+420 730 235 493

Neopadavé listnaté stromy

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 17. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zahrada je místo, kde hledáte po práci své útočiště, relax a každodenně objevujete nové a nové možnosti. Někteří se na nás obracíte s otázkou, jaké dřeviny zakoupit, aby byla zahrada osázena stálezelenými keři a nejlépe i stálezelenými stromy.

Neopadavé listnaté stromy

Mnozí si neuvědomují, že právě opadavost listnatých stromů a jejich proměnlivost během ročních období je to nejkrásnější na celé zahradě. Jinak působí strom v květu na jaře, s bohatým olistěním v létě či s podzimním vybarvením nebo s holými větvemi s jinovatkou či pod váhou sněhu.

Výhodou stálezelených stromů je to, že jsou zelené během celého roku. Zahrada však působí stejně a neproměnlivě, pro někoho harmonicky a uspořádaně.Stálezelené okrasné keře

V našich podmínkách je to však trochu náročné a samotný výběr stromů je opravdu minimální. Nemůžeme se klimaticky vyrovnat nádherné Anglii, kde procházka parkem v únoru je opravdu zážitkem. Všude kolem vás jsou zelené, světle zelené i tmavě zelené stromy a keře, bohaté, plné listů, dokonce i s narudlými novými lístky. Teploty v zimě jsou přijatelné, maximálně do -5oC a i to se změní během dne na plus. Dřeviny v tomto klimatickém pásmu by dokonce zvládly i nižší teploty, díky vyšší vzdušné vlhkosti oblasti u moře ještě více.

Přesto se i u nás na Slovensku a v ČR dá dostat k pěkným vypěstovaným stromům z klasických keřů. Tedy původně se jedná o keře, které se dále pěstují jako vícekmenné malé stromy nebo stromy na kmínku do 2-3 m výšky, kde má kmínek 2 m a pak je naroubována koruna. Sortiment není velmi široký, ale najdou se druhy, které bez problémů, s menším opadem, zvládnou i naše zimy.

Jedná se v první řadě o blýskalku na kmínku - Photinia x fraserii a její kultivary. Mnohé jsou zajímavé i jako vícekmen. Jedná se původně o keř, malý strom. Má lesklé, tmavě zelené listy s načervenalým nádechem v jarním i podzimním období. Tvar koruny je kulovitý, řezem ji budete udržovat v kompaktním tvaru.

Podobným případem je i bobkovišeň / Prunus laurocerasus na kmínku. Většinou ji známe jako menší či větší keř se stálezelenými listy. Od kultivaru se odvíjí i barva olistění. Podmínky na pěstování vyžaduje stejné jako blýskalka / Photinia.


U nás je najdete v sekci okrasné stálezelené keře


Mírný opad listů během tuhých mrazů je v pořádku. Je třeba si však uvědomit, že aby zimu přežily takové stromy, je nutné zabezpečit zimní zálivku, vyšší vlhkost, aby se přes listy (dřevina v zimě nespí) neodpařila veškerá voda. Jinak hrozí, že listy opadnou a dřevina vyschne. Zajistěte jim i mulčovací vrstvu v kořenové části, která také déle drží vláhu.

Zajímavou dřevinou je Magnolia grandiflora 'Gallisoniensis'. Atraktivní magnolie, která v zimě neopadává, ale drží si své listy. Má obrovské kožovité a lesklé listy a nádherné bílé a velké květy. Šácholan patří mezi nejkrásnější kvetoucí dřeviny a tato je dokonalá ještě i svou neopadavostí. Vyžaduje vhodnou výsadbu, chráněnou polohu pro větrem, v zimním stínu, na letním slunci, kyselou půdu a minimální podrost. Vydrží do -17oC, během zimy však vyžaduje zálivku, mírně i ochranu, pokud mrazy budou více než 2 týdny v kuse.

Dalšími zajímavými dřevinami jsou mahónie, cesmína, pieris a Phyllirea lafifolia.

TIP: Kromě listů tvoří ozdobu stromů samozřejmě také květiny. V našem čláku se blíže podíváme na výběr nejkrásnějších kvetoucích stromů do zahrady.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu