+420 730 235 493

Odkvétají cibuloviny - co potom?

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 10. května 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

I když patří měsíc květen mezi nejkrásnější jarní měsíce, je to také období odkvétání některých druhů cibulovin, které v záhoně už nevypadají lákavě a je třeba je nahradit. My vám nyní poradíme jak a čím.

Rozkvetlé cibuloviny

Péče o odkvetlé narcisy, tulipány

Určitě to nezkoušejte tím způsobem, že rostliny vytrháte, nebo jim ostříháte listy. Každá cibulovina potřebuje zatáhnout, čili je nutné počkat na dobu, kdy zežloutnou listy, cibule se uzavře - tedy už nabrala dostatek živin a energie na kvetení příští rok.

Do té doby je nutné rostliny zalévat. Zejména tehdy, pokud je jaro suché. Po zaschnutí by se měly listy a stonky dát jemně odstranit rukou. Cibule je pak vhodné vytáhnout z půdy, nechat přesušit, uskladnit na vzdušném a teplém místě a na podzim opět vysadit. Nebo můžete do stejného místa vysadit letničkové sazenice, které nemají kolovitý kořen.Kvetoucí jarní cibuloviny

Zatažení cibulovin můžete urychlit odstraňováním odkvetlých soukvětí a zároveň i odstraněním semen, které by cibule zbytečně vyčerpávaly. Listy však vždy ponechte, protože cibule potřebuje vytvořit květní základy.

Pokud budete myslet dopředu, na podzim můžete vysadit dvouletky - sazenice, které současně s jarními cibulovinami rozkvetou, a jejich kvetení trvá mnohem déle. Takto zůstane záhon zaplněný i po odkvětu narcisů a tulipánů.

V ideální kombinaci jsou s pomněnkami nebo maceškami. Po zatažení a zežloutnutí cibulovin můžete vysadit na místa po cibulích letničkové sazenice. Například aksamitnice – jsou drobně kvetoucí, vytvářejí kompaktní tvar a jsou žluté a oranžové barvy. Zajímavé jsou také nestařec a sanvitálie. Ty se pěstují především v nádobách, kde vytvářejí pěkné převisy, ale dají se pěstovat i na záhoně, v jeho přední části.

Nezoufejte, ačkoli jarní cibuloviny dokvétají, začne další krásné kvetoucí období jiných rostlin a květin v záhonu. Stačí si jen vybrat a kombinovat. Cibule je dobré po několika letech z půdy vyjmout. Zejména ty, které se nepěstují v košících na cibuloviny, protože mají tendenci zatahovat se hlouběji do země, a tím je ovlivněno i jejich kvetení.

Platí to pro narcisy a tulipány. Vybírají se po zežloutnutí listů a znovu se vysazují na podzim.


Všechny cibuloviny z našeho eshopu *, vyberte si podle vhodného termínu výsadby

* dostupnost jednotlivých druhů se liší podle ročního období vhodného na výsadbu.

TIP: Věděli jste, že také z cibulovin se dá vytvořit nádherný záhon? Přečtěte si článek o tom, jak vytvořit záhon z letních cibulovin, možná se inspirujete.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty