+420 730 235 493

Okrasný česnek pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 28. července 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pamatujete si období, kdy mezi rod Allium běžně patřily jen kuchyňská cibule, česnek a pórek? Už dávno to tak není. Do tohoto rodu nyní patří množství okrasných česneků, které neodmyslitelně patří k dominantám architektonického záměru v zahradním designu.

Okrasný česnek pěstování

Jedná se zejména o vysoké kultivary, které se vznešeně tyčí nad všemi ostatními trvalkami i cibulovinami v zahradě. Okrasné česneky se vysazují na podzim a už na jaře udělají nádherné představení.

Jak pěstovat okrasný česnek

Cibule zejména vysokých česneků jsou dost velké, proto musí být i vysazeny dostatečně hluboko. Vysazují se do hloubky trojnásobku velikosti cibule. Drobné česneky se vysazují mělce, 6-8 cm pod povrch půdy. Výsadbu můžete zamulčovat kůrou. Pokud máte jílovitou půdu, doporučujeme vysazovat do štěrkového nebo pískového lůžka.


Inspirujte se sortimentem okrasných česneků z naší nabídky


Allium giganteum patří mezi jeden z nejkrásnějších okrasných druhů česneku. Vykvétá koncem jara fialovými kulovými soukvětími o průměru až 15 cm, které se vyjímají na vysokých pevných stvolech. V chladnějších regionech se doporučuje na zimu cibule zamulčovat. Jinak je nenáročný na pěstování. Dosahuje výšky 150 cm. Vynikne zejména v monokulturní samostatné výsadbě s jemným podtržením středně vysokých trvalek, jako například kontryhel nebo kavyl.Jak pěstovat okrasný česnek

Pokud chcete výsadbu umocnit a vychutnat si tento pohled i v pozdějším létě, vysaďte ho spolu s Echinops ritro. Nevýhodou je, že okrasné česneky během kvetení ihned ztrácejí listy, které později působí neesteticky.

Pokud však použijete nízké trvalky, listy česneku zakryjete a budete se dále těšit z pěkného záhonu díky dominantním kulatým květenstvím. Můžete je vidět ve fialové, růžové a bílé barvě. Výborně se pěstují i v polostínu, řídkém stínu spolu s kapradinami, dlužichami a bohyškami.

Atraktivní jsou i kultivary Gladiator a Globemaster.

Allium aflatunense dorůstá do výšky 70-90 cm a má tmavě fialovou barvu. Nebojte se kombinovat více druhů na jedné ploše, výškově vytvoříte zajímavý pohled na jarní záhon.

Allium Christophii Vás zase okouzlí růžově zbarvenými a střapatějšími hlávkami. Dosahuje výškuy 50 cm.

Mezi oblíbené česneky patří i zajímavý Allium karataviense. Hlávka vyrůstá z růžice silných listů a působí jako tulipán. Hlávka je krémová nebo bílá dle kultivaru. Jedná se o nižší česnek do 20 cm. Dá se pěstovat i v nádobě.

Mezi drobnokvěté a úzkolisté česneky patří Allium molly, Allium neapolitanum, Allium ostrowskianum, Allium cowanii.  Používají se na okraje záhonů, výška těchto česneků je max. do 20-30 cm. Dají se pěstovat také v nádobě a skalce.

Mezi novější, méně známé a zajímavé česneky patří určitě Allium Red Mohycan, Allium Hair.

Red Mohycan se vyznačuje menšími hlávkami barvy bordó. Upoutá v předzahrádce i v trvalkovém záhoně. Avšak pozor - je vysoký i 100 cm a vynikne spíše ve skupině, nikoli jednotlivě. Působí rozcuchaně a na konci květenství vyrůstají ještě malé kytičky. Dá se dobře sušit a aranžovat. Výborný je i do kytic, často kvete až do léta.

Druh Hair je dokonalost sama. Uvnitř bordó základ a z něj vyrůstají zelené "vlasy". Jedná se také o vyšší česnek, vynikne ve skupině, proto vysaďte více cibulek do jednoho hnízda.

Sortiment je opravdu široký, stačí si jen vybrat, které budou zdobit nádoby nebo vaši zahradu. Není nutné je vybírat na podzim z půdy, jsou mrazuvzdorné. Ve vyšších polohách jim stačí mulčování.

TIP: Pokud nemáte v pěstování cibulovin zcela jasno, přečtěte si také článek s návodem na pěstování cibulovin.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Fragaria ananassa ´Honeoye´ / Jahodník, bal. 10 ks, VK