+420 730 235 493

Maliny pěstování

Vytisknout
Autor: Adriána Francová 23. června 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Jsou oblíbené, chutné a téměř bez péče pravidelně rodí. Vyžadují jen výběr vhodného stanoviště, aby se mohly rozrůstat a tím nezpůsobovaly problémy jiným rostlinám nebo sousedům.

Maliny pěstování

I když maliny mělce koření, jejich kořenové výběžky dokážou přerůst bez problémů i k sousedovi nebo Vám zaplenit skalku či trávník. Proto je výběr trvalého stanoviště důležitý. Vyžadují výživné půdy a dostatek slunce. Vláhu milují, ale nadměrné vlhko jim škodí.

Jak zasadit maliny

Maliny se mohou pěstovat ve všech klimatických oblastech. Vyžadují ale chráněné slunečné stanoviště, které podporuje vývoj plodů a vysokou úrodu. Nejčastěji se vysazují na okraje zahrad, např. k plotu.

Podobně jako jahody, vyžadují humózní, dobře provzdušněnou, hlinitopísčitou, neutrální nebo mírně kyselou půdu. Nejvhodnější období pro výsadbu jsou na jaře měsíce březen až květen, na podzim říjen do příchodu prvních podzimních mrazů.Pěstování malin

Pokud máme k dispozici maliny kontejnerované, můžeme je sázet po celé vegetační období. Rostliny vyjmeme z kontejneru a společně se zeminou je vysadíme do předem připravené jámy tak, aby výška okraje jámy byla stejná se zemitým obalem kořenů.

Nekontejnerované maliny vysadíme do jam hlubokých asi 40 cm a průměru do 60 cm. Vzdálenost mezi keříky se doporučuje od 0,5 do 1m, podle velikosti odrůdy. Podle potřeby kořeny seřežeme a nadzemní výhonky zkrátíme asi na třetinu původní délky. Po zasazení vydatně zalijeme, v suchých dnech maliny musíme zavlažovat. Od března začneme přihnojovat.

Jak stříhat maliny

Malina je polokeř, který v závislosti na odrůdě rodí na jednoletém nebo dvouletém dřevu. Pokud je chcete stříhat, je důležité vědět, jaké maliny vlastně pěstujete. Nemáme teď na mysli maliny stromové. Mnozí takto nazývají moruše. Nyní se budeme věnovat klasickým zahradním malinám, které dokážou plodit 1x za rok i 2x do roka.

Klasické zahradní maliny rodí na dvouletých výhoncích. Každý rok tedy odstraníte suché porozené výhonky a každý rok narostou nové. Pravidelně se můžete těšit z úrody. Porozené, suché, poškozené výhony odstraňujte na jaře, kdy je již zjevné, že jsou suché a bez života.


Sortiment malin z naší aktuální nabídky


Dvakrát plodící maliny rodí na jednoletých výhoncích, a to je podstatný rozdíl. V případě, že byste tyto výhonky odstranili, připravíte se o bohatou úrodu. Maliny sesbírejte během celé sezóny postupně.

Jednou plodící maliny přinesou úrodu cca jednorázově v průběhu 2 týdnů. Na 2x rodících malinách je zajímavé to, že i v listopadu najdete na výhoncích červené maliny a množství nedozrálých plodů. Po odrodení se tyto výhony zkrátí a v druhém roce opět rodí v nižší úrovni. Životnost keře je cca 7 let. Výborně se pěstují v řadě, na drátě, který jim je oporou, protože jsou vysoké a převislé. Plody se pak lépe sbírají. Pokud nechcete, aby se rozšiřovaly po celé ploše, pravidelně odstraňujete mladé výhonky is kořeny, případně zdravé sazenice darujte.

Hnojení malin

Maliny, které jsou pravidelně hnojené zejména v jarním období (NPK, Cererit) a pravidelně zavlažované, jsou velké a šťavnaté. Bez vláhy jsou plody malé, suché, rychle odpadávají.

Ošetřování a sběr plodů

Při pěstování malin můžeme využít i různé oporné systémy, po nichž porost vedeme. Takto je keř lépe dostupný při ošetřování a sběru plodů. Zabraňuje i nežádoucímu znečištění plodů, které jsou stejně jako jahody na znečištění či přemokření velmi háklivé a lehce podléhají plísním.

Tip: V zahradách se stále častěji pěstuje i méně tradiční drobné ovoce. Přečtěte si článek o pěstování rakytníku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Diascia ´Doortje Pink Elfjes´ / Ostruhatka růžová, K7