+420 730 235 493

Jak pěstovat rajčata na balkoně

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 17. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Rajčata patří mezi teplomilnou plodovou zeleninu, kterou dokážete bez problémů vypěstovat i v nádobě na terase či malém balkoně. Budete potřebovat pouze vhodné nádoby, dobře orientovaný slunný balkon či terasu, substrát a zeleninové sazenice. Rajčata jsou liány, které dokážou vyrůst do výšky i 2 m. Pro postupný sběr je vhodné, pokud je po vytvoření střapců či plodů zaštipujeme a síla tak jde do plodů a nikoliv na úkor růstu samotné sazenice a listů. Ale pojďme postupně.

Jak pěstovat rajčata na balkoně

Rajčata z výsevu

Samotné sazenice si můžete zajistit i v domácích podmínkách z výsevu. Ten proveďte v únoru. Dopřejte rostlinkám dostatek tepla, vláhy a zejména světla, aby nebyly moc vysoké. Po vytvoření 2 listů je přesazujte samostatně do nádobek nebo malých plastových květináčů. Jakmile se bude dát, sazenice otužujte a přivykejte na vnější podmínky, zejména na slunce, abyste se vyhnuli spálení. Křehké stonky by také mohl zlomit vítr.

Jak správně pěstovat rajčata na balkoně

Nádoby, ve kterých je plánujete pěstovat, musí být dostatečně velké, s propustným a zároveň výživným substrátem a s drenážní vrstvou na dně. Otvor pro odtok přebytečné vody by měl být samozřejmostí. Pokud nemáte k dispozici nádoby, mohou to být i dřevěné bedničky, pytle. Rajčata se do nádob vysazují níže, než byly původně. Nejen kvůli stabilitě, ale i kvůli své výšce. Je to liána, která dokáže vytvořit kořeny i na stonku. Příliš vysoká rajčata můžete zaštípnout na vrcholu. Dělá se to i na konci sezóny, kdy je zjevné, že už plody nestihnou dozrát. Proto rostlinu raději zkraťte, aby dozrály stávající plody a rajče nedávalo energii do růstu a případně nových květů.Rajčata na balkoně

Během růstu se vyštípávají i přilístky z paždí listů. Jsou to v podstatě nové výhonky, které dokážou také rozkvést a rodit, ale zbytečně rostlinu vysilují a množství energie se vkládá do zelené hmoty listů a ne do tvorby a velikosti plodů. I spodní listy, které jsou obyčejně nevzhledné, můžete odstranit. Případně nakombinujte do jedné velké nádoby vysoký druh s oporou a spodní etáž vyplňte balkónovým kultivarem rajčat.


Vyberte si z našeho eshopu zdravé a odolné sazenice zeleniny podle vaší chuti


Pokud rostlina vytvoří střapce plodů nebo jednotlivé plody, můžete odstranit všechny listy pod střapcem. I kvůli tomu, aby měly plody více světla a tím i rychleji dozrály. Můžete se takto vyhnout i možným plísním - pokud je více rostlin dohromady, stíní si a dotýkají se navzájem, případně trpí přebytečnou vlhkostí.

Pěstování rajčata v nádobě

Do jedné průměrně velké nádoby vysaďte vždy jen jedno rajče. Pokud máte rádi koktejlové - cherry rajčata, můžete vysadit i 2 ks vedle sebe. Vysazují se hlouběji, než byly původně pěstovány v malé nádobě. Vysokým dopřejte oporu.

Efektně například vynikne i kombinace žlutých a červených plodů. Rajčata za příznivých podmínek rychle rostou. Celodenní pálící slunce jim však velmi nevyhovuje. V části balkonu, kde je hodláte pěstovat, zavěste rohož nebo jiný stínící prvek.

Sklizeň každého žene vpřed, a tak vyvíjíte maximální snahu zajistit rostlinám vše potřebné, abyste měli radost z pěstování a z úrody, a pak v konečném důsledku i tu pravou chuť vlastnoručně vypěstovaných plodů, jejichž chuť se nedá srovnat s těmi koupenými.

Zelené plody na konci sezóny dokážou ještě dozrát na okenním parapetu nebo ve skleněné nádobě. Chuť už bude sice jiná, ale mnozí lidé dokážou zpracovat i zelené plody.

Rajčata mají nízký obsah kalorií, žádný tuk, množství vitamínů a výborně chutnají samostatně nebo v salátech. Vynikající je rajčatový salát s bazalkou, či jen tak ke chlebu. Malé odrůdy uvítají i děti.

TIP: Pokud vás zajímá pěstování zeleniny od semínka, přečtěte si také náš článek o péči o zeleninové planty v nádobách.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu