+420 730 235 493

Lichořeřišnice pěstování - krásné i jedlé květy

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 13. května 2024 Přidat komentář Zobrazit komentáře

Lichořeřišnice je bylinný poklad, který si vás získá nejen pro své krásné květy. Jednotlivé části rostliny bývají mnohdy využívány v rámci lidového léčitelství. Velká výhoda spočívá v nízkých nárocích na pěstování, se kterým si proto poradí i začátečníci.

Lichořeřišnice - oranžové květiny

Jaké stanoviště a půdní podmínky této rostlině dopřát? Podrobné informace vám odhalí právě tento článek.

Charakteristika lichořeřišnice

Lichořeřišnice neboli kapucínka je poměrně rychle rostoucí letnička, která na první pohled zaujme svými velkými žlutými, oranžovými a červenými květy. Tyto květy jsou nejen krásné, ale zároveň i jedlé. Díky nízkým nárokům rostlina snadno vyroste i naprostému začátečníkovi.


Velkou výhodou této rostliny je, že ji lze využít i jako ochránkyni zeleniny a různých ovocných stromů. Má totiž tendenci na sebe přirozeně přitahovat mšice, housenky a slimáky. Také odpuzuje plísně a choroby dýní, brambor, ředkviček, brokolice, zelí, květáku či kedluben.

Kdy kvete lichořeřišnice

Na rostlině se květy objevují od června, přičemž lichořeřišnice kvete až do prvních mrazů. Zdobit může vaše květinové záhony, ploty, pergoly či okenní truhlíky.  

 

Vyberte si semena lichořeřišnice v našem e-shopu a pusťte se do pěstování. Vybírat můžete z různých variant s odlišnou barvou květů


Lichořeřišnice druhy

Existuje hned několik druhů lichořeřišnice, které se liší zejména svou velikostí a barvou květů. Některé z nich jsou nízké, jiné popínavé. Atypické květy a listy nabízí lichořeřišnice Tropaeolum peregrinum.

Lichořeřišnice ve žluté, bílé a červené barvě

Krásné šarlatové květy a zároveň temně zelené listy nabídne odrůda Princess Of India. Skvěle vynikne na okraji záhonu i ve větší nádobě. Oblibě se těší také pnoucí lichořeřišnice Out Of Africa s bíle panašovanými listy. 


Lichořeřišnice větší Baby Rose zaujme svými tmavě růžovými květy, které hojně přitahují hmyz. Lichořeřišnice Tom Pouce se pyšní kompaktním vzrůstem a květy se směsí různých barev. Další perfektní variantou je lichořeřišnice Bijou Double ve směsi barev červené, oranžové a žluté. 


Lichořeřišnice výsev

Lichořeřišnice si libuje na slunném a teplém stanovišti. Nesnáší mráz, proto se u nás pěstuje jako letnička. Výsev lichořeřišnice se provádí do hnízd po 2 až 4 semenech do sponu 30 x 30 cm a do hloubky asi 2 cm.


Půdu volte spíše chudší a dobře propustnou, která ovšem není příliš přehnojena dusíkem. Pamatujte na to, že semena v půdě nikdy nesmí zaschnout. Proto si dejte pozor na jejich pravidelné zalévání. Semena začínají klíčit v průběhu dvou až tří týdnů. 

Kdy sázet lichořeřišnici

Semena lichořeřišnice klíčí při teplotě kolem 15 °C. Vzhledem k tomu je možné přistoupit k jejich výsevu na záhon ve druhé polovině května, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Pokud se rozhodnete si předpěstovat sazeničky, můžete tak učinit již v polovině dubna (v takovém případě však sazeničky pěstujte ve skleníku nebo doma za oknem).

Lichořeřišnice pěstování v truhlíku

Lichořeřišnici lze bez problémů pěstovat nejen v záhoně v zahradě, ale i v truhlíku či jiné nádobě. Pokud se rozhodnete pro pěstování lichořeřišnice doma, pamatujte na dodržení správného stanoviště a nádobu umístěte tak, aby na ni přímo nepražilo slunce. Jelikož má rostlina ráda vlhko, dopřejte jí pravidelnou zálivku. 

Využití lichořeřišnice

Lichořeřišnice nachází v kuchyni pestré uplatnění. Mladé listy, poupata a květy se pyšní ostrou kořenitou chutí, která připomíná chuť řeřichy seté. Květy se hojně používají k ochucení zeleninových salátů, chlebíčků a dalších pokrmů. Zpracovat tedy lze všechny nadzemní části rostliny. 


V lidovém léčitelství se lichořeřišnice podává třeba během chřipky, nachlazení, zánětech dýchací soustavy nebo bolestech v krku. Může být nápomocná k uvolnění hlenu a dezinfekci dýchacích cest.  

Kdy sbírat semena lichořeřišnice

Pupeny a nezralá semena lichořeřišnice se sbírají a nakládají do kyselého nálevu podobně jako kapary. Zralá semena k dalšímu uchování a použití rostlina nabízí zhruba v průběhu září a října


TIP: Zajímá vás, které květy jsou jedlé kromě lichořeřišnice? Nenechte si ujít také náš článek zaměřený právě na toto téma. 

Sdílet tento blog
Přidat komentář Feed komentářů
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
Archív blogu