+420 730 235 493

Jak se starat o jahody během roku

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 10. března 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Aby se jahodám dařilo na záhoně nebo v nádobách, vyžadují péči, kterou můžeme rozdělit podle ročního období. Nedá se přímo říct, které roční období je nejdůležitější na péči o porost, neboť v každém čtvrt roce je něco důležité, co zásadně umí ovlivnit růst nebo i samotné plody a jejich velikost či zdravý vzhled.

Jak se starat o jahody

Péče o jahody na jaře

V tomto období je možné sazenice jahod i vysazovat do řad, vyvýšených záhonů, volně nebo do nádob. Příhodnější dobou je však podzim.

 

Nabídka zdravých sazenic jahod z našeho eshopu.

 

Stávající porosty je třeba brzy na jaře okopat, odplevelit a zejména odstranit všechny suché a skvrnité či jinak poškozené listy extirpací. Trháním byste mohli poškodit celou rostlinu a srdíčko, ze kterého vyrůstají nové listy. Po okopání dobře zavlažte, pokud je suché jaro nebo byla zima bez sněhu. S hnojením začněte ještě před kvetením. Během násady plodů již nehnojte.

Péče o jahodyV jarním období se tvoří základ budoucích plodů a to již během kvetení. V květnu nás čekají ještě mrazíky, proto je lepší porosty zakrývat textilií nebo speciálními kryty, které se nedotýkají porostu. Jahody tak ochráníte před omrznutím.

Jahody v létě

Období, na které se velmi těšíme, protože jahody by měly vyprodukovat množství sladkých červených plodů. Plochu výsadby jahod musíte pravidelně zavlažovat a záhony nesmí dlouhodobě proschnout. Pokud chcete maximálně udržet vlhkost půdy, nastýlejte plochu mezi řadami trávou, slámou nebo textilií, která propouští vláhu. Fólie jsou méně vhodné. Časem se trhají a neprosáknou.

Záhony udržujte vždy čisté. Pokud nemáte žádný mulč pod porostem, pořiďte si plastové podložky pod plody, aby zůstaly čisté i po dešti a nedotýkaly se půdy, která rychle způsobuje hnilobu a ta se rychle šíří i na ostatní plody. Plody sbírejte pravidelně a průběžně. Můžete je mrazit, zpracovat na džem, kompot nebo si pochutnat na čerstvých plodech.

Jahody na podzim

Je to období, kdy některé druhy stále kvetou a plodí, čili pro ně platí péče jako v létě.

Pro jednou rodící jahody skončilo období plodů a rostlina vytváří dceřiné hříženci, které jsou vhodné pro další reprodukci nebo i darování známému. Více na toto téma najdete v článku o rozmnožování jahod. Jedinci nechte pak zakořenit a koncem léta vysazujte na nové stanoviště. Na podzim se vysazují jahody velmi dobře. Nejpozději však do konce srpna. Všechny ostatní hřížence z rostliny odstraňte, aby ji zbytečně nevysílily. Znovu rostliny okopejte, zbavte plevele a zavlažujte. Listy, které jsou suché, odstraňte.

Před zimou musí být připraveny. Na konci podzimu můžete porost jahod trochu přikrýt listím, ale pozor na přílišnou přikrývku, aby srdíčko neodhnilo. Vhodné jsou i větve jehličnanů navolno položené na porostech. Je to vhodné zejména na mladou výsadbu. Porost kontrolujte kvůli výskytu škůdců a chorob a včas zakročte.

Jahody v zimě

V tomto období, jestliže je porost jahod zakryt, úspěšně přežije až do jara. V období bez mrazů a v případě teplého počasí můžete jahody zalévat. Těsně před jarem je můžete i okopat, odstranit kryty a opět zavlažovat.

Věříme, že při dodržení těchto jednoduchých zásad péče o jahody, vám budou přinášet bohatou úrodu chutných plodů.

TIP: Určitě se nechcete při pěstování ovoce omezovat pouze na jahody. Pokud máte možnost a chuť, vyzkoušejte například révu. Více o pěstování vinné révy se dočte v našem článku.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu