+420 730 235 493

Okrasná kopřiva pěstování - když krásu tvoří listy

Vytisknout
Autor: Monika Brešťanská 9. května 2023 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Okrasná kopřiva, odborně pochvatec (Coleus), známá také jako kopřiva africká či barevná, je atraktivní rostlina pocházející z tropických oblastí Asie a Afriky. Tento druh je oblíbeným doplňkem pro zahrady nebo okenní parapety. Listy těchto kopřiv mají širokou škálu barev - od červené, přes oranžovou, žlutou, zelenou až po fialovou, a téměř vždy jsou vícebarevné či panašované, což jim na zajímavém vzhledu ještě přidává.

Pochvatec výsadba

Pěstování ozdobných kopřiv

Okrasné kopřivy lze snadno pěstovat ze semen nebo řízků a je známý svou rychlou adaptací na různé podmínky. Řízek postačí odebrat ostrým nástrojem, potřít stimulátorem pro zakořenění a umístit do zeminy, případně nechat zakořenit v nádobce s vodou. Tímto způsobem si z jedné mateřské rostliny vypěstujete kopřivy do celého záhonu.

Jedním z hlavních důvodů popularity okrasné kopřivy je její nenáročnost na péči. Vyžaduje jen pravidelné zalévání a dostatek světla pro udržení svých sytých barev. Pozor však na spálení listů na přímém slunci během horkých letních dnů, které hrozí zejména u kultivarů velmi tmavých barev. Důležité je také rostliny nepřelévat, nadměrná vlhkost způsobuje hnědnutí a opadávání listů.

Pro pěstování kopřiv se hodí spíše kyselejší substráty složené z rašeliny a zahradní zeminy. Během vegetační doby rostliny pravidelně zaštipujeme, abychom podpořili jejich rozrůstání do šířky a pravidelný tvar.Detail sfarbení listu okrasné kopřivy

Je ideálním řešením pro ty, kteří chtějí mít krásné rostliny bez nutnosti složité údržby. Dá se pěstovat nejen v truhlících, ale také jako vděčná a velmi odolná pokojovka. Její vůně také údajně odpuzuje hmyz, což je dalším plusem pro její umístění venku nebo u oken.


Okrasné kopřivy skvěle doplní pokojové rostliny v interiéru i letničky na balkoně. Pestře zbarvené odrůdy pochvatce najdete v našem e-shopu


Okrasné kopřivy do truhlíku

Ozdobná kopřiva se hodí také k pěstování v truhlíku. I zde postupujeme podle výše zmíněných pravidel pro pěstování - truhlíky naplníme zahradním substrátem a rašelinou, v poměru 1:1, na dno umístíme drenážní vrstvu pro snazší odtok přebytečné vody při zálivce.

Truhlíky s kopřivami umístíme na poloslunný balkon, parapet či terasu. Nejvhodnější je východní či jihovýchodní strana, v opačném případě se listy pochvatce nemusí vybarvit, protože  plný stín rostlině neprospívá.

Při pěstování v truhlících venku je třeba mít na paměti, že tento druh kopřiv není mrazuvzdorný. Začnou-li venkovní teploty klesat pod 10 stupňů, měli bychom nádoby s rostlinami přenést do interiéru, skleníku či zimní zahrady. I během zimy se snažíme dbát na dostatek světla. Květné stonky doporučujeme pravidelně odstraňovat. Je to rostlina zejména okrasná listem.

TIP: Jak na kvetoucí balkon po celý rok? Okrasné kopřivy doplňte cibulovinami a maceškami na jaře, muškáty a petúniemi pro léto, na podzim přidejte chryzantémy a v zimě vřes či vilín. Další tipy najdete na našem blogu.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Kvety strihať nemusíte, len ak Vám esteticky prekážajú. Zakryjú ich listy a v lete...
  • Jak přimět vistárii kvést
    27. dubna 2024
    Co dělat když nádherné rozkvetle vistarii ted v dubnu všechny květy zmrzly? Mám ji...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
Archív blogu