+420 730 235 493

Lilie (Lilium)

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 10. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Kdo by je neznal, kdo by je nemiloval. Mají noblesní elegantní vzhled a atraktivní vůni. O barvách ani nemluvě. Mají všechny barvy kromě modré a fialové. Navíc si je může dovolit pěstovat každý. Jsou to ideální v létě kvetoucí trvalky (cibuloviny), které nejsou náročné na pěstování. Samozřejmě existují i druhy, které jsou na pěstování náročnější.

Lilie

Lilie pěstování

Přinášíme Vám zajímavé informace o jejich pěstování a využití v záhonech. Na to, aby dokonale vynikly, jsou předurčeny na solitérní pěstování nebo pěstování ve smíšených záhonech v hnízdech. Nezapomeňte, že jde o velmi rozsáhlý rod, který je variabilní i výškou. Některé druhy dosahují výšky jen 20 cm, jiné naopak až 2 metry.

Rozdělují se na několik skupin a od toho se odvíjejí i nároky na pěstování:

Lilie pěstováníAsijské hybridy - nejvíce pěstované a prodávané. Dorůstají do výšky 60 -120 cm a kvetou v červnu až v červenci.

Martagon hybridy - vyžadují polostín, vápenaté půdy, květy jsou jemných a nepříliš nápadných barev a dorůstají do výšky i 2 m.

Candidum hybridy - málo pěstované druhy v okrasné zahradě.

Americké hybridy - původem z Ameriky. Dorůstají do výšky 120 -200 cm a barva květů je červená, oranžová, žlutá až skvrnitá.

Longiflorum hybridy - méně pěstované v zahradách. Jsou předurčeny na řez a rychlení.

Trubkovité hybridy - v zahradách pěstované. Dorůstají do výšky i 2 m, květy jsou miskovité, trubkovité, ploché a barevné. Daří se jim docela dobře i v zimě. Kvetou od července do září.

Orientální hybridy - východoasijští kříženci, kteří vyžadují mírnější klima, méně vláhy, lehké a kyselé půdy. Vysoké jsou do 180 cm a květiny kvetou v srpnu až září.

Původní druhy - tam patří například lilie královská, lilie bílá, lilie dlouhokvětá.

Zahradníci však rozdělují lilie i podle typu květů na trubkovité, miskovité, turbanovité.


Krásné lilie v pestrých barvách najdete také v našem eshopu.

 

Výsadba lilie

Lilie nemají na cibulích ochranné slupky jako hyacint, narcis nebo tulipán, a proto jsou náchylnější na vyschnutí. Uchovávají se tedy na chladném a tmavém místě. Vysazují se na podzim. Během sázení buďte opatrní. Cibule je křehká a nemělo by se z ní nic ulomit. Rány vzniklé na cibulích mohou způsobit různé infekce a hnilobu. Pokud jsou cibule před výsadbou zvadlé, namočte je na 24 hodin do vody. Cibule jsou obyčejně velké cca 10 cm, proto potřebují být ve hloubce minimálně 20 cm.

Mají rádi kypré a zároveň provzdušněné půdy a povrch s mulčem. Nejvíce jim škodí zimní a jarní přebytečná vláha. Pokud máte na pozemku příliš těžkou a zamokřené půdu a chcete pěstovat lilie, vyhlubte dostatečně velkou jámu i50 cm, dno vysypte drenážní vrstvou a až poté vysazujte do vhodného substrátu s příměsí rašeliny. Nepoužívejte na takové půdě geotextilii. Lilie dále nesnášejí zálivku na list a květ. Mohou se vysadit i na jaře. Orientálním druhům se daří i v nádobě.

Lilie jsou předurčeny na řez a i velmi oblíbené. Nezapomeňte odstranit tyčinky s prašníky, abyste si neušpinili oděv nebo ubrus v bytě. Dobře a rychle se rozmnožují dceřinými cibulemi.

S čím kombinovat lilie

Světlé barvy květů vyniknou před tmavým pozadím jehličnanů. Nízké druhy ve skalce a v nádobě. Tmavé druhy jsou zajímavé v trvalkovém záhoně s bíle kvetoucími trvalkami. Pokud máte velký prostor, můžete je vysadit i vedle domu nebo plotu do souvislého pásu. Během kvetení se Vám naskytne nenahraditelný pohled na množství květů a vůní. Dobře se kombinují i s okrasnými travami. Pozor však na pestrobarevné kombinace, které již nepůsobí esteticky.Bílá lilie

Bílá lilie

Lillium candidum - Lilie bělostná je oblíbená bíle kvetoucí lilie, která vytváří až patnáct exoticky vonících voskových květů na jedné dlouhé stopce. Kvete v červnu až v červenci.

Pěstuje se buď na záhoně nebo ve větších kontejnerech a svými květy přináší radost opravdu každý rok. Dosahuje výšku 70 cm a vysazuje se do pozadí cibulového záhonu nebo podél stěny. Vyniknou i ve skupině před tmavozelenými jehličnany. Voňavé květy lákají hmyz.

Má růžici zelených listů. Po odkvětu cibule zatahují a na jaře znovu vyraší. Vhodné jsou na kombinování se stálezelenými trvalkami, které zakryjí nevzhledné listy v letním období. Některé listy normálně přezimují. Vysazuje se koncem srpna až do konce září do výživné propustné půdy na slunci nebo v polostínu.

Tyto lilie patří mezi léčivé. Sbírá se květ. Na co se dá použít? Má všestranné využití na popáleniny, bolest svalů, jako obklad po zlomeninách, léčí hnisavé i zanícená místa a dokonce je vhodná i na opary.

Tinktura z bílé lilie

Jak vyrobit tinkturu: 4 květiny lilie, bez zelené stopky uložte do 7 dcl sklenice, kterou předem umyjete a osušíte. Zalijte bílým alkoholem nebo lihem, ovocnou pálenkou a zavřete. Nechte louhovat 14 dní na suchém a tmavém místě. Pouze pro vnější použití! Přikládat se mohou také lupínky květů. Květ by měl být stále zalitý, aby se nevysušil. Na herpes použijte tinkturu pomocí vatové tyčinky.

TIP: Dalšími zajímavými jarními cibulovinami, které se vysazují nyní na podzim, patří i okrasný česnek. Přečtěte si článek o pěstování okrasných česneků.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty