+420 730 235 493

Mykorhizní houby a jejich využití

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 26. ledna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Na první pohled se jedná o jakýsi prášek, mnozí si ho pletou s hnojivem, avšak v balení, které zakoupíte, je přímo zázrak přírody. Ale pojďme popořádku.

Mykorhizní houby a jejich využití

Co je to mykorhiza

Mykorhiza je vlastně partnerské a přátelské soužití hub a rostlin v kořenové části. Navzájem se podporují a jejich vzhled či růst je touto symbiózou značně ovlivněn. Viditelné je to zejména v kořenové části, kde s použitím těchto hub docílíte bohatého kořenového systému vysazených rostlin, sazenic i balkónovek. Kořeny tak budou čerpat živiny a vodu z větší hloubky a rostliny budou také stabilnější, silnější, budou lépe a rychleji zakořeňovat. Klidně doporučujeme jednoduchý test, kde jedno rajče či trvalku vysadíte bez použití mykorhizních hub a druhé s nimi. Opravdu je rozdíl patrný již za několik týdnů.

Samotná houbová vlákna automaticky zabezpečují stabilitu půdy, zabraňují erozi, a zároveň během hnojení rostlinu vyživují postupně a během dlouhodobého sucha se v kořenové části déle drží vláha.

Mykorhiza učinky schema

Mykorhíza účinky

Mykorhizní houby jsou tedy klasické houby, rozdrcené podhoubí a části podhoubí přímo z přírody. Použitím těchto hub získáte rostliny, které budou silné, vyrovnané, bez stresu, jelikož příjem živin a dostatek vláhy i ve zhoršených podmínkách budou čerpat pomalu a déle. Každá výsadba rostlin je pro rostlinu či dřevinu stres. Jedná se o změnu podmínek, vystavení přímému slunci nebo jeho nedostatku, to stejné platí i o vodě, nemluvě o kvalitě půdy a možnosti zakořenit se v ní za krátkou dobu. Kvalitní zakořenění představuje rychlou adaptaci na podmínky, růst a také produkci květů a plodů, jedná-li se o užitkové rostliny.

Mykorhize není hnojivo, jedná se o živé organismy, je tedy vhodné rostliny také současně hnojit. Z hnojiva se bude živit i samotná houba, a tudíž výsledek bude zaručen. Hnojivo rostliny potřebují kvůli doplnění základních prvků např. NKP, které jsou v půdě po určité době vyčerpatelné. Stejně jako člověk doplňuje do těla různé vitamíny, i rostliny a dřeviny potřebují podporu a zdravý růst. Použitím mykorhizních hub budou vaše rostliny odolnější i vůči chorobám a škůdcům. Jejich růst bude silnější a zvládnou tak i méně příznivé podmínky. Jejich růst přestane být stresem, ačkoli podmínky nebudou ideální. Vyzkoušejte to.

Je to soužití na celý život a můžete tak podpořit jakékoli rostliny, dřeviny, zeleninové sazenice, bylinky či balkonové rostliny.

Přehled nabízených druhů mykorhizních hub v našem eshopu:Mykorhiza produkty

SYMBIVIT je skvělý přípravek, který využijete u většiny pěstovaných rostlin, včetně zeleniny, muškátů a bylinek.

V nabídce naleznete i mykorhizní houby pro borůvky a vřesovcovité rostliny, konkrétně přípravek RHODOVIT.

ECTOVIT najde široké uplatnění v okrasné zahradě při pěstování jehličňanů a listnáčů, konkrétně určení pro jednotlivé druhy dřevin zkontrolujte přímo v popisu výrobku.

CONAVIT je 100% přírodní hojivo, které je určeno i pro ekologické pěstování rostlin.

Chcete rostlinám pomoci přečkat období sucha? Využijte přípravek PLANTASORB, který zadržuje vodu v půdě a uvolňuje ji pro potřeby rostlin v suchém období.

Pokud část vaší zahrady tvoří nádherný trávník nebo plánujete jeho založení, neměli byste zapomenout použít přípravek TURFCOMP, který je určen pro zdravý růst trávníků.

Nejen pro pokojové rostliny, ale také pro zeleninu, ovocné keře, atd., využijete přírodní stimulátor ALGAVIT.

Jak vidíte, stačí si jen vybrat z nabídky a těšit se ze zdravých rostlin a bohaté úrody.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu