+420 730 235 493

Mečíky pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 21. března 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zajímavé a již dávno známé hlíznaté rostliny ze zahrad našich babiček. Patří mezi rostliny kvetoucí v létě. Proto je důležité provést výsadbu na jaře, protože pobyt v zimě v půdě by nepřežily. Vysazují se konkrétně koncem dubna, začátkem května. Je důležité, aby nevyklíčila během jarních mrazů.

Mečíky pěstování

Mečíky nejsou náročné na výběr stanoviště, ale preferují výživné a propustné půdy a slunce. Místo si před samotnou výsadbou připravte a vysázené hlízy důkladně zkontrolujte. Týká se to hlíz čerstvě zakoupených i doma skladovaných. Přestože měly být uskladněny ve vhodných podmínkách, mohou se mezi nimi nacházet hlízy, které zahnívají nebo jsou jinak poškozené. Vysazujte vždy kvalitní a zdravé, tvrdé hlízy. Zajistíte tak rychlý a správný růst rostliny.


Kvalitní a zdravé cibulky pestrobarevných mečíků najdete také v našem eshopu


Sázení mečíku

Sázení mečíkuHlízy se vysazují do hloubky podle velikosti samotné hlízy. Drobné do hloubky 5 cm, větší do 10 cm.

Kdy sázet mečíky

Mečíky se sází do pásů nebo hnízda od poloviny dubna. Někteří zkušení pěstitelé sázejí i dříve, ale v květnu před mrazy vyklíčené mečíky je třeba přikrývat, aby nenamrzly.

Mnozí, kteří již déle pěstují mečíky, určitě potvrdí, že během větrného a deštivého období dlouhé listy a stonky poléhají a už nejsou tak estetické. Proto se více osvědčilo pěstování v pásech s oporou nebo pěstování do kruhu, čím vyšší druhy to jsou, tím spíše  v době květů  poléhají.

Cibule vysazujte podle velikosti v ideálních odstupech a zajistěte jim oporu. Postačí záhon s 2 kolíky a motouzem, aby se mohli opírat.

Vysazujte je na slunečná místa chráněná před větrem do hlinitěpísečnaté půdy, spíše sušší. Nesnášejí vlhko, ale během kvetení mají rádi zvýšenou zálivku.

Mečíky kvetení

Mečíky patří mezi letní hlíznaté rostliny. Květy kvetou postupně odspodu vzhůru od konce jara až do léta (červen – červenec). Samotné kvetení závisí na podmínkách, poměru světla i termínu výsadby. Jeden stonek nese až 20 asi 5 cm květů.

Po odkvětu seřezávejte květní stvoly. Mečík se stejně musí vybírat z půdy a umístit na suché místo s teplotou 2 - 10 ° C.

Mečíky jsou charakteristické rozmanitostí barev, nádhernými květy, kterých na záhoně nikdy není dost. Rozšiřte své pěstitelské schopnosti a začněte pěstovat na záhonech pro Vás nové druhy.

Mečíky na podzim

Mečíky po odkvětu již nejsou tak vzhledné. Květy můžete použít pro řez a pro různá aranžování, ale stonky ihned neodstraňujte. Hlíza musí načerpat dostatek živin pro budoucí kvetení. Na záhonech je ponechejte, dokud nepřijdou mrazy. Gladioly se musí vybírat z půdy, protože v našich podmínkách nejsou mrazuvzdorné. Před mrazy je vyndejte z půdy, nechte přesušit a umístěte na suché místo o teplotě 2 – 10 st. Přezimovat je můžete nechat i ve sklepě v kbelíku.

Mečíky jsou charakteristické rozmanitostí barev, nádhernými květy, kterých na záhonu nikdy není dost. Rozšiřte své pěstební schopnosti a začněte pěstovat pro vás nové druhy na záhonech. Nemusíte zakládat nové záhony, tyto rostliny jsou vhodné i pro kombinované výsadby s keři a jehličnatými dřevinami či jinými trvalkami a cibulovinami. Postačí vhodné místo a chuť obdivovat neskutečnou krásu. Nic není jednodušší než vypěstovat rostliny, ze kterých budete mít radost až do příchodu prvních mrazů.

Rychle si je dokážete rozmnožovat pomocí dceřiných cibulek. Podobně se pěstují acidantery a montbrécie.

TIP: Mezi zajímavé hlíznaté rostliny určitě patří i begonie. Přečtěte si článek, ve kterém se dozvíte, jak begonie správně pěstovat.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Dahlia ´Take off´ / Jiřina, I.