+420 730 235 493

Stříhání živého plotu

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 14. července 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Řez patří k péči o jakékoliv výsadby. Pokud jste se rozhodli pro volně rostoucí živý plot, řez aplikujte podle vysazených druhů. Konec července a zejména srpen je vhodné období na řez a stříhání živých plotů a zajímavých solitérních rostlin, zejména z jehličnatých dřevin.

Stříhání živého plotu

Před stříháním dopřejte dřevinám dostatečně velkou a pravidelnou závlahu a nezapomínejte na ni ani po řezu. Snažte se řezat během zamračeného dne.

Podmínkou kvalitního řezu kromě termínu jsou i dostatečně ostré nůžky a kvalitní nářadí, které nejsou znečištěné nebo kontaminované chorobou nebo škůdcem po předchozím stříhání napadených dřevin.

Dřeviny nikdy v tomto letním období neřežte hluboko do dřeva. K tomu je určeno jarní období.

Kdy stříhat živý plot

V prvních letech života po výsadbě je řez častý, aby se keře zahustily, rozdělily. Listnaté druhy se stříhají i 3x do roka v období vegetačního klidu, v červnu a jednou koncem července nebo začátkem srpna.


Aktuální nabídka rostlin na živé ploty


Na jaře kvetoucí listnaté keře se stříhají po odkvětu, to je zhruba v květnu až červnu. Jedná se zejména o zlatý déšť (Forsythia intermedia), tavolník van Houtteův (Spiraea van Houtteii), kdoulovec (Chaenomeles japonica), tamaryšek (Tamarix), šeřík (Syringa vulgaris).

Kdy stříhat živý plotHluboký řez aplikujte vysloveně jen tehdy, pokud se jedná o starý živý plot, který potřebujete zmladit a podpořit mladé výhony ze starého kmene. Dřeviny kvetoucí v létě (komule, tavolníky, ibišky a pustoryl) se stříhají v zimě až v předjaří (konec února až do března, dokud nezačnou rašit).


Vytvořte si živý plot z okrasných keřů


Střižené živé ploty se musí udržovat, stříhat pravidelně a správně již od mladého věku, abyste dokázali vytvořit opravdu hustou a rovnou stěnu nebo plot.

Kdy se stříhají jehličnany

Jehličnany se stříhají minimálně. Odstraňují se jen nepěkně rostoucí větve, čili se jedná spíše o kosmetickou, estetickou úpravu.

Jehličnany v střiženém živém plotě, například túje, se stříhají až po dosažení požadované výšky.

Pokud plánujete živý plot ve výši 2 metry, túje seřízněte, až když dosáhnou výšky 2 metry. Pokud chcete plot nižší, seřízněte níže. Živé ploty z jehličnanů tvarujte pouze na podzim nebo v předjaří.

Používají se speciální plotové nůžky nebo křovinořezy. Dbejte na to, aby byly stěny šikmé a aby byl živý plot dolů o 20 - 50 cm širší než nahoře.

Smrk je třeba řezat opatrně. Pokud se Vám to nepodaří, chybu už těžko napravíte a i to bude na plotě vidět. Nikdy neřežte do dřeva, ale řežte v období růstu mladých výhonků.

Počítejte s množstvím rostlinného odpadu v podobě větví a listů. Řez se provádí na jaře, v létě a koncem léta. Platí to zejména pro jilm, habr, buk, ptačí zob, zimostráz. Stálezelené keře upravujte od září až do prvních mrazů.

Tvarování dřevin

Kromě těchto klasických tvarů můžete vyzkoušet i tvarování dřevin do koule, jehlanu, spirál a čtverců. Ideální je na to použít zimostráz, brslen. Tyto dřeviny můžete tvarovat a stříhat už od května, kdy uvidíte první výhonky.

Pokud si na to netroufáte, můžete použít různé předlohy vyhotovené z pletiva. Mnohé jiné tvary v podobě ptáků a králíčci se dají běžně zakoupit v zahradnických potřebách. Stačí je navléknout na keře, ponechat je tam během celého roku a sestřihávat jen přerostlé výhonky. Konstrukce celá přeroste a už se neodstraňuje z keře.

Ze zimostrázu dokážete vytvořit různě velká zvířata a koule, které nemusí být umístěny a vysazeny pouze v pravidelných zahradách. Případně rovnou sestříhané části jehličnanu v rohu můžete osvěžit střapatou korunou nebo dřevinou tvarovanou do koule.

Zde je návod na tvarovací řez do spirály:

- rostlina musí být alespoň jeden metr vysoká

- musí mít rovný a pevný kmen

- na kužel oviňte provaz v plánované podobě odspodu na vrchol

- krátkými nůžkami stříhejte podle provazu odspodu nahoru

- v dalších letech obnovujte spirálu pravidelným řezem.

 

Návod jak vytvořit zajíčka ze zimostrázu:

- na dostatečně velký keř natáhněte pletivo s malými oky

- vytvarujte ho do tvaru zajíčka nebo jiného zvířátka

- pro začátek si zvolte jednoduchý tvar

- ostříhejte vše co přečnívá přes pletivo

- odstraňte hrubé větve, abyste podpořili růst mladých výhonků ze středu

- pravidelně stříhejte a tvarujte.

Dáváte přednost spíše klasickému nebo volně rostoucímu živému plotu? Zkuste například jedlý živý plot nebo se inspirujte dalšími dřevinami z naší nabídky, spolu s jejich návodem na pěstování.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty
  1. Agastache rugosa ´Heatwave´ / Agastache, K9