiny.

Několik letniček se dá přezimovat ve vhodných prostorách. U nás se pěstují jako jednoleté kvůli zimě a mrazu, v domovské zemi jde většinou o trvalky. Přezimovat se dá: sanvitálie, verbena, petúnie, muškáty.


Barevný sortiment semen letniček najdete také v našem eshopu


Pokud máte rádi cinie, tak semena vysejte do nádoby a ponechte ji ve studeném skleníku. Předpěstované sazenice už nepřesazujte do nádob, ale vysazujte již v květnu přímo na záhon.

Výsadba letniček

Některé letničky můžete vysévat přímo na stanoviště nebo je vysazovat do sponu na předem připravený záhon. Jelikož jde o větší semena, vysévají se do hloubky 7 cm. Pokud máte již hotové sazenice, ty se vysazují s kořenovým balem do hloubky asi 15 cm po 15. květnu.Letničky do zahrady

Podle dispozice záhonu a umístění vybírejte letničky podle barvy, výšky, délky kvetení. Do pozadí umísťujte letničky vysoké a postupujte směrem níže. Takto dokážete vytvořit letničkový záhon, který obohatí zahradu o ty nejkrásnější květiny až do podzimu.

Záhony však mohou být i kulaté, pak dominanta musí být vysazena ve středu, aby byl záhon pohledný ze všech stran. Letničkové záhony mají své kouzlo. Je jich velmi mnoho a všechny se snad ani nedají pěstovat.

Nemusíte hned zakládat samostatný letničkový záhon. Klidně je vysazujte do trvalkového záhonu. Některé dokáží kvést ještě i z pod prvního napadeného sněhu. Daří se jim i na místech po zatažených cibulovinách.

Vysoké letničky

Cosmos bipinnatus - kosmos, kráska, Helianthus annus - slunečnice roční, Rudbeckia hirta - třapatka, Amaranthus caudatus - amarantus

Střední letničky

Brachycome iberidifolia - všelicha, Eschscholtzia californica - sluncovka, Linum grandiflorum - len, Zinnia elegans - ostálka

Nízké letničky na záhon

Tagetes tenuifolia - aksamitník, Dianthus chinensis - hřebíček, Impatiens walleriana - netýkavka, Ageratum houstonianum - ageratum, nízká forma, Lobelia erinus - lobelka

Dlouho kvetoucí letničky

měsíček (Calendula), aksamitník (Tagetes), ageratum (Ageratum houstonianum), šalvěj (Salvia farinacea), astra (Aster).

TIP: Abyste si mohli dopřát krásu letničkových záhonů i další sezónu, nezapomeňte si přečíst článek o sběru semen.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu