+420 730 235 493

Rychle rostoucí dřeviny i do vaší zahrady

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 11. března 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Chcete svou zahradu ozvláštnit zajímavým stromem a zároveň nechcete čekat příliš dlouho? V tom případě jsou právě pro vás určeny rychle rostoucí dřeviny.

Mix rychle rostoucích dřevin, javorů

Zjistěte, jaké varianty se v tomto směru těší popularitě a odhalte základní pravidla pro jejich pěstování.

Pěstování břízy

Bříza se řadí mezi oblíbené opadavé stromy, a to především díky svému nápadnému dekorativnímu kmenu. Ten na první pohled zaujme bílou kůrou, která se v tenkých vrstvách odlupuje. Pokud se řadíte mezi alergiky, je třeba zpozornět. Kvetoucí bříza je totiž považována za jeden z nejsilnějších alergenů.

Z hlediska stanoviště je vhodné volit slunné místo. Břízy však dobře snesou také polostín. Co se půdních podmínek týče, nejsou břízy příliš náročné. Těmto stromům se bude dobře dařit téměř v jakékoliv půdě.

Počítejte s tím, že bříza disponuje poměrně rozsáhlým kořenovým systémem, který se objevuje všude v okolí. Vzhledem k tomu je obtížné vzrostlou břízu přesadit. Proto doporučujeme sazenice bříz už na začátku umístit na stanoviště, kde také zůstanou.

Druhy břízy

U nás se můžete nejčastěji setkat s břízou bílou. Ta vyniká svou velkou přizpůsobivostí, díky čemuž se může vyskytovat v typově velmi odlišných lokalitách.

V menších zahradách bývá často pěstována odrůda Youngii, která zaujme svým převislým deštníkovitým růstem. Odrůda Fastigiata pak zaujme velmi úzkým sloupovitým vzhledem, přičemž dosahuje výšky až 15 metrů. Zajímavá může být také bříza papírová, která své jméno dostala díky velkým odlupujícím se bílým plátům kůry, které svým vzhledem i funkcí připomínají právě papír.Detail kůry břízy a celkový habitus katalpy

Jak rychle roste bříza

Bříza může za ideálních podmínek dosáhnout výšky až 30 metrů. Samotná rychlost růstu pak přirozeně závisí na mnoha faktorech, mezi které se řadí půda, klimatické podmínky, dostupnost vody či živin. Obecně lze říct, že přírůstek činí zhruba 1,5 metru ročně.

Pěstování cypřiše

Cypřiše jsou skvělým pomocníkem v případě, kdy chcete rychle docílit efektního živého plotu. Tyto dřeviny zaujmou svou kompaktní a úzkou korunou, která je právě k tomuto účelu zcela ideální. Pro vytvoření kvalitního živého plotu bude třeba vysadit více jedinců v řadě nebo ve skupině. Rozhodnout se můžete jak pro jeden druh cypřiše, tak i kombinaci několika různých odrůd.

Při výsadbě cypřiše do zahrady dbejte na to, aby se jednotlivé stromy svými spodními větvemi dotýkaly. K zálivce přistupujte pravidelně, dejte si však pozor na přemokření stromů. Cypřiše také nesnáší přesušení. K přesazení do venkovního prostředí přistupujte na jaře, kdy už jednotlivé rostlinky začínají obrůstat. V zimních měsících lze doporučit cypřiše zazimovat pomocí nahrnutého mulče nebo listí ze zahrady.

Využijte online prodej cypřišů v našem e-shopu a vyberte si kousek, který vám v zahradě bude dělat radost

Druhy cypřišů

Z hlediska druhů cypřišů máte rozhodně z čeho vybírat. Pomyslnou sázkou na jistotu může být cypřiš stálezelený. Díky svým technickým a dekorativním vlastnostem je v zahradách velmi oblíbený.

Z dalších populárních odrůd stojí za zmínku cypřiš Leilendův, který nabízí roční přírůstek až 50 - 80 cm a skvěle se hodí ke tvarování. V zahradách bývá hojně pěstován také cypřišek Lawsonův, který se právem řadí mezi nejkrásnější sloupkovité rostliny.

Jak rychle roste cypřiš

Rychlost růstu pochopitelně závisí na zvolené odrůdě a také podmínkách, které rostlině dopřejeme. Obecně lze říct, že se průměrný roční přírůstek pohybuje zhruba kolem 30-50 cm.

Pěstování katalpy

Katalpa je krásný strom, který na první pohled zaujme svými velkými srdcovými listy, výraznými květy i plody. Díky své zvláštně tvarované koruně vám přitom v zahradě zprostředkuje potřebný stín. Ostatně právem bývá někdy označována jako takový živý slunečník.

Výhodou katalpy jsou bezesporu její velmi nízké nároky na pěstování. Zasadit ji lze prakticky kamkoliv. Rovněž jí vyhovuje prakticky jakýkoliv typ půdy. Dobře snáší kyselejší i vápenitou půdu. Jen si dejte pozor na to, aby byla půda dostatečně kyprá a strom mohl zapustit kořeny dostatečně do hloubky. Ve výživné půdě bohaté na humus budou semena katalpy obecně lépe prospívat.

Z hlediska stanoviště volte spíše slunné. Jelikož má katalpa raději sucho, myslete také na vhodný systém odvodnění. Během prvního roku po výsadbě ji ale zalévejte pravidelně. Mladé dřeviny můžete také přihnojovat dusíkatými hnojivy.

Druhy katalpy

Existuje mnoho druhů katalpy, pro jejichž pěstování se můžete rozhodnout. Za zmínku stojí například katalpa trubačovitá pocházející ze Severní Ameriky. Mezi populární druhy se řadí také katalpa vejčitá, katalpa nádherná či katalpa červenající.

Jak rychle roste katalpa

Tak jako u jiných dřevin, i v tomto případě záleží na podmínkách, které stromu dopřejete. Obecně lze ale říct, že se roční přírůstek pohybuje zhruba kolem 50 cm.

Pěstování vrby

Detail listů vrby a javoruMezi rychle rostoucí dřeviny do zahrady se řadí také vrba. Ve volné přírodě na ně často narazíte v blízkosti břehů řek, u rybníků, vlhkých luk, lužních lesů či rašelinišť. Přečtěte si náš článek zaměřený na pěstování vrby. Případně na vás pestrá nabídka vrb čeká v našem e-shopu.  

Pěstování tavolníku

Mezi další rychle rostoucí a zároveň nenáročné dřeviny do zahrady se řadí tavolník. Zjistěte, jak na pěstování tavolníku a na co si dát pozor v našem článku.

Pěstování javoru

Javor se řadí mezi krásné stromy, které rozzáří vaši zahradu. Vybírat můžete mezi javory různých druhů. V našem článku se také dozvíte, jak na pěstování javoru a na co si dát pozor.

Rychle rostoucí stromy na topení

Chcete pěstovat stromy především na praktické využití, tedy topení? I v tomto případě pro vás bude rychlost růstu důležitým faktorem při výběru. K tomuto účelu se skvěle hodí zejména rychle rostoucí listnaté stromy, které u nás nejsou původním druhem. Jednat se může například o topoly, pajasan či Turkestánský jilm (známý také jako jilm sibiřský) a paulovnie plstnatá.

Turkestánský jilm je charakteristický rychlým růstem, přičemž za jeden rok povyroste až o 2 metry. Jeho pěstování je poměrně nenáročné, nicméně může mít trochu vyšší nároky na vláhu. Navíc velmi dobře snáší řez a uříznuté větve lze tedy průběžně používat na topení. Z domácích odrůd stojí za zmínku například olše, vrby či líska.

Nabídka rychle rostoucích dřevin je skutečně široká. Ať už toužíte po zajímavém stromu do zahrady, chcete si rychle vypěstovat živý plot nebo třeba sháníte stromy na topení, přijdete si na své. Stačí si jen vybrat takovou variantu, která bude odpovídat vašim potřebám.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu