+420 730 235 493

Pivoňky pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 3. září 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Pivoňky patří mezi oblíbené trvalky. Již v minulosti byly téměř v každé předzahrádce, ve venkovských zahradách našich babiček. Jejich krása je těžko popsatelná. Obrovské majestátní květy na pevných stoncích jsou nápadné již z dálky.

Pivoňky pěstování

Mnohé potřebují oporu, aby se udržely na stoncích. Květy jsou bohaté, plné, jiné prázdné s výrazným středem různých barev, plné sladké a typické vůně lákající opylovače.

Patří mezi spolehlivé trvalky, které rády splní svou roli v jakémkoli záhonu. Výborně se kombinují s jinými trvalkami. Kvetou od jara do léta a po odkvětu svou bohatou zelení vyplní jakýkoliv záhon a vytvoří dostatečně hustou hmotu. Samozřejmě mluvíme již o starších porostech.

Pivoňka se dožívá i 100 let, pokud se rozhodnete ji pěstovat, zvažte její výsadbu, tedy vhodnost místa na dlouhodobé pěstování. Některé kultivary jsou vysoké a potřebují dostatečný prostor, aby vynikly.


Vyberte si pivoňky z naší nabídky nebo se inspirujte pestrou nabídkou trvalek


Jsou kultivary s jednoduchými květy nebo plnokvěté, různých barev a velikostí. Mohli bychom je rozdělit do dvou skupin: dřevnaté nebo bylinné.Pivoňka pěstování

Bylinné druhy každoročně vyrostou, vytvoří listy, vykvetou a potom odumřou a v příští sezoně opět vyrostou od kořene novými výhonky. Dosahují výšku 60 - 80 cm.

Dřevnaté druhy si ponechávají původní stonek, který dřevnatí a pak mají charakter keře. Tím se rozlišují i výškou. Dřevnaté ve vhodných podmínkách dorůstají i do 2 m.

Výsadba pivoněk

Podstata úspěšného pěstování tkví ve správné výsadbě. Vysazují se mělce, do vhodné půdy. V jílovitých půdách vytvořte na dně drenážní vrstvu.

Vlhké prostředí pro pivoňky není vhodné. Nesnášejí časté přesazování, okopávání a v prvních letech po výsadbě mladé rostliny doporučujeme nastlat v místě kořenů. Tím je ochráníte i v zimě před vymrznutím. Postačí vám k tomu mulč. Vyberte chráněnou polohu, slunce až polostín a v průběhu růstu jim dopřejte hnojivo a zálivku.

V krátkém čase rozzáří váš záhon a zároveň vykouzlí úsměv na tváři. Vyhněte se průvanu, severní straně a kyselé půdě. Zde prospívat nebudou.

Péče o pivoňky

Pivoňky nejsou náročné na pěstování. Mělce koření, tedy nesnášejí častou manipulaci s kořeny ani okopávání. Proto jen po odkvětu odstraňte odkvetlá květenství, aby se zbytečně nevysílily při tvorbě semen. Na podzim odstraňte část poškozených listů a suché listy a část ponechte. Před zimou zasypte vnitřek listím. Na jaře, když uvidíte od kořene nové lístky, odstraňte suché výhonky.

Květy pivoněk jsou nádherné na dekorování a aranžování, do svatebních kytic nebo jen tak do vázy. Působí majestátně a romanticky, zejména plné kultivary. V zahradě by měly být umístěny tak, aby kompozičně vyplnily místo v záhoně a zároveň působily a byly dominantní. V oblibě je mají i motýli a čmeláci. Určitě se stanou i vašimi oblíbenými rostlinami. V naší nabídce najdete zajímavé kultivary, stačí si jen vybrat.

TIP: Dominantní trvalky mají také své místo v záhonu.Znáte například Liliochvostec a Mnohokvět?

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty