+420 730 235 493

Sasanka pěstování - zkrášlete svou zahradu

Vytisknout
Autor: Hana Smětáková 18. března 2024 Pridať komentár Zobraziť komentáre

Zahalte svou zahradu do závoje pestrobarevných květů. Pusťte se do pěstování sasanek, jejichž květy se mohou v závislosti na konkrétním druhu zbarvovat do nejrůznějších odstínů.

Květy sasanky v růžové barvě na záhonu

Jejich pěstování je navíc nenáročné a hravě si s ním poradí i začátečníci.

Charakteristika sasanek

Sasanka (latinsky Anemone, jinými slovy také anemonka) je zajímavá trvalka, která pochází převážně ze severní polokoule. Tato rostlina je charakteristická svým nízkým až vyšším vzrůstem, který se pohybuje v rozmezí od 10 do 90 cm. Některé druhy disponují hlízami, jiné mají plazivé oddenky, nebo svazčité kořeny.

V závislosti na konkrétním kultivaru mohou květy vyrůstat jednotlivě i v květenstvích. Zároveň mohou dosahovat různých barev, jako je například bílá, žlutá, červená, růžová či modrá.


Chcete i svou zahradu doplnit o nádherné květy sasanky? Vyberte si v našem e-shopu vhodnou odrůdu a pusťte se do pěstování


Sasanka druhy

Se sasankou se běžně setkáme při procházce jarním lesem, kde zpravidla září její krásné bílé květy. Nicméně tyto trvalky jsou dostupné v mnoha různých druzích, které mohou svými pestrobarevnými květy skvěle ozvláštnit každou okrasnou zahradu.

Detail květin sasanky v bílé, růžové a fialové barvěPodle doby květu se sasanky rozlišují na ty, které kvetou na jaře (např. sasanka hajní) a ty druhy sasanek, které svými květy zaujmou především v létě a na podzim (např. sasanka japonská).

Sasanka bílá

Tou pravděpodobně nejznámější sasankou s bílou barvou květů je sasanka hajní. Kromě toho se může jednat také o sasanku lesní, sasanku baldenskou či sasanku trojlistou.

Sasanka červená

Krásnými červenými květy si vaše srdce jistě získá sasanka červená Anemone ´Hollandia´. Ta se pyšní červenými květy s charakteristickým bílým páskem ve spodní části okvětního lístku. Další možnou odrůdou v této kategorii je například sasanka věncová Governor. Do této kategorie může patřit také sasanka hupejská, jejíž květy mají různé odstíny červené, růžové či bílé.

Sasanka žlutá

Ze žlutých sasanek stojí za zmínku například sasanka pryskyřníkovitá, která kvete krásnými žlutými květy. Je skvělou volbou zejména do zahrad lesního charakteru.

Sasanka modrá

Mezi sasanky modré se řadí ty, jejichž květ se zbarvuje do krásné modrofialové barvy. Pokud po takové rostlině toužíte i vy, můžete se rozhodnout například pro odrůdu Anemone ´Lord Lieutenant´. Krásný modrý kultivar se skrývá také pod označením Anemone ´Mr. Fokker´

Sasanka růžová

Chcete svou zahradu rozzářit růžovými květy? V tom případě vás možná zaujme Anemone Hupehensis ´Serenade´. Tato romantická trvalka potěší pěstitele krásnými květy během celého léta až do poloviny podzimu. Růžovou barvu květů může získat také anemonka japonská.

Pokud se nedokážete rozhodnout pro jednu barvu sasanek, můžete vsadit na mix barev. Směs Anemone ´DE CAEN´ zaujme květy v modré, červené a bledě růžové barvě.

Pěstování sasanek

Podmínky pro pěstování anemonky se liší podle toho, pro jakou konkrétní odrůdu se rozhodnete. Jarní sasanky si libují spíše na slunném místě, sasankám kvetoucím později se daří spíše v polostínu. Doporučujeme zasazovat cibulky sasanek do zhruba dvojnásobně až trojnásobně větší hloubky, než jaká je jejich vlastní velikost.

Umístění sasanek se liší v závislosti na konkrétním druhu. Některé jsou vhodné do skalky, jiné se hodí spíše pod stromy a keře a další jsou určeny na záhon.

Z hlediska zálivky je vhodné přistoupit k pravidelné mírné zálivce, a to až do zatažení listů. Vsadit můžete také na přihnojení živinami. Sasanky kvetoucí na jaře se přihnojují na podzim, naopak sasanky kvetoucí na podzim se přihnojují na jaře.

Kdy kvetou sasanky

Doba květu závisí na zvoleném druhu sasanky. U jarních odrůd se květy objevují mezi únorem a dubnem. U později kvetoucích odrůd je to zhruba na konci léta.

Přezimování sasanek

Ke konci podzimu listy sasanky přirozeně zhnědnou. Tehdy nastává ideální čas pro jejich zastřihnutí a zároveň rostlinu přestáváme zalévat. Na zimu je vhodné rostlinu zakrýt lehkým krytem. K tomuto účelu může posloužit například sláma, stará tráva či chvojí.

Jak vidíte, pěstování sasanek není nic složitého a jistě si s tím poradíte. Na oplátku se vám tyto rostliny odvděčí svými krásnými květy, které perfektně ozdobí vaši zahradu.

TIP: Mezi další krásné jarní květiny se řadí také pivoňky. Odhalte, jak na úspěšné pěstování pivoněk a vytvořte si ve vaší zahradě krásné scenérie.

Zdieľať tento blog
Pridať komentár Feed komentárov
Žádné komentáře
POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY
Poslední komentáře
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    Dobrý deň, ak je to semenáč, môže zakvitnúť, po 10-15 rokoch pestovania na jednom...
  • Jak přimět vistárii kvést
    15. dubna 2024
    DD! Údajně exist. případy že rostlina (vistarie) nepokvete nikdy....stává se to ???...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Patrí medzi nejedlé plody, neuvádza sa priamo jedovatosť pre ľudí a väčšie zvieratá. V...
  • Blýskavka pěstování
    26. března 2024
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je blyskavka fraserova jedovatá? Případně zda jsou...
  • Mišpule pěstování
    6. února 2024
    Ďakujeme za upozornenie, opravili sme preklep. ...
Archív blogu
Nedávno zobrazené produkty