+420 730 235 493

Petunie pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 13. dubna 2022 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Petunie patří mezi atraktivní balkonovky. Mnozí však pojmenování petunie používají také pro surfinie nebo minipetunie označované také jako Million Bells. Petunie jsou v poslední době velmi žádané pro nové kultivary, druhy a barvy, mezi nejhledanější patří plnokvěté tumbelíny.

Petunie pěstování

Tedy není petunie jako petunie. Pojďte se s námi podívat na rozdíly a možnosti pěstování. U nás se pěstují jako jednoleté, proto se často objevuje věta: „pokud se Vám je podaří přezimovat“. Samozřejmě je to možné. Ne na 100% a všechny rostliny, ale některé opravdu dokážou přežít.

Druhy petunii

Petunie a surfinie - rozdíl

Petunie jsou jednoleté rostliny, letničky se vzpřímeným stonkem. Vytváří kompaktní bochník, a rostou stejně do výšky i do šířky. Mohou být velkokvěté, mnohokvěté a mnoha barev.

Calibrachoa je příbuzný rod petunie s dřevnatým stonkem a drobnými květy. Křížením vznikly nádherné rostliny, které jsou dodávány na trh pod značkami Million Bells či Superbells. Mají širokou škálu barev, nejznámější jsou žluté, červené, růžové, fialové a jejich odstíny. Jsou vynikající pro kombinování do závěsných mís, košů, nádob a závěsných tašek.Pěstování petunií

Surfinie je petunii velmi podobná, neboť z ní byla vyšlechtěna. Stonky má převislé a dokážete pomocí ní vytvořit nádherné převisy. Jsou vhodné do závěsných nádob samostatně, aby vynikly dlouhé převisy zajímavých květin.

Tumbelina je plnokvětá petúnie zajímavých barev, existuje i melírovaná. Vytváří jen polopřevisy, ne dlouhé vodopády květin. O to víc jsou atraktivní květem. Z kultivarů dáme do popředí Belinda, Inka, Maria, Bella, Susanna, Diana, CandyFlos. Jsou bohaté, dlouho kvetou a jsou dostatečně husté, aby Vás okouzlily. Vyzkoušejte něco nového.

Kdy sázet petunie

Petunie lze vypěstovat ze semen. Ta se vysévají mělce do výsevních misek už v lednu. Je nutné zajistit dostatek světla, tepla a přiměřené vláhy pro klíčení semen.

Jednodušší je zakoupit si sadbovače petunií nebo již hotové rostlinky v K7. Sadbovače jsou mladé rostlinky v zakořeňovačích, určené pro domácí pěstování. Je nutné je přesazovat 2x. Nejprve do plastových 7 cm květináčů a potom později do nádob, kde už budou do mrazů.

Ven je můžete dávat od dubna, podle teplotních podmínek nejprve na otužování a na noc, pokud jsou teploty kolem nuly ještě je přeneste do bytových podmínek. Trvale mohou zůstat venku, když noční teploty zůstávají nad 5 stupňů. Během květnových mrazů je nutno je přemístit pod střechu altánku nebo na krytou terasu, jinak o ně přijdete.

 

Kompletní sortiment petunií naleznete i v našem eshopu

 

Pěstování petunií

Vyžadují pravidelnou zálivku, hodně slunce a hnojení jednou za týden. Nádoby také vyžadují odtokové otvory. Všechny typy nesnášejí dlouhodobé přemokření. Pokud se Vám podaří je přemokřit, vyměňte substrát. Jinak hrozí žloutnutí, napadení mšicemi a hniloba.

Jak stříhat petunie

Tím, že v úvodu článku jsme si popsali, jaké petunie mohou být, je i rozdíl v tom, jak o ně pečovat, co se týče řezu. Nestříhají se přímo, odštípávají se odkvetlá soukvětí, a to palcem a ukazováčkem, aby se netvořila semena a rostlina byla kompaktní a rychleji nahazovala květní poupata. PetunieRovněž se zaštípávají i nové výhonky před kvetením, aby rostlina nabyla kompaktního tvaru a neměla jen jeden výhon, který bude nést květy.

Surfinie můžete zaštipovat na dlouhých výhonech v délce, jaké potřebujete. Tumbelinám se také upravuje kompaktní tvar spíše na široko. Nebojte se zaštipovat a upravovat tvar. Jen tehdy budou vaše rostliny zdravé a bohatě kvést. Takto se upravují až do mrazů.

Petunie přezimování

Před prvními mrazy je třeba je buď zkompostovat nebo pokusit se část přezimovat. Pokud se rozhodnete přezimovat je, máte 50% úspěšnost. Postačí je sestříhat na polovinu a umístit na světlé a zároveň chladné místo ve sklepě s minimální zálivkou, bez rizika mrazů. V únoru se opět sestříhají, aby rostliny zpevněly a vytvořily mladý obrost. Potom je musíte umístit na světlé a teplejší místo s pravidelnou zálivkou.

Petunie - lepkavé listy

Přestože se maximálně snažíte, aby vaše rostliny měly dostatek všeho, co potřebují, stane se, že je napadne nějaký škůdce. Zjistíte to nejčastěji lepkavými listy nebo drobnými pavučinkami na rostlinách či bílým povlakem. Nejčastěji je napadnou zelené mšice, které se maskují na zelených listech a vysávají šťávu z mladých výhonků. To, co vylučují, je právě ta lepkavá tekutina, která naopak láká mravence. Mravenci dokonce slouží mšicím jako dopravní prostředky, tedy je jednoduše přenesou i na jiné části rostlin nebo i do jiných květináčů. Je třeba urychleně zasáhnout postřikem na mšice a ostříhat nejvíc napadené části.

Jiná onemocnění a škůdci

Petunie může zasáhnout i padlí, což je houbové onemocnění převážně z nadměrné vlhkosti, nedostatečně větraného prostoru a nedostatečného slunečního záření. Může je však také napadnout virus – mozaika, kadeřavost. Virové onemocnění přenáší hmyz – komáři, mšice a roztoči. Po napadení je nutno zlikvidovat celou rostlinu.

Roztoči – malincí pavoučci, které uvidíte na petúnii poměrně těžko, ale všimnete si určitě pavučinky. Je třeba zakročit chemickým postřikem.

Chloróza – bledé listy s výraznou kresbou a žilnatinou. Způsobuje ji nedostatek světla, nedostatek hořčíku, manganu a železa, nadbytek vápníku.

Žloutnutí listů – nedostatek železa, nebo nadměrná zálivka.

S čím kombinovat petunie

Můžete je vysazovat samostatně v jedné barevné kombinaci nebo vytvářet barevné variace. Do jedné závěsné nádoby vysaďte 3 kusy Million Bells. V krátké době jej vyplní a vytvoří bohatě kvetoucí závěs. Rovněž se po 3 ks do kulatých nádob sází i petunie. Tumbeliny stačí i 2 ks. Do podlouhlých květináčů je můžete kombinovat i s jinými letničkami, trvalkami a okrasnými trávami.

TIP: Přečtěte si více o kombinaci balkonových květin.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu