+420 730 235 493

Ovocná zahrada desatero pěstitele

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 4. února 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Únor je důležitým měsícem zejména pro ovocnáře. Množství a kvalita úrody je ovlivňována právě prací spojenou s ošetřováním a řezem ovocných druhů. Už to není jen o procházce ovocným sadem, ale i o manuální práci.

Ovocná zahrada a péče o ní

1. V první řadě si všímejte možných onemocnění a škůdců, kteří mohou na ovocných stromech přezimovat, případně se na větvích mohou držet ještě mumifikované plody. Na jabloních zkontrolujte výskyt padlí a omezte jeho šíření.

2. Pokud jste nestihli výsadbu na podzim nebo se nacházíte v severních částech Slovenska a máte lepší zkušenosti s jarní výsadbou ovocných druhů, čeká Vás tato zajímavá práce. Po výsadbě je ukotvěte a důkladně zalijte. Samozřejmě dá se to zrealizovat, jen pokud to dovolují podmínky. Když není příliš hluboko pod nulou, není zmrzlá půda a hodně sněhu.

3. V ovocném sadu i v malé soukromé ovocné zahrádce dokončíme jarní řez jádrového ovoce, který se může provádět od prosince až do konce února.


Sortiment ovocných dřevin naleznete také v naší aktuální nabídce


4. Ve stejnou dobu prosvětlíme keře bobulovin a odstraníme starší a odrozené větve. Řez se týká zejména malin, rybízu a angreštu.Ovoce dopěstované v zahradě

5. Pokračujeme v ochraně mladých ovocných výpěstků, stromků a pravidelně kontrolujeme ochranné sítě a oplocení, aby se ke stromům nedostala lesní zvěř, jež chutnají mladé větvičky a kůra.

6. Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce ve sklepích. Přebíráme jablka a hrušky. Prostory vyvětráme a zkontrolujeme v nich výskyt malých hlodavců.

7. Řez révy přímo ovlivňuje velikost plodů na hroznu a jejich kvalitu. Proto ponecháváme jen jeden silný výhon a jeden záložní čípek. Révu by měl stříhat opravdu odborník a období během řezu by již nemělo být příliš mrazivé. Pokud to počasí nedovoluje řez ponecháme na březen.

8. Bez chemických prostředků a hnojiv se někdy neobejdete, proto již nyní myslete na jaro, které se brzy ukáže v plném proudu a vyberte si bezpečné a vhodné prostředky na podporu růstu, výživu a ochranu proti chorobám a škůdcům, které se většinou aplikují u nerezistentných a náchylných odrůd.

9. Kolem ovocných druhů udržujte stále kypřenou mísu, aby se ke kořenům dostala vláha. Váš sad nebo malá ovocná zahrada bude působit zdravě a esteticky.

10. Je také čas na sběr roubů na jarní roubování. Sklízejí se jednoleté výhony, odebírané z jižní strany, bez květních pupenů.

TIP: Přečtěte si také článek, ve kterém se dozvíte více o pěstování drobného ovoce.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu