+420 730 235 493

Rýmovník pěstování

Vytisknout
Autor: Ing. Adriána Francová 13. února 2021 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Tato zajímavá rostlina nese zároveň několik pojmenování: nádchovník v slovenštině stejně jako mexický eukalyptus, španělský tymián, či dokonce mexické oregano. V každém případě jde o Plectranthus amboinicus.

Rýmovník pěstování

Pokojovou rostlinu, která se dá v létě až do mrazů pěstovat na terase či balkoně nebo i mezi letničkami v nádobě. Zimu u nás nepřežije, proto nezapomeňte na podzim před mrazy rostlinu přenést do bytových podmínek. Rýmovník je zajímavá rostlina zejména díky aromatickým listům. Jsou plné, dužnaté, s výraznou vůní po eukalyptu a citrónech. Lístky mají jemné postříbření a chloupky. Je atraktivní vzrůstem a dekorativní i v bytě.

Jak pěstovat rýmovník

Rostlina je nenáročná na pěstování. Většinou se pěstuje v nádobě jako přenosná pokojová rostlinka. Vyžaduje slunné stanoviště až polostín. V trvalém stínu se jí nedaří a rovněž v přemokření. Půda by měla být výživná, prodyšná. Odtok na přebytečnou vodu by měl být samozřejmostí.

Rostlina dosahuje výšky 20 cm, časem však dokáže vytvořit výhonky dlouhé i jeden metr. Je vzrůstem srovnatelná s klasickým letničkovým plektrantem, který vysazujeme spolu s muškáty do truhlíků. Tyto dlouhé výhonky můžete průběžně používat, nebo je stříhat a nechat zakořenit ve vodě. Rozmnožuje se rychle a spolehlivě. Hnojí se během jara a léta hnojivy pro balkónové rostliny. Pokud chcete lístky pravidelně používat, doplňte pravidelně čerstvý substrát a umělá hnojiva nepoužívejte.

Rýmovník použití

Již podle samotného názvu je zřejmé, v jakém případě vám umí pomoci v domácnosti. Jeho lístky obsahují vonné silice, které po rozdrcení a přivonění uvolní váš ucpaný nos. Nejvhodnější je používat lístky v čerstvém stavu nebo sušené, ale obsah vonných látek se výrazně sníží.

Rýmovník použitíDokonce je účinný i při bolestech hlavy. Jemné inhalování vás nastaví pozitivně. Dokonce je můžete použít v kuchyni jako koření k masu, zejména ke zvěřině, pečenému masu a na přípravu salátů. Množství volte podle chuti.


Tuto zajímavou rostlinku si můžete zakoupit i v našem eshopu - rýmovník


Z lístků si můžete připravit i odvar, který se dá použít na drobná poranění, čištění pleti, pro léčbu akné, plísní, proti ztrátě pružnosti pleti ze stresu atd.

Jelikož patří mezi aromatické rostliny, využívá se i jako přírodní repelent proti komárům. Nečekejte však velké výsledky, že komáry během celého letního večera neuvidíte.

Za teplých dní jsou tyto silice při pohybu větru a samotných výhonků cítit podobně jako u citrónového muškátu. Odvar, který nevyužijete, může posloužit do aroma lampy na provonění vzduchu a lepší inhalaci.

Rýmovníků je kolem 350 druhů. Nejčastější jsou P. argentatus, P. amboinicus a P. barbatus a esculentus.

TIP: Mezi zajímavé rostliny s pozoruhodnými účinky řadíme také aloe vera. Přečtěte si článek o pěstování aloe vera.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    25. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Výsadba podnože , 20 cm roub pod zem, aby neobrážel? Snad roubované místo vždy 10 - 15 cm...
  • Jak přimět vistárii kvést
    6. září 2023
    Áno, je to možné a bežné. Wisteria sa strihá v 2 a 8 mes a po reze obyčajne na jeseň ešte...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty